Annons

Räntor & valutor: Kronan stärks

Europeiska marknadsräntor inledde onsdagens handel med små rörelser, medan euron har stärkts något mot dollarn under natten trots ihållande oro över skuldkrisen. Svenska räntor var stabila.

Strax efter öppning har den svenska tioårsräntan stigit med 1 punkt till 3,23 procent, medan den tyska tioåringen var upp 1 punkt till 2,99 procent, jämfört med svensk stängning dagen före.

SCB publicerar PPI-statistiken klockan 9.30 och enligt SME Direkts prognos väntas producentpriserna ha ökat med 0,5 procent i november och med 1,9 procent från november i fjol.

Carolinne Bjerking på Nordea skriver i bankens morgonbrev att de fokuserar på konsumtionsvaror, där inte minst utvecklingen för livsmedelspriserna är intressant.

"Mycket tyder på att de kommer att öka ytterligare och spilla över till konsumentpriserna", skriver Carolinne Bjerking.

Hon noterar också att SCB i dag ska publicera ett pressmeddelande om KPI och ROT-avdraget, där effekten borde ligga omkring -0,3 procentenheter.

Tyska importpriser steg mer än dubbelt så mycket som väntat i november, upp 1,2 procent, medan ökningen från ett år tidigare var 10 procent, väntat +9,3 procent, enligt Bloomberg News.

Kvar på den europeiska agendan i dag är BNP-siffror från Danmark och Storbritannien, KPI från Island, Bank of England släpper protokollet från senaste räntemötet och Polen lämnar räntebesked. Endast en av 19 analytiker räknar med att Polens centralbank höjer styrräntan till 3,75 procent, resten tror på oförändrad ränta på 3,50 procent.

Amerikanska räntor pekade uppåt i den tidiga europeiska handeln, efter små nettoförändringar dagen före i tunn handel inför helgerna.

Marknadsaktörer uppger för Wall Street Journal att likviditeten har "torkat ut" snabbare än vanligt i år och hänvisar till att bankerna står inför ökad reglering och därför vill justera sina balansräkningar så tidigt som möjligt.

Statistik i eftermiddag väntas visa att försäljningen av befintliga bostäder och BNP-tillväxten ökade. Dessutom publiceras FHFA:s husprisindex.

BNP-tillväxten väntas ha reviderats upp till 2,8 procent för tredje kvartalet, jämfört med den reviderade beräkningen på 2,5 procent i beräknad årstakt.

Bostadsförsäljningen väntas ha ökat med 7,1 procent, medan husprisindex bedöms ha sjunkit med 0,2 procent, allt enligt Bloomberg News enkäter.

På valutamarknaden har euron stärkts mot dollar och yen under natten och morgonen sedan tekniska indikatorer visat att den senaste veckans försvagning varit överdriven, enligt Bloomberg News.

På tisdagen försvagades euron till en rekordlåg nivå mot schweizerfrancen och sin lägsta nivå mot dollarn på tre veckor efter varningar om två problemtyngda euroländer. Dels satte kreditvärderinginstitutet Moody's Portugals kreditbetyg på övervakning för möjlig sänkning, dels gjorde Fitch samma sak för Grekland.

Uppgången för euron gentemot dollarn under onsdagsnatten var den första på fyra dagar.

Strax efter svensk öppning handlades euron kring 1:313 mot dollarn, jämfört med 1:3122.

Mot yenen är dollarn stabil.

Kronan har samtidigt blivit knappt 2 öre starkare mot dollarn och 1 öre mot euron, jämfört med nivåerna vid svensk stängning på tisdagen.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?