Annons

Nordenbörser: Nedåt på bred front

De nordiska börserna visade måttliga nedgångar på måndagen.

Räntehöjningen i Kina tyngde sentimentet men Nordenbörserna klarade sig generellt bättre än övriga börser i Europa.

Vid stängning var OMXN40-index ned 0,4 procent till 1.107,1. Indexet inkluderar inte norska aktier.

Köpenhamnsbörsens OMXC20-index sjönk 0,4 procent.

Carlsberg köpte en andel på 12,25 procent i det kinesiska bryggeriet Chongqing och är därmed största ägare med totalt 29,71 procent av kapitalet. Carlsberg gick ned 0,9 procent.

Maersk tyngdes av Kinas räntehöjning och farhågor om en minskad handel till och från Kina. B-aktien tappade 0,7 procent.

Novo Nordisk noterade nytt kursrekord på 639 danska kronor. Aktien sjönk dock tillbaka under dagen och stängde ned 0,5 procent på 630 kronor.

Helsingforsbörsens OMXH25-index sjönk 0,4 procent. Nokia tyngde med en nedgång på 1,0 procent.

Mot strömmen gick skogsbolagen. Stora Enso och UPM- Kymmene ökade båda med 0,5 procent.

Oslobörsens OBX-index gick ned 0,3 procent. Statoil sjönk 0,4 procent sedan oljepriset sjunkit.

DNO ökade 6,7 procent. Den nye irakiske oljeministeren Abdul-Karim Elaibi sade på lördagen att Irak kommer att erkänna de regionala kurdiska myndigheternas avtal med oljebolag och återuppta exporten från de kurdiska områdena.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?