Annons

Råvaror: Guldpriset stiger

Råolje- och metallmarknaderna öppnade uppåt på måndagen och trotsade därmed påverkan från vikande aktiebörser och en förstärkning av dollarn mot euron.

Råoljan var vid klockan 8.50 upp 0:16 dollar per fat till 88:18. Förra veckan var präglad av fortsatt konsolidering i intervallet 87-90 dollar per fat. Frontkontraktet för januari löper ut i dag, på måndagen, och terminen för februari har övertagit rollen som den mest handlade. Februarikontraktet var upp 0:15 dollar till 88:75 vid 9-tiden.

"Många är förhållandevis positiva om utsikterna för nästa år och är villiga att ta på sig litet risk", säger Tetsu Emori, råvarufondförvaltare vid Astmax i Tokyo till Bloomberg News.

Samtidigt hölls riskaptiten något i schack av det fortsatt instabila läget på den koreanska halvan, där Sydkorea inlett artilleriövningar som kan uppfattas som en provokation från nordkoreanskt håll. Den sydkoreanska börsen visade dock måttlig reaktion på detta. Kospi index hörde till de ledande index som backade mer måttligt på måndagen.

Basmetallerna på London Metal Exchange noterade uppgångar överlag med undantag för nickel som vid 8.50 hade backat 175 dollar till 24.825.

Bland vinnarna fanns dock kopparn som var upp 100 dollar till 9.170 och zink som var upp 17 dollar till 2.292.

Ädelmetallerna var likaså uppåt, främst guldet där spotpriset visade en uppgång på 10:55 dollar per uns något före klockan 9. Priset var därmed 1.386 dollar.

Silvret var samtidigt upp 0:16 dollar till 29:313.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?