1515

Börsen: Terminer indikerar lugn start

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser när handeln i Europa inleds på onsdagen i brist på vägledning från USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 och CAC 40 oförändrade medan DAX-terminen backade 0,1 procent.

Börserna i New York steg på tisdagen och följde därmed den positiva utveckling som varit i Europa och Asien. Dow Jones slutade 0,5 procent upp, en marginell förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,4 procent. S&P 500 steg 0,6 procent och Nasdaq Composite ökade 0,7 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade mindre rörelser under onsdagens handelssession. Japans Nikkei 225 stängde 0,2 procent ned. Statistik visade att den japanska exporten ökade med 9,1 procent i november jämfört med samma månad året före. Analytiker hade förväntat sig ett en uppgång med 10,3 procent, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bank of Japan skrev i sin månadsrapport att Japans ekonomi visar tecken på en måttlig återhämtning. Enligt BOJ har kapitalinvesteringarna börjat öka, men produktionen har minskat något på senaste tiden och förtroendet i näringslivet har varit lite svagt.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med nedgångar om 0,1-0,2 procent i eftermiddag.

En preliminär sammanräkning av utfallet i Eniros emission visar att cirka 79 procent av de erbjudna aktierna tecknades med stöd av teckningsrätter. Därutöver har cirka 1,7 procent tilldelats personer som anmält teckning utan stöd av rätter.

Eniros vd Johan Lindgren bekräftar för Nyhetsbyrån Direkt att de långivande bankerna inte kommer att behöva teckna någon andel i bolagets nyemission. Den del av emissionen som inte tecknades via teckningsrätter går till de externa garanterna, exempelvis Fjärde AP-fonden, Skandia Liv och Zenit Asset Management.

Kappahl har redovisat ett resultat före skatt på 129 miljoner kronor, för det brutna räkenskapsårets första kvartal. Det var 25 procent sämre än de 172 miljoner kronor som analytikerna väntat enligt SME Direkts sammanställning. Även försäljningen understeg konsensus.

MQ har redovisat ett resultat efter skatt på 38 miljoner kronor för det första kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Det var en förbättring jämfört med 19 miljoner motsvarande period ett år tidigare. Försäljningen i jämförbart butiksbestånd minskade med 1,0 procent.

Volvo Lastvagnars nordamerikachef, Dennis Slagle, säger i onsdagens upplaga av Dagens Industri att bolagets markandsandel, andelen egna motorer och priserna på Volvos lastbilar stiger i Nordamerika.

Karo Bio har meddelat att nyemissionen fulltecknats.

På onsdagens agenda finns BNP från Storbritannien samt Bank of Englands protokoll från det senaste räntemötet.

Från USA kommer definitiv BNP för det tredje kvartalet samt försäljning av befintliga bostäder och FHFA:s husprisindex.

BNP-tillväxten väntas ha reviderats upp till 2,8 procent, jämfört med den reviderade beräkningen på 2,5 procent i beräknad årstakt. Bostadsförsäljningen väntas ha ökat med 7,0 procent, medan husprisindex bedöms ha sjunkit med 0,2 procent, allt enligt Bloomberg News enkäter.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?