Annons

Stockholmsbörsen: Ericsson gav stängning på plus

Stockholmsbörsen stängde på måndagen i stort sett oförändrat på måndagen, men index testade under dagen ett nytt årshögsta framför allt tack vare styrka i Ericsson.

En fortsatt svag utveckling för H&M och en trevande start för den amerikanska börshandeln gjorde att tendensen försvagades under eftermiddagen.

Nedgångarna för H&M gjorde även att börsen avvek åt det negativa hållet jämfört med övriga ledande börser i Europa.

OMXS30-index stängde marginellt högre på 1.154, men nådde som högst 1.160 drygt, den högsta noteringen för index hittills i år.

Omsättningen blev dryga 14 miljarder kronor, vilket är i linje med snittet för de senaste handelsdagarna.

Ericsson fortsatte upp i en positiv trend som tog fart i förra veckan, efter att Handelsbanken gjort en helomvändning i sin syn på aktien och nu råder att öka.

På måndagen var det SEB:s tur att följa efter. Nytt råd hos analyshuset är att köpa Ericsson. Den tidigare rekommendationen var behåll. Ny riktkurs är 88 kronor jämfört med tidigare 82 kronor.

Att marknaden har överdrivit farhågorna om marginalpressen för bolaget under nästa år, är ett av argumenten för höjningen enligt uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt. Samtidigt ser banken en begränsad risk för en negativ överraskning resultatmässigt för det fjärde kvartalet.

Börsens andra storaktie, H&M, handlades däremot fortsatt svagt. De större klädjättarna i Europa var under press efter signaler i Storbritannien om att vintervädret kan hämma den viktiga julhandeln.

Aktien tappade 2 procent till 227,40 kronor.

Flera av de andra klädbolagen gick svagt, däribland tappade Kapp-Ahl dryga 3 procent till 51,50 kronor.

På måndagen stod även fastighetsbolagen i fokus efter att Kungsleden aviserat ett flertal affärer. Den mest utmärkande var en avsiktsförklaring om att köpa en fastighetsportfölj för netto 3,6 miljarder kronor till en direktavkastning om 10 procent. Kungsledens genomsnittliga direktavkastning ökar därmed från 6,6 till 7,0 procent.

"Det känns som en stor, aggressiv, affär för Kungsledens del. Affären är komplex, men ser ut att vara gjord till ett attraktivt pris", sa en analytiker till Nyhetsbyrån Direkt.

Aktien stängde 5 procent högre på 58,50 kronor.

De stora spelbolagsaktierna gick åt olika håll. Betsson fick extra fart i sluthandeln efter nyheten om en mjukvarusatsning i Indien och ett nytt avtal inom sin B2B-satsning. Aktien slutade nära 5 procent högre på 113,25 kronor.

Snöovädret i Europa har ställt till stora störning i flygtrafiken. Många av de ledande flygaktierna i Europa tappade i börshandeln. SAS har under de senaste dagarna lyckats hålla trafiken uppe till cirka 90 procent. Aktien tappade 2 procent på 21,10 kronor.

Vintervädret torde däremot vara goda nyheter för skidanläggningsjätten Skistar, som rapporterar för det första kvartalet på tisdagsmorgonen. Aktien tappade 0,7 procent till 133,50 kronor inför resultatbeskedet.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?