Annons

Stockholmsbörsen: USA-siffror lyfte börsen

Stockholmsbörsen tog på nytt ett kliv upp på torsdagen och index stängde på en ny högsta nivå, inte bara för året hittills utan också den högsta nivån på tre år.

OMXS30-index är nu cirka 170 punkter från toppnoteringen före krisen. Det motsvarar grovt räknat kursuppgången för börsen från sommaren till dags dato. 

Handeln under dagen annars slagig i avvaktan på ECB:s räntebesked, som blev som väntat. Förväntningar om signaler på ytterligare stimulanser och ökade obligationsköp kom däremot på skam. Men banken lovade att förlänga sina stödåtgärder, vilket gav börserna stöd under eftermiddagen.

Marknaden hade dessutom rad konjunkturindikatorer, däribland veckosysselsättningssiffror från USA. Än större spänning väntar investerarna när veckans kanske viktigaste indikator presenteras, den amerikanska sysselsättningsrapporten för november.

OMXS30 slutade på 1.145,51, en uppgång med en 1 procent. Senast index var på de här nivåerna var i början av november 2007. Affärsaktiviteten blev på nytt relativt hög, med en omsättning på 17 miljarder kronor.

I en färska analys från Nordea förutspås OMXS30-index ha en avkastning på 35 procent till slutet av 2012, drivet av återhämtning av företagens vinster, tillsammans med de svenska företagens goda exponering mot tillväxtländer.

Till dessa hör ju Atlas Copco och Sandvik, som på torsdagen blev två av dagens vinnare bland verkstadsbolagen och mest omsatta. Aktierna slutade 2 procent högre respektive 1,5 procent högre på 163:10 och 126 kronor.

Ett par analyshus har höjt riktkursen i spåren av Atlas Copcos kapitalmarknadsdag på onsdagen, däribland Danske Bank som höjer till 170 kronor från tidigare 160 kronor.

Även Volvo rullade vidare i den senaste veckans starka kursresa, som drivit upp aktien med närmare 11 procent. På torsdagen slutade aktien 1 procent högre på 109:50 efter en viss försvagning i sluthandeln. 

Råvarusektorn vann också mark. Framförallt basmetallerna var fortsatt högre på torsdagen efter signaler om en återhämtning för industrin globalt. Dessutom fick priserna extra stöd av en något svagare dollar.

Bland Lundin-bolagen steg Lundin Petroleum med nära 3 procent till 74:45 kronor. Aktien är nu upp totalt 12 procent på en vecka i spåren av beskedet om en framgångsrik borrning av Apollo-fyndigheten. Alliance Oil steg med över 3 procent till 105:40 kronor.

Tendensen i banksektorn var blandad i spåren av ECB:s räntebesked. Nordea var dagens mest omsatta bankaktie och slutade 0,6 procent högre på 72:50 kronor. Bäst gick Swedbank med en uppgång på över 2 procent till 93:90 kronor.

Den ökade riskviljan gjorde att mer defensiva aktier ratades på torsdagen. Astrazeneca tappade närmare 0,6 procent, Swedish Match sjönk med närmare 0,4 procent.

Till förlorarna bland tungviktarna hörde Ericsson. Nedgången i Ericsson gjorde att Stockholm klarade sig sämre än resten av Europa under torsdagen, trots uppgångarna i index.

Aktien tappade 0,5 procent till 73:65 kronor, utan att några nyheter framkommit. Nordea hörde till storsäljarna.

WESC fortsatte ned på torsdagen after att bolaget sent på onsdagen tillkännagett att marginalmålet för verksamhetsåret sannolikt inte nås. Aktien tappade ytterligare 3 procent på torsdagen.

Eniro lyfte 27 procent efter nyheten om ett låneavtal om cirka 5 miljarder kronor med långivande banker. Avtalet innebär att lånet förlängts till slutet av 2014.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?