1515

Råvaror: Guldpriset backar

Oljan och metallerna sjönk på bred front under onsdagens förmiddagshandel sedan dollarn visat styrka.

Euron tappade mot dollarn bland annat efter att Moody's meddelat att det satt Spanien på övervakning för eventuell sänkning av kreditbetyget, som för närvarande är Aa1.

Orsakerna till att se över utsikterna är dels Spaniens sårbarhet när det gäller "finansieringsstress" med tanke på landets höga refinansieringsbehov under 2011.

Enligt Moody's finns det också risk för ytterligare ökning i den offentliga skuldnivån om kostnaderna för bankernas rekapitalisering skulle bli högre än hittills väntat.

Dessutom ökar oron över den spanska regeringens förmåga att uppnå den uthållighet och de strukturella förbättringar i statens finanser som krävs givet den centrala regeringens begränsade kontroll över de regionala regeringarnas finanser, skrev Moody's.

Vid klockan 11.30 noterades dollarn på 1,330 mot euron.

Federal Reserves bjöd i samband med räntebeskedet på tisdagskvällen inte på några större överraskningar. Dagslåneräntan lämnades oförändrad och centralbanken ändrade inte heller sitt budskap om att omständigheterna talar för en exceptionellt låg ränta under en utdragen period. Fed kommer också att fortsätta med programmet att köpa statspapper med långa löptider för totalt 600 miljarder dollar till slutet av andra kvartalet 2011.

Vad gäller fundamentanyheter visade den inofficiella API-rapporten sent på tisdagen att lagren av bensin steg med 2,4 miljoner fat, medan råolja och destillat minskade med 1,4 respektive 2,0 miljoner fat. Kapacitetsutnyttjandet rapporterades vara oförändrat på 86,1 procent.

Inför den officiella energidepartementsrapporten som släpps klockan 16.30 i dag räknar analytiker även där med att lagren av råolja ska ha sjunkit, med 2,5 miljoner fat, medan bensinlagren väntas ha stigit med 2,0 miljoner fat. Destillaten, som innefattar uppvärmningsolja, väntas visa oförändrad nivå. Kapacitetsutnyttjandet väntas vara oförändrat.

"I dagens lagerstatistik från DOE väntar vi mer av samma som vi såg förra veckan. Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna kommer att vara högt för att säkra produktlagerminskningar, men råoljelager kommer sannolikt att gynnas och fortsätta minska", skriver Torbjörn Kjus på DNB Nor som räknar med lagren av råolja kommer att sjunka med 2,1 miljoner fat.

WTI-oljan i första termin var vid 11.30 ned 0,80 dollar per fat till 87,48. Oljan har därmed backat 3,4 procent sedan årshögsta på 90,76 dollar som nåddes under pågående handel den 7 december.

Basmetallerna på London Metal Exchange pekade nedåt, däribland koppar vars tremånaderstermin sjönk 78 dollar till 9.087 dollar per ton i konsolidering efter den senaste tidens rally. Kopparn nådde nya rekordet 9.267,50 dollar per ton under tisdagens handel.

JP Morgan bekräftade på tisdagen att det är dem som står bakom de stora köpen av kopparlager på LME. Så sent som i går, tisdag, inkom statistik som visade att aktören ökat innehavet från tidigare rapporterade 50-79 procent till "minst" 90 procent av den totala mängden som mäts av LME.

Zinken var ned 38 dollar till 2.262 dollar per ton.

Den senaste tiden har många analyser gjort gällande att zink är den industrimetallen som står inför störst prispress 2011, på grund av ett överutbud på marknaden. Lagren av zink som mäts av LME nådde på tisdagen den högsta nivån på sex år, på 700.000 ton.

"Zinklagren stiger mycket snabbt och under måndagen rapporterades 43.000 ton in följt av 25.000 ton igår. Måndagens ökning är den största sedan juni 2005 och motsvarar ungefär två månaders produktion för Boliden", skriver Handelsbanken Capital Markets i ett marknadsbrev.

På onsdagen rapporterade LME en blygsam nedgång i zinklagren, motsvarande -100 ton.

Priset på aluminium var ned 16 dollar till 2.335. Nickel var ned 200 dollar till 24.300 dollar per ton.

På ädelmetallmarknaden noterades liknande rörelser med både guld och silver på lägre nivåer.

Spotpriset på guld var ned 7,80 dollar till 1.388,45 dollar per uns, medan silver var ned 0,463 dollar till 29,008 dollar per uns.

"Guldet har återigen misslyckat att överstiga den psykologiskt viktiga noteringen på 1.400 dollar per uns. En av orsaken till prisnedgången är den återigen starkare dollarn jämfört med i går", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Noteringar cirka klockan 11.30
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0,80 USD 87,48
Brent, första termin -0,46 USD 90,75

Basmetaller (pris/ton, 3-månadersterminer)
Koppar -78 USD 9.087
Zink -38 USD 2.262
Aluminium -16 USD 2.335
Nickel -200 USD 24.300
Bly -52 USD 2.398
Tenn -350 USD 25.900

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -7,80 USD 1.388,45
Silver -0,463 USD 29,008

 


Innehåll från CHG-MeridianAnnons

Hållbar finansiering av IT för den moderna arbetsplatsen

Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.
Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN.

Med rätt partner och finansieringslösning av IT-utrustning kan företag sänka sina kostnader, minska arbetsbördan och öka sin säkerhet samtidigt som de blir en del av en hållbar livscykelshantering. Det här bevisar CHG-MERIDIAN dagligen med sina skräddarsydda helhetslösningar för en effektiv teknikhantering som de förser till över 12 000 kunder. 

– Flera av våra kunder har tidigare upplevt stora utmaningar med att hantera sin IT-utrustning på ett effektivt sätt. Tillsammans med finansiering har vi kunnat erbjuda dem en skräddarsydd lösning som underlättar hanteringen samtidigt som de minskar deras arbetsbörda och blir en del av en cirkulär lösning, förklarar Fredrik Tiilikka, Account Manager på CHG-MERIDIAN. 

CHG-MERIDIAN hjälper sina kunder med hantering av teknikutrustning under hela dess livscykel. Det är en flexibel lösning där du enkelt kan byta ut, addera eller förlänga hyresperioden av utrustning. 

– Vi hjälper till att planera och implementera tekniken och hämtar upp den när man inte längre är i behov av den. Vi ser därefter till att produkterna får ett andra liv innan de återvinns, och garanterar därmed ett andrahandsvärde åt kunden, fortsätter Fredrik Tiilikka. 

Var med och skapa morgondagens hållbara arbetsplats 

CHG-MERIDIANs livscykelmodell skapar alltså inte bara mervärde för kunden, utan gör dessutom en betydande skillnad för miljön. 

– Med vår stora erfarenhet inom återanvändning och vidareförsäljning vet vi vad som krävs för att åstadkomma bra resultat, både för våra kunder och för miljön. För de företag som vill jobba ännu mer aktivt för miljön är vår nylanserade finansieringslösning carbonZERO ett alternativ, där hela livscykeln för kundens finansierade IT-utrustning är helt koldioxidneutral, berättar Fredrik Tiilikka.

Enkelt att gå över till en hyreslösning med CHG-MERIDIAN

Har man som företag redan en inarbetad relation med en eller flera leverantörer är det fortfarande fullt möjligt att gå över till en skräddarsydd finansieringslösning med CHG-MERIDIAN. 

–Eftersom vi är helt oberoende av leverantörer och banker kan vi enkelt anpassa våra lösningar helt i enlighet med våra kunders behov. Kunden kan alltså själv välja vilken, eller vilka leverantörer som passar dem bäst och vi samlar därefter allt i en och samma månadskostnad. Man behöver inte binda upp sig till en specifik leverantör, och kan enkelt addera eller byta ut utrustning man inte längre är i behov av, säger Fredrik Tiilikka. 

CHG-MERIDIAN erbjuder även ISO-certifierad och säker dataradering, som uppfyller krav om informationssäkerhet, så att företag som hanterar mycket data kan känna sig trygga när de byter ut sin utrustning. 

– Vi stödjer våra kunder längs hela livscykeln, med allt från planering inför ett projekt till finansiering och sen återtag med en certifierad dataradering och hållbar remarketing.

På så sätt kan de uppgradera sin IT-utrustning på ett säkert sätt med bästa möjliga totalkostnad, avslutar Fredrik Tiilikka. 

Om CHG-MERIDIAN

CHG-MERIDIAN hjälper kunder att minska arbetsbördan, sänka kostnader och risker genom att erbjuda anpassade IT-lösningar i kombination med finansiering. Deras tjänster fokuserar på hela den tekniska livscykeln, med fokus på hållbarhet och miljö.

Med närvaro i 28 länder och 1200 anställda, erbjuder de hållbara, snabba och fullt integrerade tjänster världen över. 

Läs mer på chg-meridian.se

 

Mer från CHG-Meridian

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med CHG-Meridian och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?