Annons

Råvaror: Oljan klättrar

Medan oljan och ädelmetallerna i stort sett var oförändrade under torsdagens förmiddagshandel, visade basmetallerna nedgångar över hela linjen.

WTI-oljans februaritermin var i stort sett oförändrad med en uppgång om 0:09 dollar till 90:57 dollar per fat. Brentoljan steg 0:06 dollar till 93:71 dollar per fat.

Något som bidrog till att hålla uppe priset var att onsdagens lagerrapport från det amerikanska energidepartementet, DOE, återigen visade vikande lager i USA. Råoljelagren sjönk med 5,3 miljoner fat, mer än den väntade nedgången om 3,3 miljoner, medan importen fortsatte att stiga och noterade en uppgång om 0,60 miljoner fat per dag.

Samtidigt steg bensinlagren med 2,4 miljoner fat medan lagren av destillat sjönk 0,6 miljoner. Här låg förväntningarna, enligt Bloomberg News analytikerenkät, på en uppgång med 1,5 miljoner fat respektive oförändrade lager.

DNB Nor skrev i en kommentar att statistiken var positiv för oljepriset, men höjde samtidigt ett varnande finger för att den kraftigt påverkades av lagerskötsel bland raffinaderierna kring Golfkusten. Området, även kallat Padd 3, stod bakom den absolut största delen av nedgången med en minskning om 6,1 miljoner fat.

"De tjänar i sina deklarationer på att ha låga lager vid slutet av året. Totala efterfrågan var fortsatt över 20 miljoner fat per dag och totalt sjönk oljelagren med 6 miljoner fat, så det är svårt att beskriva statistiken som annat än positiv", skriver Torbjörn Kjus på DNB Nor.

Basmetallerna på London Metal Exchange entydiga nedgångar. Kopparterminen var ned 70 dollar till 9.280 dollar per ton.

"Vi kommer att få se en nedgång i efterfrågan från priskänsliga kinesiska köpare, i huvudsak eftersom vi nu är inne i en säsong som präglas av trög konsumtion", sade Yang Jun, analytiker vid Hongyuan Futures till Bloomberg News.

Lagren av koppar som mäts av LME steg på torsdagen för nionde dagen i rad och är uppe på den högsta nivån sedan 29 oktober.

"Medan långsiktig fundamenta fortsätter att vara ge stöd till priserna, tror jag att investerare utanför Kina är lite för optimistiska vad gäller den kinesiska efterfrågan framöver", sade Yang Jun.

International Copper Study Group, ISCG, rapporterade sent på onsdagen att den globala efterfrågan på koppar översteg utbudet med 83.000 ton i september. Under perioden januari-september var utbudsunderskottet 436.000 ton.

Den största efterfrågeökningen under årets första nio månader rapporterades komma från Japan, där konsumtionen steg 27 procent jämfört med samma period 2009. Kina noterade en mer blygsam ökning om 4,5 procent.

Bland övriga metaller var zink ned 24 dollar till 2.306 dollar per ton. Aluminium var ned 15 dollar till 2.451 dollar per ton medan nickel föll med 215 dollar till 23.835 dollar per ton.

"Nickel tappade åter och nickels svaga utveckling senaste tiden är antagligen ett resultat av stora fonder som omviktas inför årsskiftet, det ska innebära försäljning av nickel då metallen gått bäst av basmetallerna under året som snart är slut", skriver Handelsbanken Capital Markets i ett marknadsbrev.

På ädelmetallmarknaden var prisrörelserna små. Spotpriset på guld var ned 1:50 dollar till strax under 1.384 dollar per uns, medan silverpriset var upp 0:003 dollar till 29:25 dollar per uns.

"Euroområdet ser fortfarande osäker ut, vilket stödjer guldet. Eftersom många räknar med stigande guldpris nästa år finns det efterfrågan att köpa på nedgångar, vilket faktiskt bidrar till att förhindra att metallen faller betydligt vid slutet av året", sade Hwang Il Doo, senior Trader vid Korea Exchange Bank Futures till Bloomberg News.

Marketnews räknar med en fortsatt lugn handel på ädelmetallmarknaden, och bedömer att stödnivåerna för guldet ligger på 1.381 och 1.376, medan motståndsnivåerna är 1.393 och 1.400. Silverpriset har stöd vid 29:23 och 29:00, och motstånd vid 29:60 och 29:75.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?