Annons

Råvaror: Guldpriset stiger

Råoljan och majoriteten av basmetallerna tappade en del mark under torsdagens handel, sedan dollarn noterat en måttlig förstärkning mot euron. Ädelmetallerna gick åt motsatt håll, om än med måttliga uppgångar.

Den spanska obligationsauktionen, som varit i fokus, gav inga tydliga reaktioner på valutamarknaden. Totalt såldes obligationer för 2,4 miljarder euro medan den avsedda volymen var 4 miljarder. Räntorna blev dock högre än vid den senaste auktionen som genomfördes den 18 november.

Istället stärktes dollarn mot euron successivt under morgonen och större delen av förmiddagen, trots ett tapp vid klockan 11, vilket ledde till lägre priser på råvarusegmentet.

WTI-oljans januaritermin var vid klockan 1.30 ned 0,62 dollar per fat till 88 dollar per fat.

Råoljan har den senaste tiden fått stöd av det kalla vädret på norra halvklotet. Men i en prognos från Commodity Weather Gorup kommer vädret delar av USA att vara på normala eller varmare än normala temperaturer mellan 25-29 december.

"Det är sant att vi har haft ett stort stöd från det kallare vädret men det kommer bara att vara så länge som kylan sitter i", sa Christophe Barret, oljeanalytiker vid Credit Agricole till Bloomberg News.

I det amerikanska energidepartementets lagerrapport på onsdagseftermiddagen visade lagren av råolja en massiv nedgång om 9,9 miljoner fat under förra veckan, medan förväntningarna pekade mot en nedgång med 2,5 miljoner fat. Det var den största nedgången sedan i september 2002.

Även importsiffran överraskade på nedsidan med en nedgång om 1,36 miljoner fat per dag. Den största importregionen, PADD 3, låg bakom nästan hela nedgången med en minskning med 9 miljoner fat.

Däremot ökade produktlagren. Bensinlagren steg 0,8 miljoner fat medan destillatlagren ökade med 1,1 miljoner. Här låg förväntningarna på +2,0 miljoner fat respektive en oförändrad nivå.

"Statistiken är helt klart positiv eftersom råoljelagren minskade nästan 10 miljoner fat. Men med efterfrågan på olja tillbaka över 20 miljoner fat per dag två veckor i rad, kommer sannolikt bensin- och destillatlagren fortsätta att växa. En raffinaderiproduktion på 15 miljoner fat per dag är därför helt klart inte hållbar och lagerskötsel är sannolikt nyckelfaktorn bakom den låga råoljeimportssiffran", skrev DNB Nor i en kommentar.

Basmetallerna på London Metal Exchange noterade nedgångar med undantag av tenn och aluminium. Kopparns tremånaderstermin sjönk 63 dollar till 9.034 dollar per ton.

LME-lagren med koppar har under veckan stigit kraftigt och vilket har fått investerare att börja ifrågasätta om den allt stramare kopparmarknaden håller på att lätta. Under perioden måndag-torsdag har lagren stigit 7,5 procent.

World Bureau of Metal Statistics, WBMS, rapporterade på onsdagen att kopparmarknaden hade ett utbudsöverskott om 68.000 ton under årets första månader, vilket kan jämföras med ett överskott om 164.000 ton under samma period 2009.

Samtidigt rapporterades zinkutbudet ha överstigit efterfrågan med 360.000 ton, jämfört med 123.000 ton januari-oktober 2009. Aluminium hade ett utbudsöverskott om 318.000 ton, ned från 1,46 miljoner ton.

Zinklagren som mäts av LME har under veckans första tre dagar stigit hela 10,8 procent och var på tisdagen uppe på den högsta nivån sedan 2004. Men Per Storm, vd för Raw Materials Group, sa till Nyhetsbyrån Direkt att det inte bör dras för stora växlar vid lagerökningarna.

"Det anses allmänt så att det är lättare att reglera utbudet av zink. Det beror både på geologiska och tekniska skäl. Man kan justera zinkproduktionen lite snabbare än vad man kan i till exempel koppar och aluminium", sa Per Storm.

Han anser att uppgången i zinklagren mer är av en tillfällig karaktär, trots en stigande trend sedan inledningen av 2008. Det på grund av att "det var extrema låga zinklager 2007, historiskt sett".

Zinken var vid lunchtid ned 8 dollar till 2.250 dollar per ton. Priset på aluminium gick mot strömmen och steg 10 dollar till 2.331 dollar per ton medan nickel var ned 50 dollar till 24.500 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden avancerade spotpriset på guld 3,70 dollar till 1.384,53 medan silver gick upp 0,31 till 29,11 dollar per uns. På onsdagen backade guldet 1,1 procent medan silver tappade 2,3 procent.

"Trenden är upp. Safe haven, det är en orsak, och möjligt inflationstryck. Makroekonomiska faktorer som har gett stöd till guldet har fortfarande inte ändrats. Ädelmetallerna kommer att testa de låga nivåerna, men det betyder inte att vi är negativt inställda", sa Wallace Ng vid ANB Amro Bank till Bloomberg News.

Noteringar cirka klockan 11.30
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0,62 USD 88,00
Brent, första termin -0,25 USD 91,95

Basmetaller (pris/ton, 3-månadersterminer)
Koppar -61 USD 9.034
Zink -8 USD 2.250
Aluminium +10 USD 2.331
Nickel -50 USD 24.500
Bly -17 USD 2.408
Tenn +75 USD 25.900

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +3,70 USD 1.384,53
Silver +0,310 USD 29,108

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?