1515

Räntor och valutor: Euron stärks

Marknadsräntorna i Europa tog ett rejält kliv uppåt på måndagen och på valutamarknaden stärktes euron mot dollarn medan Europabörserna sjönk.

Kronan stärktes ett par öre mot dollarn från torsdagens tidiga svenska stängning och tappade något öre mot euron.

Julhelgens stora nyhet var att Kinas centralbank höjde sin styrränta, ett besked som var rätt väntat men som ändå gav upphov till viss oro för hur Kina nu ska gå vidare med sina åtstramningar.

De svenska statsobligationsräntorna steg 3-8 punkter, med tioårsräntan upp 8 punkter till 3,28 procent. Den tyska tioårsräntan steg 9 punkter till 3,03 procent.

Enligt Michael Lesister, räntestrateg vid WestLB i Düsseldorf, berodde ränteuppgångarna på vinsthemtagningar efter förra veckans obligationsrally.

"Det finns en stor osäkerhet och därför intar människor en vänta-och-se-attityd", sade han till Bloomberg News.

De amerikanska markandsräntorna steg i avslutningen inför julhelgen på torsdagen och fortsatte sedan upp i den tidiga måndagshandeln för att så småningom sjunka tillbaka något under eftermiddagen. Från torsdagens svenska stängning steg den amerikanska tioårsräntan 5 punkter högre på 3,41 procent.

På den amerikanska räntemarknaden vänds blickarna mot finansdepartementets emissioner på totalt 99 miljarder dollarn under veckan, med start på måndagen.

Julhelgens stora nyhet var alltså att Kinas centralbank höjde under sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter till 5,81 procent. Det var den andra räntehöjningen sedan i oktober. Att det skulle komma en räntehöjning var vida väntat, varför reaktionerna på marknaderna blivit rätt begränsade även om räntehöjningen gav upphov till lite oro.

"Våra ekonomer hade räknat med en räntehöjning före årsskiftet, men att släppa nyheterna på själva juldagen kom som en liten överraskning för marknaderna. Trots det tror vi att den välkalibrerade tajmingen återspeglar överväganden att i möjligaste mån minimera ovälkommen volatilitet på finansmarknaderna och minska eventuella kapitalrörelser", sade Chen Xin Yi vid Barclays i Singapore till Reuters.

Bedömarna är eniga om att det snart kommer nya räntehöjningar från Kina och även andra åtgärder för att dämpa priserna och undvika överhettning i ekonomin. Detta bidrog till att Kinabörserna efter en volatil handelsdag sjönk tillbaka ganska ordentligt mot slutet.

Enligt Goldman Sachs Kinaanalytiker är räntehöjningen mest av allt en signal.

"Vi räknar fortfarande med att regeringen kommer att använda en kombination av åtgärder för att kontrollera inflationen, inklusive ytterligare räntehöjningar och troligen även en något snabbare valutaappreciering, och räkna med att merparten för att kontrollera inflationen kommer att falla på kvantitativa åtgärder", skrev Goldman Sachs i ett marknadsbrev, enligt Bloomberg News.

Kinas premiärminister Wen Jiabao sade i helgen att han har förtroende för att regeringen kan kontrollera priserna. Det ser ut nu så "har vi full möjlighet att kontrollera den totala prisnivån", enligt premiärministern.

Wen Jiabao sade också att han har förtroende för att fastighetspriserna ska återgå "till det normala", och regeringen ska öka ansträngningarna för att hindra spekulation i fastighetssektorn genom att kontrollera utlåningen.

I en intervju i Dagens Nyheter sade Riksbankschef Stefan Ingves att Riksbanken räknar med att 2011 blir ett gott år för Sverige, även om det förblir oroligt i den globala ekonomin. Han tror inte på några nya kriser, som Lehman-kraschen hösten 2008, eftersom institutioner och regler nu finns på plats för att bemästra kritiska situationer.

Stefan Ingves sade även att räntan behöver höjas, dels för att inte inflationen ska bli för hög, men Riksbanken väger också in att utlåningen till hushållen ökar i snabb takt. Syftet med räntehöjningarna och andra medel, som bolånetak, är att "öka lånekostnaderna, i första hand för hushållen som har ökat sin skuldsättning kraftigt under de senaste åren".

På valutamarknaden stärktes euron mot dollarn i en mycket tunn handel till 1:316 från 1:309 vid torsdagens tidiga svenska stängning.

Yenen gick samtidigt lite starkare, främst mot de asiatiska råvaruvalutorna, något som hänfördes till viss oro efter Kinas räntehöjning. Mot dollarn visade yenen små förändringar.

Från torsdagens stängning stärktes kronan 3 öre mot dollarn till 6:82 och tappade 1 öre mot euron till 8:97.


Innehåll från SAVRAnnons

Så undviker du avgifterna som äter ditt fondsparandes vinst

76 procent av vuxna svenskar sparar i fonder, antingen privat eller genom tjänstepensionen. Dock är kunskapen låg om vad fondavgiften kostar, hur den påverkar ens vinst samt hur man enkelt kan minimera sina fondavgifter.

När man köper en fond, betalas i de allra flesta fall en avgift i ersättning till fondförvaltaren. Ju mer aktivt förvaltad fonden är, desto högre är i regel avgiften. Vad många inte vet är att fondförmedlarna, exempelvis banker och nätbanker, ofta tar ut ett arvode för att sälja fonderna vidare till sina kunder. Denna fondprovision, även kallad kickback, är ofta lika stor som ersättningen till fondförvaltaren. Förenklat kan man därför säga att hälften av fondavgiften man betalar går till förvaltaren av fonden, och hälften går till banken. 

Miljarder i provision till bankerna

Enligt SVT betalade svenska sparare och framtida pensionärer ca 35 miljarder kronor i avgifter under 2020. En betydande del av dessa avgifter går till de förmedlande bankerna, och utgör en stor del av deras vinster. 

Detta system är kritiserat och till och med förbjudet i länder som Storbritannien, Nederländerna och Schweiz. Så sent som i februari 2021 meddelade Finansinspektionen att de vill att fondprovisioner ska förbjudas, bland annat för att de anser att det finns en intressekonflikt mellan spararna och förmedlarna: Genom att rekommendera fonder med dyra avgifter, tjänar fondförmedlaren mer pengar.

Halvera dina fondavgifter och optimera din vinst

Spartjänsten Savr ger rabatt på fondavgifterna: Istället för att ta en fondprovision, ger Savr tillbaka provisionen till dig som sparare. Där behöver du inte starta ett helt nytt sparande, utan kan enkelt flytta ditt befintliga innehav till plattformen för att ta del av de rabatterade avgifterna. Läs mer om erbjudandet och hur en flytt går till på savr.com.

Om Savr:

Savr är spartjänsten som ger sina kunder 30-50% rabatt på fondavgifterna jämfört med bankerna, men med samma statliga garantier och skydd som banken.

Till skillnad från banker och nätbanker betalar Savr tillbaka fondprovisionen till sina kunder. Detta resulterar i att de kan erbjuda samma fonder som bankerna, men till lägre avgifter. Istället för fondprovision tar de endast en fast plattformsavgift på 0,09%.

Savr har över 65 000 sparare, och var 10:e minut flyttas ett sparande till savr.com.

 

Mer från SAVR

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SAVR och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?