Annons

USA-börser: Bank of America tyngde trög börs

De amerikanska börserna noterade blandade rörelser på torsdagen. Handeln var tunn och rörelserna små. Dagens makrostatistik kom sammantaget in i linje med förväntningarna.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,1 procent till 11.573. S&P 500 sjönk 0,2 procent till 1.257 medan Nasdaq Composite gick ned 0,2 procent till 2.666.

Under veckan har samtliga index fortsatt att konsolidera höstens uppgång med att sakta klättra uppåt. Dow Jones steg med 0,7 procent sedan förra fredagen.

Omsättningen på New York Stock Exchange var mycket låga 620 miljoner aktier, medan den var 1,3 miljarder aktier på Nasdaq.

"Aktiemarknaden har stigit för högt, för snabbt. Många undrar hur högt den kommer att stiga innan en nedgång. Ekonomiska data var på det hela taget bra men inte extremt positivt. Det kan förklara den svaga reaktionen från investerare. Det är även press på råvarorna, vilket tynga dagens tunna handel", sade James Paulsen, chefsstrateg på Wells Capital Management, till Bloomberg News.

Inom Dow Jones tyngde Bank of America med en nedgång på 2,4 procent. En domare i New York tillät MBIA, som stämt Bank of America, att använda statistiskt utvalda stickprov från 368.000 bolån, i stället för att gå igenom alla lån, för att påvisa sina påståenden om bedrägeri från Bank of Americas sida.

Alcoa steg 1,3 procent till 15:34 dollar. Jim Cramer skrev på Thestreet.com att Alcoa kan komma att köpas upp för 22 dollar per aktie på grund av en stigande efterfrågan på aluminium, enligt Bloomberg News.

Pride ökade 4,1 procent. Norska Dagens Näringsliv rapporterade att Seadrill kan komma att lägga ett bud på Pride.

Micron sjönk 4,1 procent sedan datachiptillverkaren rapporterat sämre än väntat för första kvartalet.

Husbyggarföretag, som Lennar och KB Home, tillhörde också förlorarna sedan statistik visat att försäljningen av nya enfamiljshus i USA steg 5,5 procent i november jämfört med månaden före, på en säsongsjusterad årstakt på 290.000 enheter. Analytiker hade räknat med en årstakt på 300.000 enheter i november, vilket skulle innebära en ökning med 6,0 procent.

Det index som University of Michigan publicerar varje månad över stämningen bland de amerikanska konsumenterna steg till 74,5 i december jämfört med 71,6 månaden före. Preliminärt angavs december-index till 74,2. Analytikerna hade väntat sig ett utfall på 74,5, enligt Bloomberg News.

Före öppningen kom statistik från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet som visade att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA sjönk med 3.000 personer till 420.000 personer, under vecka 50, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 420.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News.

Orderingången på varaktiga varor i USA sjönk med 1,3 procent i november, jämfört med månaden före, enligt data från US Census Bureau. Analytikerna hade räknat med att orderingången skulle sjunka med 0,5 procent.

De privata inkomsterna i USA steg med 0,3 procent i november, jämfört med föregående månad. Samtidigt ökade privatkonsumtionen med 0,4 procent från månaden före, enligt det amerikanska handelsdepartementet. Analytiker hade räknat med att inkomsterna skulle ha stigit 0,2 procent och att konsumtionen skulle ha stigit 0,5 procent.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 4 punkter till 3,39 procent.

Ericsson var oförändrad jämfört med vid Stockholmsbörsens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?