Annons

Börsen: Helglugn dag väntar

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser när handeln i Europa ska inledas på måndagen. Utöver att det är en mellandag kan handelsaktiviteten i Europa dämpas av att Londonbörsen håller helgstängt.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,2 procent ned, CAC 40 Index ökade 0,1 procent medan DAX-terminen var oförändrad.

Kinas centralbank höjde på fredagen sin styrränta, den ettåriga yuanlåneräntan, med 25 punkter till 5,81 procent. Beslutet att höja styrräntan görs för att hålla tillbaka inflationsförväntningarna. Räntehöjningen är den andra i år och den första sedan Kina den 3 december officiellt annonserade ett skifte till en "klok" penningpolitik, från tidigare "något expansiv" penningpolitik.

"Vi bedömer att denna räntehöjning kommer att få begränsade effekter på den reala ekonomin, eftersom de privata investeringarna i Kina fortfarande är dämpade. Men tillgångspriser kan påverkas negativt", skriver Credit Suisse i en kommentar.

De kinesiska börserna steg initialt under måndagens handelssession men försvagades i sluthandeln och Shanghai Composite Index stängde 1,9 procent ned. Japans Nikkei 225 steg 0,8 procent efter att mediauppgifter skapat spekulation om ökad förvärvsaktivitet.

Börserna i New York stängde oregelbundet den 23:e. Dow Jones slutade 0,1 procent upp, en marginell försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,2 procent. S&P 500 och Nasdaq Composite sjönk båda med 0,2 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med nedgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.

För svensk del har det varit förhållandevis lugnt i nyhetsflödet. Skog- och papperssektorn kan påverkas av att statistik från organisationen för europeiska tryckpappersproducenter, Cepiprint, visade att leveranserna av tidningspapper i Europa steg med 3,0 procent i november till 952.000 ton.

SEB Enskilda har sänkt rekommendation för Poolia till behåll från tidigare köp.

Måndagens agenda är tunn. Senare i veckan finns svensk detaljhandel i november samt hushållens konfidensindikator och S&P/Caseshillers husprisindex från USA på tisdag. Under torsdagen väntas Chicago inköpschefsindex och kontrakterade husköp från USA.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Advokatfirman WåhlinAnnons

Advokatfirman Wåhlin erbjuder heltäckande och situationsanpassad affärsjuridisk rådgivning

Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.
Fredrika Hörlin t.v. och Jonas Holmstedt.

Anrika Advokatfirman Wåhlin har fokuserat på affärsjuridik sedan 1964, vilket har resulterat i en byrå med en unik bredd i sin kompetens. I kombination med ett kreativt och dynamiskt arbetssätt, gör detta Wåhlin till en skicklig och heltäckande affärsjuridisk rådgivare.

Wåhlin skiljer sig från konkurrenterna på mer än ett sätt; förutom att byrån har en stark kultur med nära koppling till klienterna, präglas verksamheten också av stor tilltro till medarbetarna som utgörs av i princip lika många kvinnor som män. Kvinnorna återfinns även bland delägarna och i byråns styrelse. För partnern Fredrika Hörlin är detta en avgörande faktor i byråns framgång. 

– Eftersom vi har full tillit till hela vår personal, har var och en av oss – även vi delägare – insikt i uppdragen och direktkontakt med beslutsfattarna hos våra klienter. För att kunna leverera rätt råd i rätt tid är vi kreativa, professionella och situationsanpassade.

Flexibelt angreppssätt en tillgång

Byråns flexibla angreppssätt är en stor tillgång i den ofta föränderliga affärsjuridiken och utgör också en viktig resurs i vad gäller att stötta klienter under olika utvecklingsprocesser. Jonas Holmstedt, byråns Managing partner, ansvarar för Wåhlins engagemang i Interlaw, ett internationellt nätverk av oberoende advokatbyråer. Han betonar att metodiken också har varit mycket värdefull under den rådande pandemin.

– Andreas Magnusson som ansluter till byrån som delägare den 1 september, betonar vikten av omvärldsanalys. I framtiden kommer vi att se på historien i termer av före och efter Covid-19. Därför är det en utveckling vi följer noga för att snabbt kunna hantera nya omständigheter; situationen kan visa sig vara en utmaning för många ägarledda bolag.  Som affärsjurister utgör vi en omfattande del av ledningens och ägarnas omvärldsbevakning både vad gäller juridiska och branschspecifika frågor.

Ger stöd i komplexa frågor

Den rådande situationen har ställt höga krav på digitaliserade arbetssätt och rutiner, men Wåhlin har stått väl rustat för att både själv möta de förändrade förutsättningarna och för att vara en komplett rådgivare kring de nya villkor som pandemin har medfört. I kriser ökar tvisterna och byrån har ett stort team som arbetar med tvistefrågor, särskilt inom det entreprenadrättsliga området.

– Genom att Wåhlin lyckats skapa en arbetsmiljö med balans mellan trivsel och lönsamhet har vi kunnat handplocka medarbetare med unik kompetens. Detta är vår största styrka, avslutar Managing partner Jonas Holmstedt.

Läs mer om Advokatbyrån Wåhlin här www.wahlinlaw.se  

FAKTA OM ADVOKATBYRÅN WÅHLIN

Wåhlin är en affärsjuridisk advokatbyrå som etablerades i Göteborg 1964. För att kunna erbjuda rätt kunskap till våra klienter har vi medarbetare olika specialkompetenser och vårt team  varierar från case till case. Byrån har kontor i Göteborg, Stockholm, Malmö och Helsingborg, och utmärker sig bland annat genom sitt starka jämställdhetsarbete. 

 

Mer från Advokatfirman Wåhlin

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman Wåhlin och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?