1515

Råvaror: Kopparpriset slog nytt rekord

Kopparterminen noterade nytt rekord på 9.392 dollar per ton och ledde basmetallerna på London Metal Exchange högre.

Råoljan steg också medan ädelmetallerna var svagt ned sedan dollarn stärkts något på eftermiddagen.

Stigande börser i Europa och USA gav stöd till råvarumarknaderna samtidigt som oron för skuldkrisen i Europa och oroligheterna på Koreahalvön dämpats.

Vid 18.30 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0:40 dollar till 89:77 dollar per fat. Brent ökade 0:39 dollar till 93:13 dollar per fat.

En stor del av rörelserna på råoljemarknaden har den senaste tiden handlat om det kalla vädret, som slagit hårdast mot Europa men även varit under normala nivåer i andra delar av världen.

"Det kalla vädret fortsätter att dominera råoljemarknaden. Situationen i Europa är den mest dramatiska med betydande störningar i bland annat transportsystemet. Samtidigt är temperaturer i USA och Kina också under vad som är normalt. Så länge som situationen består, är det inte sannolikt att råoljepriset kommer att falla tillbaka mycket", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Kinas National Development and Reform Commission, NDRC, meddelade att priserna på diesel, bensin och fotogen höjs på onsdagen . på tisdagen, enligt Bloomberg News.

Bensinpriset ska höjas med 310 yuan per ton, medan dieselpriset ska höjas med 300 yuan per ton.

Den veckovisa rapporteringen från USA väntas visa att råoljelagren minskat med ytterligare 3,0 miljoner fat från förra veckans nedgång om 9,9 miljoner, enligt Bloomberg News konsensus. För bensinlagren väntas en ökning på 1,5 miljoner fat medan destillatlagren väntas ha minskat med 0,25 miljoner fat. Raffinaderikapaciteten väntas visa oförändrad nivå.

Energidepartementets rapport släpps på onsdagen, som rapport som föregås av den inofficiella sammanställningen från API sent på tisdagen.

Marknadsaktörer har uttalat sig om ett starkt underliggande sentiment i oljemarknaden inför 2011, även om den annalkande årsavslutningen kan komma att störa prisbilden.

"Vi väntar oss att det underliggande oljepriset kommer att fortsätta en trend uppåt och att prisökningen förväntas accelerera vid slutet av 2011. Men det är fortfarande för tidigt att fira ankomsten av en bestående och robust uppgång i oljepriset. Även om optimism beträffande USA:s ekonomi har tagit fart på sistone, drar osäkerhet kring hur robust tillväxten är i skuldbelagda euroländer och nästa beslut av kinesiska centralbanken för att stävja inflationen sentimentet i motsatt riktning", skriver Nordea i en rapport.

Basmetallerna på London Metal Exchange noterade genomgående uppgångar.

Kopparterminen var upp 144:50 dollar till 9.345:50 dollar per ton medan zink steg 41:25 dollar till 2.330:25 dollar per ton.

"Den fundamentala situationen verkar mycket attraktiv. Hamnolyckan i Chile kan mycket väl påverka utbudet på medellång sikt", sade Eugen Weinberg, analytiker på Commerzbank, till Bloomberg News.

På tisdagen meddelade Collahuasi-gruvan att leveranser från Patachehamnen i norra Chile är inställda tills vidare. En olycka i hamnen på måndagen resulterade i tre dödsfall.

Handelsbanken Capital Markets skriver i ett marknadsbrev att det preliminärt kommer ta 3-4 veckor att laga eller ersätta lastanordningen i hamnen. Ägarna till gruvan, Xstrata, Anglo America och Mitsui har deklarerat force majeure och överväger att köra koncentratet (160.000 ton per månad) med lastbil till Antofagasta eller annan hamn.

Om inget alternativ fungerar kommer 30.000-40.000 ton koppar falla bort från marknadsbalansen de närmaste 3-4 veckorna, skriver Handelsbanken.

Kinas import av förädlat koppar steg med 37 procent till 232.298 ton i november jämfört med oktober.

Nickeln, som sjönk mot strömmen på måndagen, var nu upp 119 dollar till 24.669 dollar per ton. Aluminium visade en uppgång på 52 dollar till 2.430 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden noterades små nedgångar sedan en dollaruppgång tyngt på eftermiddagen.

"Vi ser en liten korrektion i priserna de närmaste veckorna. De som har varit med om uppgången i guld kommer att ta hemvinster. Det finns fortfarande en omgivning med skuldkrisen i Europa och inflation i Kina, som kommer att hålla guldet uppe", sade Adam Klopfenstein, strateg på Lind- Waldock, till Bloomberg News.

Spotpriset på guld var ned 1:75 dollar till 1.383:50 dollar per uns, medan silverpriset backade 0:114 dollar till 29:236 dollar per uns.

Table


Innehåll från RapalAnnons

Optimaze Worksense vägleder en trygg retur till hybridarbete

Flexibelt hybridarbete har varit arbetsplatsstrategi för flera företag redan innan pandemin, men nu finns ett bredare intresse för att erbjuda medarbetare möjlighet att mer aktivitetsbaserat och dynamiskt kunna välja plats, tid och samarbetsmetod. Våra fysiska, sociala och digitala arbetsmiljöer förändras därav drastiskt för många.

Det är inte bara en eller annan personal- och fastighetschef som just nu skrapar sig i huvudet om hur man borde hantera en gradvis och trygg retur till kontoren. Trenden framöver verkar gå mot att företagen ser sig ha en stor del av sin personal på kontoret 2-3 dagar i veckan, medan övriga dagar spenderas på distans. Det här skapar frågeställningar kring hur stora kontorslokaler vi behöver framöver – och datan fattas för många.

Fysiska möten innebär fortfarande en viss smitto- och hälsorisk med nya vågor av virusvarianter kring hörnet. Vidareutveckling av existerande smarta digitala kontorslösningar, för att stötta en tryggare retur till kontoret, har därför varit i fokus det senaste året hos PropTech företaget Rapal, som även själva står inför samma problematik.

–  Vi har själva jobbat med detta i ett tiotal år, och lärt oss en hel del tillsammans med våra kunder genom åren, säger Pontus Kihlman, Head of Business Development för Optimaze på Rapal. Med vårt försprång vet vi nu att företag, med testade lösningen Optimaze Worksense, kan få smarta verktyg för att hantera sin personalkapacitet och säkerställa att alla håller rätt avstånd via öppen, transparent och visuell kommunikation via en ’digital tvilling’ av kontoret.

Smart Officelösning

Optimaze Worksense är en smart office-lösning med tillhörande mobilapp som gör det möjligt att lätt boka och avboka skrivbord, mötesrum eller lediga parkeringsplatser redan innan man har gått hemifrån. Det går även att kolla den egentliga närvaron eller luftkvaliteten i realtid, med data från sensorer. På så vis kan en anställd känna sig trygg innan de bokar en plats och lämnar hemmet, och behöver inte utsätta sig för onödiga risker i exempelvis tunnelbanan, om kontoret redan är fullbokat.

– Det behöver finnas möjligheter att via tekniska verktyg finna och dela på resurser, göra smidiga felanmälningar, eller ha koll på aspekter såsom luftkvaliteten på kontoret. Den ”digitala assistenten” tar bort friktion så som onödigt resande och sökande som inte har något mervärde och som inte bidrar till arbetet.

Analys av IoT-data

Därefter gäller det att följa upp långsiktigt – med Optimaze Worksense mäter och analyserar man IoT-data kring hur resurserna används. Detta ger insikter som sedan kan ligga till grund för att planera ett hållbarare, effektivare och mer kostnadseffektivt kontor.

– Vi hjälper till att optimera arbetsplatser ur både miljö-, kostnads- och medarbetarperspektiv, baserat på kontinuerligt insamlad data så att miljön stödjer organisationens framtida sätt att arbeta. Allt det här kan låta komplext, svårt och dyrt – men det tar endast en dag att lägga upp systemet, och kostnaderna ligger kring ”en kopp latte per medarbetare” i månaden.

I större skala, möjliggör Optimaze också en hel del annat inom fastighetsförvaltning. Ungefär 40 miljoner kvadratmeter av digitaliserade bottenplaner, över 30.000 hyreskontrakt och 1,6 miljarder euro årlig fastighetsomsättning optimeras och förvaltas idag med hjälp av programmet runt världen i 40 länder.

Läs mer om smarta lösningar och Optimaze Worksense

 

Mer från Rapal

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Rapal och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?