1515

Stockholmsbörsen: Svagt ned i inledningen

Kurserna på Stockholmsbörsen backar något i inledningen på måndagen, när handeln återupptogs efter julhelgen. Flera börser, däribland Londonbörsen och metallbörsen i London håller stängt på måndagen.

SIX Generalindex var klockan 09.30 ned 0,3 procent till 354 medan OMXS30-index backade 0,3 procent till 1.157. Omsättningen var 0,4 miljarder kronor.

Marknadens fokus riktas mot Kina där centralbanken slog till på juldagen och höjde styrräntan med 25 punkter. Inlåningsräntan ligger nu på 5,81 procent och utlåningsräntan på 2,75 procent. Marknaden hade förväntat sig en räntehöjning men den exakta timingen var okänd. Räntehöjningen sker för att motverka inflationen. Kinas premiärminister Wen Jiabao uttryckte i ett radiotal i helgen självsäkerhet att regeringen kommer att kunna tygla prisuppgångarna.

"Kina inser och tar sitt globala ansvar att inte skapa destabiliserande finansmarknadsrörelser", skriver SEB i en kommentar till räntehöjningen.

De mest omsatta aktierna noterade mindre kursrörelser. Bilsäkerhetsbolaget Autoliv sjönk med 1,8 procent till 548 kronor medan byggbolaget JM steg 1,0 procent till 159 kronor.

Stålbolaget SSAB, som vinstvarnade dagen före julafton och noterade ett kursfall på 2,8 procent, vände uppåt och noterades 0,1 procent högre vid 107,80 kronor.

Flygbolaget SAS sjönk 3,4 procent till 22,90 kronor. Aktien steg med 14 procent dagen före julafton på nya spekulationer i media att Lufthansa är intresserade av att lägga bud på bolaget under första halvåret 2011. Reuters uppgav senare på fredagen att inga samtal förs mellan bolagen.

Net Entertainment blir förstahandspartner för JAXX, för både nedladdningsbara och browserbaserade kasinospel. JAXX är börsnoterat i Tyskland och har ägarintressen i flera speloperatörer. Net Entertainment steg 1,9 procent till 68,25 kronor.

Arise Windpowers grundare Peter Nygren, Ulf Corné och Leif Jansson har låtit omdisponera 3,16 miljoner aktier i Arise till bolag de själva kontrollerar. Grundarnas sammantagna innehav är oförändrat. Aktien sjönk 2,1 procent till 43,10 kronor.


Innehåll från AceIQAnnons

Få bättre resultat med ”distansarbete”!

Det rådande världsläget har gjort klart att det går att skapa ett både säkert, tryggt och inspirerande klimat för distansarbete. Omställningen har dock inte kommit utan utmaningar; många företag har tvingats inse vikten och behovet av att nyttja en användarvänlig plattform med hög informationssäkerhet i det dagliga arbetet – oavsett varifrån man arbetar. 

AceIQ har under många år varit en aktör som har kunnat tillgodose detta behov. Håkan Andersson, CEO på AceIQ, berättar att det i grund och botten handlar om att visa på de möjligheter som finns idag för att skapa ett effektivare digitalt arbete och ett sömlöst flöde för alla inblandade. 

– Med våra specialistkunskaper inom området kan vi bistå våra kunder med att förenkla för användaren och skapa bättre trivsel i arbetet, och höja såväl säkerhet som tillgänglighet. Det lägger grunden för en miljö där medarbetarna kan fokusera på resultaten istället för på onödig administration, säger Håkan.

Klientoberoende arbetsytor

Den plattformslösning AceIQ levererar utgår från digitala arbetsytor där allt som användaren behöver går att hitta, från kundens existerande mjukvaror, applikationer och funktioner till filer och information. Aktiviteter som användaren behöver utföra presenteras i ett flöde, där microtjänster kan hjälpa till att avsevärt förenkla och förkorta många arbetsmoment.

– Att komma igång tar bara några minuter och kräver ingen installation. Eftersom vi centraliserar i stort sett all exekvering och data är vi helt oberoende av enhet och klient. I praktiken innebär det att man bara behöver ett enda inlogg för att få tillgång till allt man behöver.

Centralisering blir en säkerhetsfördel

AceIQ:s centraliserade arbetssätt medför fler fördelar: då ingen data finns lagrad ute i enheter löper man inga säkerhetsrisker om någon exempelvis skulle tappa eller bli bestulen på sin enhet. Detta förenklar dessutom en del av utmaningarna de flesta verksamheter har kring GDPR.

– Verksamheter måste fungera oavsett de utmaningar företagen ställs inför. Lättillgängliga, säkra och snabbt implementerade intelligenta lösningar för både internt och externt arbete har helt enkelt utvecklats till att bli en affärskritisk fråga, avslutar Håkan.

Läs mer om AceIQ:s lösningar

 

Mer från AceIQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AceIQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?