Annons

USA-börser: Kinesisk räntehöjning lägger sordin

New York-börserna har inlett måndagshandeln efter julhelgen med något lägre kurser. Den kinesiska centralbankens styrräntehöjning på 25 punkter på Juldagen tynger sentimentet.

Höjningen sker för att motverka inflation och var förväntad i marknaden medan dess exakta tidpunkt var okänd. På de kinesiska börserna blev marknadsreaktionen klart negativ mot slutet av handelsdagen och i Europa har påverkan varit svagt negativ. Flera börser i omvärlden håller helgstängt, däribland London och Hong Kong. Handelsvolymerna är mycket låga så här långt.

Dow Jones index var klockan 16.03 ned med 0,4 procent till 11.527. På den bredare marknaden backade S&P 500-index med 0,3 procent till 1.253 medan Nasdaq Composite-index föll med 0,7 procent till 2.647.

Omsättningen på NYSE uppgick till låga 75 miljoner aktier och på Nasdaq till låga 168 miljoner aktier.

Räntan på den tioåriga obligationen var upp en punkt till 3,41 procent samtidigt som trettioårsräntan steg en punkt till 4,48 procent.

"Det finns många risker som marknaderna inte riktigt verkar prisa in, däribland att tillväxtmarknader visar tecken på överhettning och att Kina har inflationsproblem. Alla målar upp en väldigt positiv bild och när alla sedan försvarar samma argument så har vi ett perfekt scenario för negativa överraskningar.", uppger David Macia, portföljförvaltare vid Credit Andorra, i en kommentar till Bloomberg.

Den ettåriga kinesiska räntan för utlåning höjdes med 25 punkter till 5,81 procent medan den ettåriga räntan för inlåning höjdes med 25 punkter till 2,75 procent.

Att stabilisera prisutvecklingen kommer att få en mer viktig roll framöver, uppger Hu Xiaolian, vice ordförande för Kinas centralbank, enligt Dow Jones Newswires.

Omfattande snöstormar på den amerikanska östkusten under den gångna helgen kan ge viss negativ påverkan på detaljhandelsaktier då mellandagsrean väntas ha tappat kunder. Macys faller 1,4 procent.

Även amerikanska flygbolag kan komma att se pressade kurser på grund av ovädrets effekter med flera stillastående flygplatser under helgen. United Continental Airlines Holdings backar 0,6 procent.

I fordonssektorn så väntas också fallande kurser, dels på grund av den kinesiska räntehöjningen och dels på grund av att nybilsregistreringskvoter införs vid årskiftet i den kinesiska huvudstaden Beijing. Ford handlas 0,8 procent lägre medan GM faller 1,5 procent.

Ford har för dagen meddelat att man kommer att storsatsa på bränslebesparande så kallad start-stoppteknik i flera modeller från 2012 och på längre sikt på alla dess marknader globalt.

Finanssektorn står emot nedgångarna. Bland de största bankkoncernerna är Bank of America upp med 0,9 procent, Citigroup med 0,8 procent och JP Morgan Chase med 0,8 procent.

Den delvis förstatligade försäkringsjätten AIG rapporterar på måndagen att man lyckats ta upp en kreditfacilit på kreditmarknaden till ett värde om 3 miljarder dollar. Enligt AIG:s VD Robert Benmosche är denna finansiering på den öppna marknaden "ytterligare en viktig indikator för marknadens förtroende till AIG". Benmosche uppgav även i pressmeddelandet att man nu "kan se mållinjen" på koncernens rekapitaliseringsplan. AIG-aktien stiger 1,2 procent.

I tekniksektorn stiger Cisco 0,7 procent. Nätverksjätten uppges planera att börja med aktieutdelning, enligt Barrons.

Konsumentproduktkonglomeratet Procter & Gamble uppges i brittiska Sunday Times planera ett bud på brittiska hygienproduktbolaget Sanex. Även tyska Beiersdorf skall vara intresserade av att lägga bud på Sanex, enligt tidningen. Procter & Gamble sjunker 0,3 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?