1515

Råvaror: Oljan och metallprierna stiger

Råoljehandeln tog fart på eftermiddagen då euron förstärktes mot dollarn och börserna började klättra.

Oron för skuldkrisen i Europa minskade efter torsdagen ECB-möte, vilket lyfte euron. ECB-chefens Jean- Claude Trichets besked om att centralbanken fortsätter med likviditetsstöd och köp av obligationsköp lugnade marknaden.

Vid klockan 18.50 var WTI-oljans januaritermin upp 87:47 dollar per fat.

"Dollarns nedgång ger marknaden stöd. Det finns en omvänd korrelation mellan dollarn och oljan och den är i spel i dag", sade Peter Beutel på Cameron Hanover till Bloomberg News.

Dagens USA-statistik kom in med blandat resultat.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA stigit med 26.000 personer till 436.000 personer, under vecka 47, jämfört med föregående vecka. Analytiker hade räknat med 424.000 nya arbetssökande, enligt Bloomberg News snittprognos.

Antalet nya kontrakt om köp av befintliga bostäder i USA steg med 10,4 procent i oktober jämfört med föregående månad, enligt National Association of Realtors. Enligt Bloomberg News enkät pekade förväntningarna mot en nedgång med 1,0 procent.

"Bostadsmarknaden är helt klart i en återhämtningsfas. Utvecklingen kommer tidvis att vara ojämn men en förbättrad arbetsmarknad kommer att ge stöd", sade Lawrence Yun, NAR:s chefsekonom, enligt Marketwatch.

Basmetallerna på London Metal Exchange fick stöd av bostatistiken och dollarnedgången men var överlag lägre vid 18.30 än vid lunch.

Tremånadersterminen för koppar visade en uppgång på 150 dollar till 8.735 dollar per ton, medan zinken var upp 95:25 dollar till 2.255:25 dollar per ton.

Lönesamtal mellan fackliga ledare och bolagets representanter vid Collahuasi-gruvan kommer att gå in i den fjärde dagen på torsdagen. Strejken har pågått i 28 dagar, men bolaget har hela tiden hävdat att produktionen inte har störts.

Bland övriga var nickel upp 225 dollar till 23.775 medan aluminium steg 15:75 dollar till 2.355.75 dollar per ton.

Priset på tenn gick upp 700 dollar till 25.500 dollar per ton.

"Problem kvarstår på utbudssidan. Tennproduktionen I Peru, den tredje största producenten i världen, föll med 25 procent i årstakt i oktober, till 2.417 ton, baserat på statistik från landets gruv- och energidepartement. Nedgången i årstakt under de första 10 månaderna var nästan 8 procent. Vidare har bara den strama utbudssituationen i Indonesien, världens största producent och exportör, bara förbättrats marginellt. Tennpriserna bör därmed fortsätta att vara väl stöttade", skrev Commerzbank i ett kundbrev.

På ädelmetallmarknaden visade guld och silver uppgångar.

Spotpriset på guld visade en uppgång om 4:15 dollar till strax över 1.392:13 dollar per uns, medan silver var upp 0:435 dollar till 28:895.

Table
 


Innehåll från PayerAnnons

Returpack väljer Payer för en ny digital utbetalningslösning för pantpengar

Returpack har valt betalningsbolaget Payers plattform för att ta in pantsystemet i en ny och digital era. 

Den nya digitala utbetalningslösningen börjar nu rullas ut på Returpacks egna storpantarautomater, Pantamera Express, i hela landet.

Sedan 1980-talet har svenskarna vallfärdat till landets pantmaskiner för att lämna in sina burkar och flaskor. Returpack är företaget som införde pantsystemet och bolaget hanterar nu över 2 miljarder burkar och flaskor varje år.

Returpack valde 2019 Payer som partner att digitalisera pantsystemets utbetalningslösning av pantpengar och bolaget har nu utvecklat den tekniska plattformen som gör det möjligt att starta tester och utrullning över hela landet.

Utbetalning till bankkontot

88% av alla flaskor och burkar som säljs i Sverige i dag pantas och materialåtervinns genom Returpacks pantsystem.

Returpack jobbar med att ständigt utveckla systemet för att förenkla och öka tillgängligheten för pantaren. Att kunna betala ut pant på fler sätt än via det traditionella pantkvittot är ett av förnyelseområdena. Den digitala överföringen direkt till det egna bankkontot ger en smidig lösning och följer digitaliseringsutvecklingen i samhället. 

Returpack har implementerat denna lösning i de egenägda storpantarautomaterna,  Pantamera Express. Ett test ihop med dagligvaruhandeln planeras och därefter tas beslut om vidare implementeringar.

– Pantamera Express-automaterna är en viktig del i vårt utvecklingsarbete kring framtidens pantsystem. Här har vi haft möjlighet att testa en ny digitaliserad utbetalningslösning i stor skala och kan nu erbjuda en säker, enkel och smidig tjänst för överföring av pantpengar direkt in på bankkontot, säger Carita Classon, produktchef på Returpack/Pantamera.

Internet-of-things – kommunikation mellan pantmaskin och mobilapp

Payer valdes för att utveckla motorn, en digital betalningslösning direkt till konsumentens bankkonto. Lösningen fungerar i en kombination mellan pantmaskinen, molnet och en mobilapp. Den nya Pantamera-appen är tillgänglig för både iOS och Android. Redan efter två månader har appen laddats ned 20 000 gånger.

Innan appen kan användas första gången kopplas bankkontot genom Mobilt Bank-ID av användaren. Det är en process som tar mindre än 1 minut att genomföra. Efter att pantaren hällt i sina burkar och PET-flaskor i Pantamera Express, skannar pantaren en QR-kod med mobilappen för att slutföra transaktionen.

I den första fasen av utrullningen ingick Returpacks 57 egenägda storpantarautomater, Pantamera Express. Dessa står utplacerade på större återvinningscentraler över hela landet. Under 2020 pantades 90 miljoner förpackningar via Pantamera Express.

Under pilotfasen har över 25% av användarna valt den digitala lösningen. Det är något som Returpack tror kommer öka snabbt ju fler svenskar som känner till appen. Den digitala lösningen är ett komplement till papperskvittot som kommer finnas kvar.

– Payer har varit mycket lyhörda för våra önskemål och vi har hela tiden känt oss trygga med att dom levererat en stabil och säker lösning för vårt digitala genombrott, säger Henric Oscarsson, Utvecklingsansvarig på Returpack/Pantamera.

– Vi på Payer är otroligt stolta över att vi fick förtroendet att utveckla nästa generations utbetalningslösning i det svenska pantsystemet. Ett system som alla svenskar har en relation till och bidrar till. Förutom att det är smidigt för konsumenten att få pengarna direkt på kontot, när man pantar, säger Peder Berge, vd och grundare av Payer.

Klicka här för att läsa mer om samarbetet mellan Returpack och Payer 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?