Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Europeiska statspappersräntor sjunker, mest i längre löptider, i tisdagens inledande handel i spåren på lägre USA-räntor. Samtidigt handlas euron något starkare mot dollarn jämfört med måndagens noteringar, men den gemensamma valutan sjunker något i den tidiga Europahandeln efter en stark uppgång i Asienhandeln.

Frankrikes BNP steg 0,3 procent under det tredje kvartalet jämfört med föregående kvartal, och 1,7 procent jämfört med tredje kvartalet 2009, enligt definitiv statistik. Det var något under de +0,4 respektive +1,8 procent som rapporterats tidigare, och samtidigt reviderades tillväxten under andra kvartalet ned till +0,6 procent jämfört med första kvartalet, från +0,7 procent tidigare.

Analytiker på 4Cast noterar att utfallet, och revideringen var en liten besvikelse. De bedömer nu att Frankrikes BNP kan stiga 1,4 procent under helåret 2010, något under de 1,5 procent som franska centralbankens prognos pekar mot.

I övrigt står det inte mycket på den europeiska tisdagsagendan, och intresset riktas i första hand mot eftermiddagens amerikanska dataskörd.

Svenska statsobligationsräntor ställs ned med upp till 5 punkter i långa löptider i tisdagens öppningshandel, något mindre än för tyska långräntor. Kronan handlas drygt 1 öre starkare mot euron jämfört med måndagens svenska stängning och därmed cirka 5 öre starkare mot dollarn.

SCB/HUI detaljhandelsstatistik för november, klockan 9.30. Enligt SME Direkts enkät väntas försäljning ha stigit 5,8 procent jämfört med november 2009, efter en ökning med 5,1 procent i oktober.

SCB redovisar också finansmarknadsstatistik för november, med penningmängds- och utlåningstillväxt, klockan 9.30.

Tisdagens japanska statistiksjok för november gav som helhet en något mer positiv bild av den ekonomiska utvecklingen än väntat, men de japanska, och kinesiska, finansmarknaderna tyngdes ändå något av en fortsatt kinesisk räntefrossa.

Arbetslösheten var oförändrad på 5,1 procent, som väntat, och KPI, med och utan färska livsmedel och energi, kom i stort sett in i linje med förväntningarna. Däremot kom industri- och detaljhandelsstatistiken in något bättre än väntat.

Industriproduktionen steg preliminärt 1,0 procent i november jämfört med oktober, väntat +0,9 procent, och med 5,8 procent jämfört med november 2009, väntat 5,5 procent. Detaljhandeln steg 1,9 procent jämfört med oktober, väntat 1,1 procent, och med 1,3 procent jämfört med november 2009, väntat 0,4 procent.

Den kinesiska tidningen 21st Century Business Herald har talat med en rad analytiker och centralbanksrådgivare som bland annat varnar för att Kinas inflation kan överstiga 5 procent 2011, och att det är "mycket nödvändigt" med nya höjningar av styrräntorna och reservkraven.

Den kinesiska yuanen stärktes också förhållandevis kraftigt mot dollarn i tisdagens handel, referenskursen för dollarn sattes till 6,6252 jämfört med 6,6305 på måndagen, och yuanen närmade sig därmed den starkaste nivån sedan den hårda dollarpegen släpptes i juli 2005.

På eftermiddagens USA-agenda märks S&P/Case Shillers husprisindex för oktober, klockan 15.00, samt hushållens konfidensindikator (från Conference Board) för december klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkät väntas bostadspriserna ha sjunkit 0,20 procent i oktober jämfört med samma månad 2009, och sjunkit 0,6 procent jämfört med i september. Hushållens konfidensindikator väntas ha stigit till 56,4 i december, från 54,1 i november.

Tisdagen bjuder också, som vanligt, på veckorapporter om försäljningsutvecklingen i amerikanska detaljhandelskedjor, från ICSC/Goldman Sachs klockan 13.45, och Redbook, 14.55.

Statistik från Mastercard SpendingPulse visade att den amerikanska detaljhandeln, exklusive bilar, steg 5,5 procent under perioden 5 november till 24 december. Det var den starkaste ökningen sedan 2005. Klädhandeln rapporterade den starkaste ökningen, +11,2 procent.

Vidare ska finansdepartementet sälja femåriga statsobligationer för 35 miljarder dollar. Måndagens emission av motsvarande volym av tvååriga obligationer mötte stark efterfrågan efter att handlare pressat upp räntan inför auktionen.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?