Annons

Råvaror: Oljan tappar

Råoljan och majoriteten av basmetallerna noterade måttliga nedgångar under torsdagens morgonhandel. Ädelmetallerna rörde sig i motsatt riktning, men det handlade om små rörelser.

WTI-oljans januaritermin var vid klockan 8.55 ned 0:44 dollar per fat till 88:18 dollar per fat. Brent backade 0:20 dollar till 92:00 dollar per fat.

"Väderprognoser indikerar lägre temperaturer i Kina men också högre temperaturer i USA och Europa. Därmed är väderutsikterna neutrala eller något negativa för oljan. Dagens fokus kommer sannolikt att vara vid den spanska obligationsauktionen och EU-toppmötet. Utfallet från auktionen kommer troligen inte göra mer än att bekräfta den svåra besvärande situationen medan Tyskland sannolikt kommer att fortsätta att motsätta sig att utöka den europeiska finansiella stabilitetsmekanismen, EFSM. Därför väntar vi oss en starkare dollar i dag", skriver SEB i ett marknadsbrev.

Resultatet från den spanska auktionen är schemalagd att presenteras strax efter klockan 10.30.

I det amerikanska energidepartementets lagerrapport på onsdagseftermiddagen visade lagren av råolja en massiv nedgång om 9,9 miljoner fat under förra veckan, medan förväntningarna pekade mot en nedgång med 2,5 miljoner fat. Även importsiffran överraskade på nedsidan med en nedgång om 1,36 miljoner fat per dag. Den största importregionen, PADD 3, låg bakom nästan hela nedgången med en minskning med 9 miljoner fat.

Däremot ökade produktlagren. Bensinlagren steg 0,8 miljoner fat medan destillatlagren ökade med 1,1 miljoner. Här låg förväntningarna på +2,0 miljoner fat respektive en oförändrad nivå.

"Statistiken är helt klart positiv eftersom råoljelagren minskade nästan 10 miljoner fat. Men med efterfrågan på olja tillbaka över 20 miljoner fat per dag två veckor i rad, kommer sannolikt bensin- och destillatlagren fortsätta att växa. En raffinaderiproduktion på 15 miljoner fat per dag är därför helt klart inte hållbar och lagerskötsel är sannolikt nyckelfaktorn bakom den låga råoljeimportssiffran", skrev DNB Nor i en kommentar.

Basmetallerna på London Metal Exchange noterade nedgångar med undantag av nickel.

Kopparns tremånaderstermin sjönk 105 dollar till 8.990 dollar per ton i konsolidering efter den senaste tidens rally. Därmed var koppar förloraren under morgonens handel.

World Bureau of Metal Statistics, WBMS, rapporterade på onsdagen att kopparmarknaden hade ett utbudsöverskott om 68.000 ton under årets första månader, vilket kan jämföras med ett överskott om 164.000 ton under samma period 2009.

Samtidigt översteg zinkutbudet efterfrågan med 360.000 ton, jämfört med 123.000 ton januari-oktober 2009. Aluminium hade ett utbudsöverskott om 318.000 ton, ned från 1,46 miljoner ton.

Zinklagren som mäts av LME har under veckans första tre dagar stigit hela 10,8 procent och var på tisdagen uppe på den högsta nivån sedan 2004. Men Per Storm, vd för Raw Materials Group, sade till Nyhetsbyrån Direkt att det inte bör dras för stora växlar vid lagerökningarna.

"Det anses allmänt så att det är lättare att reglera utbudet av zink. Det beror både på geologiska och tekniska skäl. Man kan justera zinkproduktionen lite snabbare än vad man kan i till exempel koppar och aluminium", sade Per Storm.

Han anser att uppgången i zinklagren mer är av en tillfällig karaktär, trots en stigande trend sedan inledningen av 2008. Det på grund av att "det var extrema låga zinklager 2007, historiskt sett".

Zinken var ned 6 dollar till 2.252 dollar per ton. Priset på aluminium var ned 15 dollar till 2.306 dollar per ton medan nickel var ned 249 dollar till 24.301 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden avancerade spotpriset på guld 2:83 dollar till 1.383:65 medan silver gick upp 0:395 till 29:09 dollar per uns. På onsdagen backade guldet 1,1 procent medan silver tappade 2,3 procent.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?