Annons

Räntor och valutor: Kronan fortsätter upp

Europaräntorna öppnar upp i ett positivt klimat med kraftiga börsuppgångar i USA som följdes av stigande asiatiska börser under natten. Euron har samtidigt fortsatt att stärkas mot dollarn och även den svenska kronan går starkare.

I botten ligger ökade förhoppningar om den ekonomiska tillväxten i kombination med minskad oro för den europeiska skuldkrisen.

I centrum för dagen står ECB, som lämnar räntebesked till eftermiddagen. Under de senaste dagarna har spekulationerna tilltagit om att ECB kan komma att vidta nya åtgärder för att dämpa oron för de skuldtyngda euroländerna och marknaden väntar nu med spänning på besked om ECB kommer med några nya åtgärder eller inte. Med högt uppskruvade förväntningar är det upplagt för besvikelser om inte ECB agerar.

Svenska statobligationsräntor stiger 1-2 punkter, med tioårsräntan 2 punkter upp till 3,04 procent. i Europa är uppgångar större och den tyska tioåriga statsobligationsräntan stiger 5 punkter till 2,82 procent.

Nu närmast vänder den svenska marknaden blickarna mot Riksbankens andra finansiella stabilitetsrapport för året, som publiceras klockan 9.30.

Carolinne Bjerking på Nordea skriver i bankens morgonbrev att stabilitetsrapporten sannolikt indikerar att den finansiella stabiliteten i Sverige är god.

"Däremot lär rapporten peka på osäkerheten på de internationella marknaderna mot bakgrund av skuldkrisen i euroområdet. Intressant blir hur Riksbanken ser på riskerna förknippade med bostadsmarknaden och hushållens skuldsättning", skriver hon.

Klockan 9.30 släpper SCB statistik över varuhandeln det tredje kvartalet och klockan 10.00 Handelsbanken publicerar en ny konjunkturprognos.

Dagens självskrivna höjdpunkt är ECB:s räntebesked klockan 13.45 följt av presskonferens med ECB-chefen Jean- Claude Trichet klockan 14.30.

Att räntan lämnas oförändrad på 1,00 procent råder total enighet om utan intresset riktas främst mot vilka eventuella nya åtgärder som ECB kan tänkas vidta för att dämpa skuldkrisen.

En fråga är om ECB:s kommer att förlänga det sina obegränsade tremånaderslån till bankerna, vilket många tror. Under de senaste dagarna har den intensifierade skuldoron också fått marknaden att börja spekulera i om ECB kan komma att vidta mer radikala åtgärder, som en kraftig utökning av programmet för köp av statsobligationer.

Bland annat skrev Financial Times på onsdagen att ECB- chefen Jean-Claude Trichet kom med antydningar i den riktningen när han i veckan talade i Europaparlamentet och Wall Street Journal skriver på torsdagen att Spanien och Italien leder ansträngningar för att få ECB att vidta fler åtgärder för att hindra skuldkrisen från att sprida sig. Enligt uppgifter till tidningen ska Spanien, Italien och Portugal i det tysta ha pressat på ECB för att vidta kraftigare och mer beslutsamma åtgärder.

"Det finns goda skäl att tro att ECB kommer att fördröja sin exit, det har alla trott i flera veckors tid. De som däremot hoppas att ECB ska lösa världens alla problem genom att köpa en massa obligationer kan nog bli besvikna", säger Martin Enlund, senioranalytiker på Handelsbanken till Nyhetsbyrån Direkt.

Handelsbanken tror inte att ECB i eftermiddag kommer att annonsera några nya storskaliga obligationsköp, vilket bäddar för besvikelser från en marknad som gått kraftigt på förväntningar om nya åtgärder.

"Vi lutar åt att vi får en surare marknad i eftermiddag. Marknaden har väldigt höga förväntningar på ECB så vi får hoppas att dörren åtminstone öppnas på glänt", säger Martin Enlund.

Han tillägger dock att en del av turbulensen kan ha att göra med att investerare vill dra ned sin riskexponering inför årsskiftet och därför säljer av mer riskfyllda statsobligationer. Det kan därför tänkas att problemen delvis kommer att självläka.

Med tanke på den senaste tidens tilltagande skuldoro kommer marknaden också att noga bevaka Spaniens emission av treåriga obligationer klockan 10.30, där resultatet väntas en liten stund senare. Enligt 4Cast blir emissionen ett mycket viktigt test i den eskalerande skuldoron.

"Stöds inte emissionen av såväl inhemska som utländska banker skulle det, rakt på sak, innebära en allvarlig upptrappning av den nuvarande 'krisen' och vare sig Spanien eller euroområdet kan låta det hända", skriver 4Cast i ett marknadsbrev.

Klockan 11.00 kommer statistik från euroområdet över preliminär BNP för det tredje kvartalet och PPI i oktober.

De amerikanska marknadsräntorna fortsatte uppåt efter svensk stängning på onsdagen fortsatte sedan upp på torsdagen. Den amerikanska tioåriga statobligationsräntan har sedan onsdagens svenska stängning stigit 6 punkter till 2,98 procent.

Federal Reserves regionala konjunkturrapport, Beige Book, visade att den amerikanska ekonomin förbättrades i tio av tolv Fed-distrikt. Såväl inom industrin och tjänstesektorn rapporteras om en ökning i aktiviteten och den privata konsumtionen visade positiva tecken med generellt positiva förväntningar inför helghandeln. Bostadsmarknaden är dock fortsatt svag medan arbetsmarknaden visade en del förbättringar i de flesta distrikten. Priserna uppges ha varit rätt stabila trots stigande kostnader för insatsvaror.

På eftermiddagens USA-agenda står nyanmälda arbetslösa den senaste veckan, väntat en uppgång till 424.000 personer från oväntat låga 407.000 personer föregående vecka, och kontrakterade husköp i oktober, där marknaden spår en nedgång med 1,0 procent från i september. Kvällen avrundas med tal av flera regionala Fed-chefer.

På valutamarknaden har euron stärkts till 1:315 mot dollarn från 1:311 vid onsdagens svenska stängning. Marknaden inväntar nu med spänning beskeden från ECB senare under dagen.

Mitul Kotecha, global chef för valutastrategi vid Credit Agricole CIB i Hongkong, sade till Reuters att om ECB beslutar sig för att inte göra någonting mer när det gäller obligationsköp kan det kraftigt påverka euron och Europaräntorna negativt.

"Om de i alla fall öppnar dörren kan det hindra eurons försvagning, men marknaderna vill se konkreta åtgärder", sade han.

Kronan har stärkts 2 öre mot dollarn till 6:97 och 1 öre mot euron till 9:16.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?