Annons

Stockholmsbörsen: Svajigt efter börsrallyt

Stockholmsbörsen inledde uppåt på torsdagen och även om utvecklingen mattades av något under den första timmens handel så låg kurserna alltjämt stabilt på plus. Utvecklingen var liknande på de stora europeiska börserna.

Bästa sektor i Stockholm var energi följt av verkstad och material. Sämst var hälsovård och IT.

SIX Generalindex var klockan 10.05 upp 0,2 procent till 344. OMXS30 steg med 0,1 procent till 1.136. Omsättningen var 2,4 miljarder kronor.

Två punkter av vikt för läget i Europa väntas under dagen. Den första är resultatet av den spanska emissionen av treåriga statsobligationer som väntas kring klockan 10.30. Den andra är det penningpolitiska beskedet från ECB och den därefter följande presskonferensen med Jean-Claude Trichet klockan 14.30. Trichet öppnade häromdagen för att centralbanken kan komma att utöka sina köp av statsobligationer.

Det amerikanska läkemedelsverket FDA kräver ytterligare svar på retigabine från Medas partner Valeant Pharmaceuticals. Valeant och dess globala partner GlaxoSmithKline bedömer att punkterna som FDA tog kan besvaras. Meda är berättigat till royalty på försäljningen av substansen. Aktien tappade 2,3 procent.

Verkstad var precis som igår en av dagens starkaste sektorer. Den ljusare bilden av ekonomin som kunnat urtolkas ur de starka inköpschefssiffrorna från USA och Kina har de senaste dagarna gett stöd till sektorn.

UBS sänkte riktkursen för ABB från 25 till 22 schweizerfranc men höjde riktkursen för SKF från 185 till 210 kronor. För båda aktierna upprepade banken sin köprekommendation. ABB steg 0,3 procent och SKF steg 0,2 procent.

Riksbanken konstaterade i sin stabilitetsrapport att de svenska bankerna är välkapitaliserade i en internationell jämförelse och att deras motståndskraft mot oväntade händelser därför är god. Känsligheten för störningar på de finansiella marknaderna innebär dock att bankerna bör bibehålla eller öka sina kapitalnivåer samt förlänga löptiden i sin finansiering.

Utvecklingen för bankerna på börsen var blandad men visade inte på några stora förändringar. SEB och Swedbank steg med 0,2 respektive 0,7 procent, medan Nordea och Handelsbanken var oförändrade.

Rottneros stoppade i måndags en av sina massalinjer vid Rottneros bruk till följd av det höga elpriset. Brukschefen Olle Dahlin utesluter inte fler stopp under vintern. Aktien var ner 1,0 procent.

SEB mäklade en storpost på 2,0 procent av kapitalet i Intrum Justitia till kursen 92 kronor. Samtidigt har Swedbank höjt sin rekommendation för aktien från köp till starkt köp. Aktien var ner 2,8 procent till 94,25 kronor.

Veckans Affärer lämnade köprekommendationer för Loomis och Studsvik i sitt senaste nummer. Loomis steg 1,1 procent medan Studsvik klättrade 5,4 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från SnowflakeAnnons

Snowflake samlar och delar tillförlitlig Covid19-data

Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.
Snowflake samlar data på ett och samma ställe för värdefull analys.

Coronapandemin har visat att vi behöver ta del av information på rätt sätt – från pålitliga källor, strukturerat och uppdaterat i realtid. Snowflake tar fasta på detta och samlar tillförlitlig data på sin Cloud Data Platform.

I Snowflakes Data Cloud Platform kan användaren skapa en ”single source of truth” med realtidsdata som samlats in från källor som WHO och John Hopkins-universitet. Data över antalet smittade i världen sammanställs på Snowflake Data Marketplace. Plattformen kan hjälpa företag och organisationer att fatta välgrundade beslut och bli mer datadrivna. 

– Datan är redan förberedd för analys när den ligger på vår plattform vilket gör informationen lätt att hantera. Den är även enkel att kombinera med sin egen data för att skapa en bättre bild över sin verksamhet, säger Sam Bäcknäs, Senior Sales Engineer på Snowflake i Sverige. 

Kombinerar datakällor för värdefull analys

Data över antalet smittade kombineras med data om befolkningstäthet och även geolokalisering. För globala bolag kan denna information vara avgörande vid planering kring när kontor och butiker på olika platser i världen ska öppna igen, eller för att förutse hur försäljningen kommer att påverkas i olika länder och regioner. Enligt Sam Bäcknäs är det just kombinationen av datakällor som möjliggör intressanta och värdefulla analyser. 

EXTERN LÄNK: Få tillgång till Covid19-data genom Snowflake Data Marketplace  

– Genom att binda ihop data på Snowflake Data Marketplace över antalet smittade med exempelvis befolkningstäthet och väderinformation kan man göra prediktioner om hur smittspridningen kommer utvecklas och var man borde satsa mer på förebyggande arbete, säger han och fortsätter:

– Jag ser även stor potential för ”data sharing” mellan olika sjukhus i Stockholmsregionen som exempel. Då skulle personalen kunna få information om lediga intensivvårdsplatser i realtid i en dashboard istället för genom telefonsamtal mellan sjukhusen. Detta är lättare att överblicka och innebär mindre belastning för personalen. 

EXTERN LÄNK: Nyfiken på Data Sharing? Läs mer här 

Molnlösning innebär många fördelar

Sam Bäcknäs menar att många företag och organisationer i dag sitter på värdefull data som kan kombineras och visualiseras för viktiga insikter om den egna verksamheten, och som de även kan sälja vidare. Genom att samla all data på Snowflakes plattform kan kunden dra nytta av alla fördelar med den skalbarhet och administrativa enkelhet som en molnlösning erbjuder. 

Fakta Snowflake
Snowflake är en helt molnbaserad data-plattform som finns på Azure, AWS och GCP och är skapad för framtidens datahantering. Produkten fungerar som ”software as a service” och möjliggör att kunder samlar sin värdefulla data på ett och samma ställe. Genom Snowflake Data Marketplace ges också möjligheten att sälja egna dataset som kan vara av intresse för andra bolag.
Läs mer på www.snowflake.com  

 

Mer från Snowflake

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Snowflake och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?