Annons

Räntor och valutor: Dollarn tappar

Amerikanska statspappersräntor steg något efter den svenska marknadens stängning på onsdagen. I en marknad med låg aktivitet motverkades obligationsvänlig statistik av att många som ville sälja statsobligationer till Fed inte blev av med sina papper.

Upprevideringen av USA:s BNP för tredje kvartalet blev mindre än väntat, och framför allt sjönk inflationstakten enligt det mått Federal Reserve föredrar, core PCE, till rekordlåga 0,5 procent. Detta, och besked om att försäljningen av nya bostäder ökade mindre än väntat i november, gav stöd till räntemarknaden, men detta motverkades av tecken på att många ändå vill dra ned på sina räntepositioner.

Federal Reserve köpte på onsdagen statsobligationer med olika löptider för totalt 2,07 miljarder dollar, som en del av köpprogrammet LSAP (Large Scale Asset Purchase), men köpen motsvarade endast 15,9 procent av de inlämnade buden.

"Du hade folk som ville sälja mer till Fed än vad de var villiga att köpa", sade Michael Cloherty, chefsstrateg vid RBC i New York, till Bloomberg News.

Han konstaterar att indikationen om villigheten att sälja till Fed tyder på ett relativt stort underliggande utbud av obligationer på andrahandsmarknaden.

Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser, som röstar i Fomc nästa år, sade i en intervju med Bloomberg Radio att han tror att Fed kommer kan behöva bromsa inköpen av obligationer i respons på en starkare tillväxt i USA-ekonomin.

"Om tillväxttakten i ekonomin fortsätter att stärkas och verkar uthållig, då kommer jag att verka för att Fed reagerar på det. Det kan vara genom att dra ned på ackommodationen i gradvisa steg. Ett sätt vore att börja stoppa vissa av inköpen eller att bromsa dem", sade han.

Eftermiddagens USA-agenda är relativt omfattande, med veckodata över nyanmälda arbetslösa, order varaktiga varor i november samt privata inkomster och konsumtion i november klockan 14.30 Det följs av definitivt Michiganindex för december, klockan 15.55, och försäljning av nya bostäder i november klockan 16.00.

Enligt Bloomberg News enkäter väntas 420.000 personer ha ansökt om arbetslöshetsunderstöd för första gången förra veckan, i så fall oförändrat från föregående vecka. Orderingången på varaktiga varor väntas ha sjunkit 0,5 procent i november, men stigit 1,8 procent exklusive transportsektorn.

De privata inkomsterna väntas ha stigit 0,2 procent i november medan konsumtionen väntas ha stigit 0,5 procent. Kärninflationstakten väntas ha varit oförändrad på 0,9 procent jämfört med föregående månad. Michiganindex väntas ha stigit till 74,5 i slutet av december, från 74,2 i början av månaden, och försäljningstakten på nya bostäder väntas ha ökat med 6,0 procent i november.

Dessutom ska finansdepartementet meddela emissionsvolymerna inför nästa veckas auktioner av två-, fem- och sjuåriga obligationer. Enligt Bloomberg News enkät väntas den totala volymen bli 99 miljarder dollar

De japanska marknaderna håller helgstängt på torsdagen, i övriga Asien var börsutvecklingen blandad med överlag relativt begränsade indexförändringar. Dollarn försvagades mot framför allt japanska yen samtidigt som Australiendollarn åter steg över paritet mot USA-dollarn.

Brittiska pund stärktes något mot andra valutor i den asiatiska handeln på torsdagen i spåren på kommentarer från Paul Fisher, ledamot i Bank of Englands penningpolitiska kommitté och direktör för marknader. I en intervju med Daily Telegraph sade han att brittiska räntor kommer att stiga och "gå tillbaka mot en normal position".

Financial Times skriver samtidigt att Bank of England möter ett "akut policydilemma" givet att nya prognoser pekar mot att inflationen stiger till 4 procent till våren, väl över prognoserna för bara en månad sedan. Detta samtidigt som den ekonomiska tillväxten visar ha varit något svagare än väntat.

FT hänvisar till protokollet från Bank of Englands policymöte i december, som publicerades på onsdagen, och som konstaterade att riskerna mot inflationen på medellång sikt troligen har skiftat uppåt de senaste månaderna.

Europaagendan är relativt tunn på torsdagen, med reviderad BNP-statistik för tredje kvartalet från Nederländerna, klockan 9.30, i visst fokus.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?