Annons

Stockholmsbörsen: Kurserna klättrar på förvärvsflod

Stockholmsbörsen steg på tisdagen med stöd av att flera bolagsaffärer presenterats och sedan Kina visat sitt stöd för att hjälpa Europa att begränsa skuldkrisen.

Klockan 13.45 var OMXS30 0,7 procent högre till noteringen 1.162,6. Omsättningen uppgick till 6,4 miljarder kronor.

Utvecklingen var liknande på de ledande europeiska börserna och uppgångarna hänvisades till att Kinas premiärminister Wang Qishan vid ett ekonomiskt toppmöte på tisdagen sagt att Kina har vidtagit "konkreta åtgärder" för att hjälpa Europa med dess skuldproblem.

Kina och EU kom vid mötet överens om att arbeta tillsammans för en uthållig och balanserad tillväxt. Länderna åtog sig att visa "klokhet" vad gäller handelsrestriktioner och få till stånd ett omfattande och balanserat resultat i WTO:s Doha-runda. Det är viktigt att motverka alla former av protektionism, sade Wang Qishan.

Stora Enso R steg 7,7 procent till 67:10, Holmen B ökade 5,6 procent till 224:70 kronor och SCA B avancerade 0,8 procent till 104:10 kronor efter att UPM-Kymmene köpt Myllykoski och Rhein Papier för 900 miljoner euro.

Bank of America/Merrill Lynch skriver i en kommentar att nyheten kommer att bidra till att rationalisera den europeiska marknaden på journalpapper samt öka uppfattningen att branschen är i ett tidigt skede av konsolidering med potentiella följdtransaktioner.

Alfa Laval avancerade 3,2 procent till 139:40 kronor. Bolaget har meddelat att det köper Aalborg Industries för 5 miljarder kronor. Aalborg Industries har ungefär 2.600 anställda och väntas ge intäkter om cirka 3,3 miljarder kronor 2010.

Under en telefonkonferens som hölls med anledning av förvärvet avvisade Alfa Laval spekulationerna om att bolaget skulle vara intresserat av den pumpdivision som finns inom Cardo och som har blivit uppsatt på försäljningslistan av den blivande ägaren Assa Abloy.

Assa Abloy B steg 2,7 procent till 197:20 kronor. Bolaget har lagt ett bud på amerikanska Lasercard Corp, ett bolag som är specialiserat på lösningar för att säkra identiteter och tekniker för personidentifiering. Aktien fick också stöd av att Credit Suisse höjt riktkursen till 220 kronor från 180 kronor och upprepat rekommendationen outperform.

Astrazeneca tappade 0,5 procent till 311:60 kronor. Bolaget har avbrutit vidareutvecklingen av Motavizumab och som ett resultat kommer Astrazeneca att kostnadsföra en nedskrivning på 445 miljoner dollar under fjärde kvartalet. Enligt analytiker var beskedet väntat men aktualiserar återigen frågetecknen kring det kritiserade Medimmune- förvärvet från våren 2007.

PA Resources ökade 5,8 procent till 7:35 kronor. Nordea Markets har höjt rekommendationen för PA Resources till starkt köp från tidigare köp. Riktkursen höjs till 9:50 kronor från tidigare 7 kronor.

Kungsleden steg 3,0 procent till 60:25 kronor. Carnegie har höjt rekommendationen för Kungsleden till outperform från neutral och Swedbank Markets har höjt till köp från neutral.

Orc Software var 4,3 procent upp till 128:50 kronor. Handelsbanken Capital Markets har inlett bevakning av Orc Software med rekommendation köp och riktkurs 160 kronor.

Bioinvent steg 5,4 procent till 29:50 kronor. Öhman Fondkommission har upprepat rekommendation outperform för Bioinvent. De kommande veckorna eller månaderna, tror Öhman att en fas 2-studie kommer att inledas för BI-204, i samarbete med Genentech, vilket kommer att ge stöd till aktiekursen. Under det kommande halvåret räknar Öhman med upp till tre ytterligare kurstriggers.

Terminerna för de ledande USA-indexen pekar upp med 0,3-0,4 procent inför att handeln i New York ska inledas på tisdagen.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SenzaGenAnnons

Allergitestning utan djurförsök

SenzaGen kombinerar genomiska data med maskininlärning för att testa om kemikalier kan orsaka allergiska reaktioner på huden eller i luftvägarna. Visionen är att skapa en ny industristandard och helt ersätta djurtester – och de är på god väg. Bolaget befinner sig nu i en expansiv kommersiell fas.

Genom att odla mänskliga celler och sedan utsätta dem för utvalda ämnen kan SenzaGen identifiera ämnen som riskerar att orsaka allergier utan djurförsök. Metoden kommer ursprungligen från forskare knutna till Institutionen för Immunteknologi vid Lunds universitet. SenzaGen grundades 2010 och blev ett operativt bolag efter att EU 2013 beslutat att införa förbud mot försäljning av kosmetiska produkter som är testade på djur. Förbudet har sedan spridit sig till ytterligare länder och trenden är att fler industrier arbetar för att få bort djurförsök. 

Oslagbar träffsäkerhet 

Behovet av en träffsäker och etisk metod, som den SenzaGen erbjuder, finns idag globalt inom flera branscher.

– Både konsumenter och producenter vill veta att produkter är säkra. Det gäller inte bara kosmetika utan även till exempel läkemedel, medicintekniska produkter och kemikalier. Det kan vara hudkrämer, målarfärg, rengöringsmedel eller som i USA där test av bekämpningsmedel är stort, säger VD Axel Sjöblad. 

Med enastående hög träffsäkerhet bidrar

SenzaGens testmetod GARD® till att företag kan utveckla, producera och leverera säkrare, etiska och mer hållbara produkter.

– Med vår lösning får man ett hållbart testalternativ med marknadens högsta träffsäkerhet. Jämfört med djurförsök som ligger på 70–75 procent uppnår GARD® över 90 procent träffsäkerhet. Dessutom är det ett kostnadseffektivt alternativ, förklarar Axel Sjöblad. 

Framgångsrik utveckling

Efter ett år som VD kan Axel Sjöblad med glädje konstatera att företaget tagit de första stegen från forskningsbolag till ett företag med starkt kommersiellt fokus, en förändring som märks både i det dagliga arbetet och i försäljningsutvecklingen för det första halvåret 2020.

– Vår försäljning mer än fördubblades jämfört med motsvarande period föregående år och vi har redan passerat 2019 års totala omsättning. Mycket positivt är också att vår kundbas växer inom flera segment och att existerande kunder återkommer med nya beställningar. Med en fokuserad försäljningsorganisation och fler potentiella kunder som utvärderar våra tester har vi, trots nuvarande externa utmaningar orsakade av Covid-19, mycket goda möjligheter att fortsätta utvecklas i samma höga takt i framtiden, säger Axel Sjöblad.

Fakta

SenzaGen utvecklar, utför och säljer tester för att bedöma om kemikalier i olika produkter är allergiframkallande. Testerna ersätter djurförsök med data från mänskliga celler i kombination med maskininlärning. Testerna har marknadens högsta träffsäkerhet och bidrar till säkrare produkter i samhället.

Läs mer på: www.senzagen.com

Följ oss på Linkedin

 

Mer från SenzaGen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med SenzaGen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?