Annons

Räntor & valutor: Kronan tappar mot dollarn

Europaräntorna steg några punkter överlag i den inledande handeln på torsdagen, med tyska statsobligationer 1-2 punkter upp.

Fokus på förmiddagen ligger på en spansk emission av tio- och 15-åriga statsobligationer, i spåren av att Moody"s på onsdagen satt Spaniens kreditbetyg, Aa1, på översyn för möjlig nedgradering.

"Moody's besked väntas sätta visst tryck på auktionen. Investerare kan vara skeptiska mot att köpa spanska obligationer i den nuvarande osäkra miljön", sade Annalisa Piazza, räntestrateg på Newedge Group, till Bloomberg News.

I Europa väntas också preliminärt inköpschefsindex för euroområdet i december, där index för industrin antas ha sjunkit marginellt till 55,2 från 55,3 i november, och KPI för november, där det snabbestimatet visade en oförändrad inflationstakt på 1,9 procent.

Brittisk detaljhandel i november väntas visa en uppgång med 0,3 procent från månaden före enligt Bloomberg News prognosenkät. I Bryssel inleds EU-toppmötet mellan stats-

och regeringschefer, vilket pågår till fredagen. Införandet av en permanent räddningsfond, ESM, står bland annat på agendan.

På den svenska agendan på torsdagen står arbetslösheten (AKU) i november från SCB, som väntas ha sjunkit till 7,4 procent från 7,5 procent i oktober, enligt SME Direkts prognosenkät. Dessutom publicerar SCB småhuspriserna i november, Exportrådet sin marknadsöversikt och HUI en ny konjunkturprognos.

USA-räntorna steg efter svensk stängning på onsdagen.

Förbättrade utsikter för den amerikanska ekonomin har varit en viktig drivkraft för en kontinuerlig avsäljning de senaste veckorna där många investerare gått ur safe haven- positioner till placeringar som erbjuder högre avkastning om den ekonomiska återhämtningen skulle ta fart.

"Marknaden börjar nu inprisa ett scenario med kraftigare tillväxt och det finns fortsatt folk som sitter fast i långa positioner", sade Thomas Tucci, chef för handel med USA-räntor på RBC Capital Markets i New York, enligt Bloomberg News.

Statistik på onsdagen visade bland annat en uppgång i kärninflationen till 0,8 procent och större ökning i Empire- index och industriproduktionen än väntat.

USA-räntorna har därefter sjunkit tillbaka något och på torsdagsmorgonen handlas den tvååriga statsobligationen på 0,65 procent, 3 punkter upp jämfört med svensk stängning på onsdagen, medan tioåringen är 8 punkter upp på 3,48 procent.

En faktor för uppreviderade tillväxtprognoser har varit Obama-administrationens uppgörelse med republikanska kongressledamöter om ett skattepaket som inkluderar förlängda skattesänkningar, sänkta arbetsgivaravgifter, incitament för investeringar och längre arbetslöshetsersättningar. Paketet antogs på onsdagen i senaten och ska nu upp för behandling i representanthuset.

Från USA kommer under eftermiddagen bostadsbyggande i november, bytesbalans tredje kvartalet, nyanmälda arbetslösa förra veckan och Philadelphia Fed index för december. Antalet nyanmälda arbetslösa väntas ha ökat med 4.000 till 425.000 medan Philadelphia Fed antas ha sjunkit till 15,0 från 22,5 månaden före.

På valutamarknaden har dollarn gynnats av bättre data och högre räntor, samtidigt som euron tyngs av fortsatt oro för skuldkrisen och dess hantering. Dollarn har stärkts till 1:323 mot euron, från 1:336 vid svensk stängning på onsdagen, och även stärkts något till 84:30 mot yenen.

Kronan har sammantaget tappat 5 öre till 6:85 mot dollarn men stärkts 2 öre till 9:07 mot euron.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?