Annons

Stockholmsbörsen: Svajig handel

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens på torsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna. Indextunga aktier som H&M och Ericsson gick åt olika håll efter förändrade analytikerrekommendationer.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,2 procent ned till noteringen 1.153,6. Omsättningen uppgick till 6,6 miljarder kronor.

Ericsson B avancerade 4,2 procent till 76,15 kronor efter att Handelsbanken Capital Markets höjt rekommendationen till öka från tidigare minska. Riktkursen höjs till 80 kronor från tidigare 65 kronor.

Efter att ha besökt Ericsson och de tre största operatörerna i USA under föregående vecka har Handelsbanken dragit slutsatsen att den nuvarande produktmixen troligen kommer att fortsätta vara gynnsam under det första halvåret 2011.

H&M B tappade 2,9 procent till 232,50 kronor. Carnegie har sänkt sin rekommendation för aktien till neutral från tidigare outperform.

"Vi fruktar att försäljningstillväxten inte kommer att vara tillräckligt stark för att kompensera för betydande kostnadsinflation under 2011. Vi är fortsatt övertygade om H&M:s långsiktiga tillväxtpotential, men vi tror att investerare kommer att hitta lägre ingångsnivåer de kommande sex till nio månaderna", skriver Carnegie.

Därutöver har HSBC sänkt rekommendation för H&M till undervikt från tidigare neutral, och dragit ned riktkursen till 225 kronor från 260 kronor.

Electrolux B var 1,2 procent upp till 188,60 kronor. Enligt statistik från AHAM steg leveranserna av de sex största vitvarukategorierna i Nordamerika med 2,9 procent i november. Citigroup skriver i en kommentar att vitvarustatistiken för november var stark mot bakgrund av de tuffa jämförelsetalen från motsvarande månad 2009.

Volvo B steg 0,5 procent till 111,10 kronor. Swedbank Markets har höjt riktkursen för Volvo till 135 kronor från tidigare 125 kronor och upprepat starkt köp. Unicredit har höjt rekommendation till behåll från tidigare sälj och höjt riktkursen till 120 kronor.

Bland bankerna tappade Nordea 0,7 procent till 73,90 kronor, Swedbank A backade 0,6 procent till 94,95 kronor och SEB A var ned 0,4 procent till 56,25 kronor. SHB A tappade 0,5 procent till 214,90 kronor.

Baselkommittén presenterade på torsdagen utfallet av den studie, QIS, som gjorts över effekterna vid fullt implementerade Basel III-regler i banksektorn. Utfallet visade att de 263 bankerna i studien behöver ta in sammantaget 602 miljarder euro i nytt kapital för att nå upp till en kärnprimärkapitalrelation på 7 procent.

Micronic Mydata avancerade 8,6 procent till 17,60 kronor efter att ha justerat sin försäljningsprognos för helåret 2010 till 1,2 miljarder kronor. Tidigare utsikt var en omsättning något över 2009 års försäljning på 1 miljard kronor. Bakgrunden till prognoshöjningen är att leveransen av en mönsterritare läggs i fjärde kvartalet i stället för i det andra kvartalet 2011.

SAS klättrade 1,4 procent till 22 kronor. Standard & Poors har höjt utsikterna för SAS kreditbetyg från negativa till stabila. Kreditbetygen, inklusive det långfristiga B-, bekräftades.

Terminerna för de ledande USA-indexen pekar upp med 0,2 procent inför statistik över bytesbalans för tredje kvartalet, bostadsbyggandet i november samt nyanmälda arbetslösa under vecka 48.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?