Annons

Räntor & valutor: Kronan mot drömgräns

Amerikanska statspappersräntor sjönk tillbaka efter den svenska marknadens stängning på torsdagen när höga räntenivåer lockade tillbaka köpare till marknaden. Samtidigt har euron stärkts mot dollarn efter besked om att EU-toppmötet verkar ha enats om att skapa en permanent räddningsfond.

Köparna började åter dra sig tillbaka till den amerikanska statspappersmarknaden efter att Moody´s meddelat att de sätter Greklands kreditbetyg på bevakning för en eventuell nedgradering.

Enligt Moody´s har Grekland gjort "signifikanta framsteg" i konsolideringsarbetet, men risker kvarstår för att landet inte kommer att lyckas stabilisera skulden i förhållande till BNP, och en nedgradering av betyget, för närvarande Ba1, i "flera steg" kan inte uteslutas.

Samtidigt noterade marknadsaktörer att amerikanska statspapper var rejält översålda efter att starka konjunkturdata och ökat tillväxthopp gjort att investerare sökt sig till placeringar med bättre avkastning.

På fredagsmorgonen kom vidare besked om att det amerikanska representanthuset har antagit den föreslagna skatteplanen, som bland annat förlänger Bushadministrationens skattesänkningar i två år. Lagförslaget sänds nu vidare till president Barack Obama för undertecknande.

Fredagens USA-agenda bjuder på ledande indikatorer för november, klockan 16.00. Enligt Bloomberg News väntas en ökning med 1,1 procent, efter +0,5 procent i oktober.

EU-toppmötet enades på torsdagskvällen om ändringen i EU-fördraget för att skapa en permanent räddningsfond. Texten ändrades så att den understryker att nödlån endast ska ges när eurolandet i fråga inte kan finansiera sin upplåning på finansmarknaden. Därmed verkar mötet ha gått på tyska förbundskanslern Angela Merkels linje om att den europeiska stabilitetsmekanismen bara ska aktiveras när det är "oumbärligt".

Enligt ett utkast till slutdokument åtar sig euroländerna vidare att "tillräckligt finansiellt stöd" finns tillgängligt för den räddningsfonden EFSF för att säkerställa finansiell stabilitet i euroområdet.

Beskeden från EU-toppmötet bidrog till att stärka euron i den asiatiska handeln, och asiatiska handlare hänvisade också till torsdagskvällens besked om ökat kapital till ECB som skäl att köpa euro.

"Det tyder på att beslutsfattarna gör framsteg. Nedåttrycket på euron kommer troligen att dämpas", sade Naoto Minatogowa, valutaanalytiker vid Himawara Securities, till Bloomberg News.

Statsminister Fredrik Reinfeldt var på torsdagskvällen betydligt mer öppen för svenskt stöd till euroländer i framtiden än finansminister Anders Borg.

"Vi kommer att förbehålla oss rätten att från fall till fall pröva huruvida vi vill delta i en bilateral hjälpaktion eller inte", sade han vid en presskonferens efter EU-toppmötets middag.

Tonen på de asiatiska aktiemarknaderna var blandad på fredagen, och rörelserna var överlag begränsade. Japanska statspappersräntor sjunker relativt kraftigt i spåren på den tydliga korrektionen i USA-räntorna på torsdagskvällen.

Marknadsaktörer avvaktar i viss mån tisdagens besked efter Bank of Japans penningpolitiska möte, och givet centralbankens starka ambition att motverka deflation kan den bedöma att statspappersräntorna har stigit för mycket den senaste tiden.

I Europa riktas blickarna på fredagen i första hand mot det tyska IFO-indexet för december, klockan 10.00. IFO- index är en konjunkturbarometer för det tyska näringslivet, och enligt Bloomberg News enkät väntas index över affärsklimatet ha sjunkit till 109,0 i december från rekordhöga 109,3 i november.

Dessutom fortsätter EU-toppmötet i Bryssel.

Kronan har fortsatt att stärkas mot euron under nattens handel, euron har dock hittills stått emot försöken att pressa den under 9-kronorsstrecket - vilket skulle vara första gången sedan årsskiftet 2006-2007.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från EurocardAnnons

Slipp utläggskaoset – kom igång enkelt med digitalt system

Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.
Utläggen stjäl tid och energi för många företagare. ”Undersökningar visar att digitala verktyg för utläggshantering och korthantering kan minska rapporteringstiden med 60 procent”, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Många företag fastnar i tidsödande pappersarbete när de ska hantera sina utlägg.

– Lösningen för de allra flesta är att digitalisera hanteringen, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Borttappade papperskvitton, oklara reseutlägg och krångliga processer för att godkänna.

Utläggshantering är ett gissel för många företag.

”Fastnar i pappershantering”

– Hur företag hanterar sin utläggsrapportering varierar stort. En del företag tenderar att fastna i en manuell pappershantering och behöver helt enkelt digitalisera för att lätta på arbetsbördan, säger Gustavo Molano, försäljningschef på Eurocard.

Enligt en studie som Eurocard gjort tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm kan digitala verktyg för utläggshantering och korthantering minska rapporteringstiden med 60 procent. Därmed frigörs tid och energi som medarbetarna istället kan lägga på företagets kärnverksamhet, vilket förstås är bra för affärerna.

– Det finns redan många välfungerande utläggshanteringssystem på marknaden som kan hjälpa företag att nå just de fördelarna. Många gånger är systemen skräddarsydda för att passa det specifika företaget, säger Gustavo Molano och fortsätter:

– Genom att jobba tillsammans med företagen och dess befintliga system kan vi hjälpa till att skapa unika, sömlösa och integrerade lösningar.

Vinsterna är uppenbara. Vad är det då som hindrar ett företag att ställa om utläggshanteringen till ett automatiserat flöde?

– Många verkar tro att det är svårt och tidskrävande och inte värt mödan. Så de väljer att skjuta på det eller avstå.

Så kommer du igång

Eurocard har tagit fram en lösning, utläggshanteraren, som gör det enkelt för företag att komma igång med att digitalisera sina utlägg: 

– Det är en service som gör det möjligt för företag, som inte har något utläggshanteringssystem, att digitalisera sin process – från betalning till bokföring, förklarar Gustavo Molano.

Det är en webbaserad tjänst där information om företagets alla kortköp samlas och uppdateras i realtid.

– Med utläggshanteraren behöver du ett företagskort från oss och Eurocard Pro-appen. Därefter kan du enkelt börja godkänna transaktioner direkt.

Få koll på utläggen

När du använder Eurocards företagskort för ett utlägg syns betalningen direkt i appen. Du parar ihop kvittot – som du enkelt kan scanna – med rätt transaktion och rapporterar utlägget i appen, där det skickas till den ansvarige för godkännande.

Som chef eller ekonomiansvarig kan du:

• Se vilka utlägg som är rapporterade och som är på väg in.

• Kategorisera och godkänna utlägg; varje köp är redan kopplat till rätt kvitto och du slipper jaga medarbetare för kompletterande uppgifter.

• Enkelt skicka godkända utlägg vidare till företagets ekonomisystem.

Så ersätter ni papperskvitton

Trött på papperskvitton?

Eurocard har också tagit fram ett erbjudande för att hjälpa företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton: Smarta kvitton.

– Bara tänk er, när en anställd gör ett köp skapar handlaren en digital version av kvittot i sitt system. Det digitala kvittot skrivs sedan ut som en analog version, som den anställde sedan måste digitalisera om för att kunna göra sin utläggsrapport. Vilken omväg, säger Gustavo Molano.

Smarta kvitton hjälper företag att ersätta papperskvitton med digitala kvitton. Det gör att den där omvägen istället blir en genväg och det blir lättare för företaget att hävda sig i konkurrensen. En genväg som inte enbart sparar tid och energi, men också pengar.

– Oavsett om företaget är stort eller litet, har ett eget system för utläggshantering eller inte – Eurocards lösningar fungerar för alla företag, säger Gustavo Molano.

Läs mer om smidigare betalningar och effektivare uppföljningar 

Mer från Eurocard

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Eurocard och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?