1515

Räntor och valutor: Uppåt för euron

Europeiska statspappersräntor sjunker i den inledande handeln på måndagen, i spåren på fortsatta nedgångar i amerikanska räntor och oro för spänningarna på den koreanska halvön. Riskaversion bidrog också till att stärka den japanska yenen mot dollarn och framför allt euron i den asiatiska handeln.

Svenska statsobligationsräntor ställs ned ungefär i linje med noteringarna i Tyskland på måndagsmorgonen. Kronan stärktes till nytt fyraårshögsta i den asiatiska handeln när euron sjönk till strax över 8:98. Än så länge har euron ändå inte riktigt släppt greppet om den 9-kronorsgräns vissa kallar "magisk" - utan att riktigt förklara vari denna magi ligger.

Sydkorea inledde sin planerade militärövning, med skarpa skott från artilleriställningar på ön Yeonpeyong, på måndagsmorgonen då FN:s säkerhetsråd misslyckades med att enas om steg för att minska spänningarna.

Enligt något motstridiga uppgifter från sydkoreansk media avbröts övningen efter en och en halv till två timmar utan några rapporter om respons från Nord. I stället rapporterade CNN om att Nordkorea åter gått med på att släppa in FN:s atominspektörer efter förhandlingarna med USA- sändebudet Bill Richardson.

Såväl Kospi-index som den koreanska wonen återhämtade sig efter nedgångar tidigare på måndagen. Aktiebörserna i Kina återhämtade också en stor del av ett tidigare kraftigt fall.

Tyska producentpriser steg 0,2 procent i november jämfört med i oktober, vilket var lägre än väntade +0,3 procent enligt Bloomberg News prognosenkät. PPI- inflationstakten steg dock till 4,4 procent i november, från 4,3 procent i oktober.

Det brittiska industriförbundet, CBI, tror att Bank of England kommer att börja höja styrräntan, med 0,25 procent, under andra kvartalet 2011 och därefter fortsätta med lika stora räntehöjningar var tredje månad till mitten av 2012.

"Den ihållande styrkan i energi- och råvarupriserna är en växande oroskälla eftersom det betyder att inflationen inte kommer att sjunka tillbaka så kraftigt som många hoppas. Tillväxten i början av 2011 blir troligen väldigt trög, men vi räknar med att återhämtningen fortsätter", sade CBI:s chefekonom Ian McCafferty i en kommentar.

CBI räknar med att den brittiska ekonomin växer med 0,6 procent under fjärde kvartalet, jämfört med tredje kvartalet. Därefter väntas en inbromsning till +0,2 procent under första kvartalet 2011.

För hela 2011 ser CBI en BNP-tillväxt på 2 procent, som accelererar till 2,4 procent 2012.

Måndagens makroagenda är relativt tunn, med euroområdets bytesbalans i november, klockan 10.00 och en preliminär konfidensindikator för hushållen i euroområdet i december, klockan 16.00, i någon mån i fokus.

På den internationella agendan bjuder onsdagen på ett visst tuggmotstånd, med bland annat reviderad BNP-statistik för tredje kvartalet från Storbritannien och USA. På onsdagen publicerar också Bank of England protokollet från det penningpolitiska mötet den 9 december.

För svensk del riktas intresset under veckan kanske främst mot tisdagens information från Konjunkturinstitutet, som bjuder på såväl en ny prognos samt barometer för december.

Table

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?