Annons

Kinas valuta nära femårshögsta

Kinas yuan har efter helgens räntehöjning den högsta noteringen sedan valutareformen 2005 inom räckhåll. Och det pekar uppåt även 2011, enligt bedömare.

Inflationen i Kina på över 5 procent i november har skakat om centralbanken i Kina, som nu med näbbar och klor bekämpar överhettningstendenser - inte minst på fastighetsmarknaden.

Helgens kinesiska räntehöjning är en i raden av åtgärder som ska dämpa efterfrågan i den snabbväxande ekonomin, vars tillväxt tros hamna kring 10 procent i år.

Centralbanken följde i måndags upp räntehöjningen med att meddela att man avser att skärpa kontrollen av utlåning och penningmängd i landet.

Inför julhelgen meddelade dessutom Kinas handelsdepartement att bevakningen av utländska investeringar i kinesiska fastigheter har skärpts.

Sammantaget har åtgärderna lyft Kinas yuan till 6:625 yuan per dollar, vilket är snudd på den högsta kursen mot dollarn sedan. Gällande rekordkurs slogs i november i år, efter en annan räntehöjning, och ligger på 6:624 yuan per dollar.

Sedan i juni i år har yuanen stärkts 3 procent mot dollarn. Marknaden tror denna rörelse uppåt fortsätter med 6 procent nästa år, enligt en enkät.

Yuanen får under en given handelsdag får röra sig 0,5 procent mot dollarn.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?