Annons

Råvaror: Oljepriset stiger

Råvarorna noterade små och blandade rörelser under torsdagens morgonhandel. En försvagad dollar var inte tillräcklig för att ge något betydande stöd, i stället sjönk basmetallerna över hela linjen, medan oljan rörde sig blygsamt högre.

Vid klockan 8.50 visade WTI-oljans februaritermin en uppgång på 0:22 dollar till 90:70 dollar per fat. Brentoljan steg 0:12 dollar till 93:77 dollar per fat.

Detta trots att dollarn stadigt försvagats under natten och morgonen, där dollarn noterats på 1:315 vid 8.50.

Återigen rapporterades vikande lager vid onsdagens lagerrapport från det amerikanska energidepartementet, DOE. Råoljelagren sjönk med 5,3 miljoner fat, mer än den väntade nedgången om 3,3 miljoner. Importen fortsatte att stiga och noterade en uppgång om 0,60 miljoner fat per dag.

Samtidigt steg bensinlagren med 2,4 miljoner fat medan lagren av destillat sjönk 0,6 miljoner. Här låg förväntningarna, enligt Bloomberg News analytikerenkät, på en uppgång med 1,5 miljoner fat respektive oförändrade lager.

DNB Nor skrev i en kommentar att statistiken var positiv för oljepriset, men höjde samtidigt ett varnande finger för att den kraftigt påverkades av lagerskötsel bland raffinaderierna kring Golfkusten. Området, även kallat Padd 3, stod bakom den absolut största delen av nedgången med en minskning om 6,1 miljoner fat.

"De tjänar i sina deklarationer på att ha låga lager vid slutet av året. Totala efterfrågan var fortsatt över 20 miljoner fat per dag och totala totalt sjönk oljelagren med 6 miljoner fat, så det är svårt att beskriva statistiken som annat än positiv", skriver Torbjörn Kjus på DNB Nor.

Basmetallerna på London Metal Exchange entydiga men små nedgångar. Kopparterminen var ned 43 dollar till 9.307 dollar per ton.

"Vi kommer att få se en nedgång i efterfrågan från priskänsliga kinesiska köpare, i huvudsak eftersom vi nu är inne i en säsong som präglas av trög konsumtino", sade Yang Jun, analytiker vid Hongyuan Futures till Bloomberg News.

International Copper Study Group, ISCG, rapporterade sent på onsdagen att den globala efterfrågan på koppar översteg utbudet med 83.000 ton i september. Under perioden januari-september var utbudsunderskottet 436.000 ton.

Den största efterfrågeökningen under årets första nio månader rapporterades komma från Japan, där konsumtionen steg 27 procent jämfört med samma period 2009. Kina noterade en mer blygsam ökning om 4,5 procent.

"Medan långsiktig fundamenta fortsätter att vara ge stöd till priserna, tror jag att investerare utanför Kina är lite för optimistiska vad gäller den kinesiska efterfrågan framöver", sade Yang Jun.

Lagren av koppar som mäts av LME steg på onsdagen för åttonde dagen i rad och är uppe på den högsta nivån sedan 10 november.

Bland övriga metaller var zink ned 15 dollar till 2.315 dollar per ton. Aluminium var ned 1 dollar till 2.461 dollar per ton medan nickel föll med 170 dollar till 23.880 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden var prisrörelserna små. Spotpriset på guld var upp 1 dollar till 1.386:35 dollar per uns, medan silverpriset var upp 0:073 dollar till 29:293 dollar per uns.

Marketnews räknar med en fortsatt lugn handel på ädelmetallmarknaden, och bedömer att stödnivåerna för guldet ligger på 1.381 och 1.376, medan motståndsnivåerna är 1.393 och 1.400. Silverpriset har stöd vid 29:23 och 29:00, och motstånd vid 29:60 och 29:75.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?