Annons

Råvaror: Stark start för råvarorna

Helgens räntehöjning i Kina tog inte udden av köpintresset för råvaror när handeln återupptogs på måndagen.

Marknaden valde att i stället tona ned farhågorna för ytterligare kinesisk åtstramningar, åtminstone på kort sikt. Handeln påverkas samtidigt av att den brittiska marknaden håller helgstängt. Det berör inte minst handeln med basmetaller eftersom London Metal Exchange då är stängd.

Kopparn stängde 46 dollar högre till 9.346 dollar vid senaste stängning på LME i London. Den handel som sker i Shanghai visar dock på stigande priser även under måndagen och priset, som där ställs i yuan, var vid 8-tiden upp 400 yuan till 68.200 för första terminsposition.

"Efter två räntehöjningar och tre höjningar av reservkraven under de senaste två månaderna kommer vi sannolikt inte se ytterligare åtstramningar åtminstone inte under de närmaste veckorna", säger Zeng Chao, analytiker vid Everbright Futures, i en kommentar till Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden var spotpriset på guld upp 3:95 dollar till 1.385:43 per uns vid 8.30-tiden, medan silver var upp 0:15 dollar till 29:28.

Under natten mot måndagen föll guldpriset momentant ned mot 1.373 dollar, men rekylerade snabbt upp.

"Det verkar finnas ganska bra fysiskt köpintresse kring 1.370 dollar för guldet. De som väntat på möjligheten tog den", kommenterar Bruce Ikemizu, chef för råvaruhandeln vid Standard Bank i Tokyo, prisrörelsen för Bloomberg News.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:25 dollar strax efter klockan 8.30. Det innebär ett pris på 91:76 dollar och en nivå som inte setts på drygt två år. Även här var den kinesiska ränthöjningen i fokus.

"En gradvis normalisering av policyn ska bidra till att bibehålla den kinesiska tillväxten och efterfrågan på råvaror på en uthållig nivå. Bland de asiatiska marknaderna har tillväxten varit stark och exporten hållits uppe så fokus måste vara att hålla inflationen i schack", skriver Brian Jackson, Hongkongbaserad strateg vid RBC Capital Markets, i ett marknadsbrev som refereras av Bloomberg News.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?