Annons

Stockholmsbörsen: Terminerna pekar på osäker start

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser när handeln i Europa inleds på tisdagen i brist på tydlig vägledning från USA och Asien.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,1 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,1 procent medan DAX-terminen steg 0,1 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på måndagen efter att ha försvagats den sista timmen. Dow Jones slutade 0,2 procent upp, en marginell försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,3 procent. S&P 500 stängde på oförändrat medan Nasdaq Composite backade 0,5 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade övervägande mindre uppgångar under tisdagens handelssession. Nikkei 225 steg 0,2 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,1 procent i eftermiddag.

För svensk del har Sandvik meddelat att Olof Faxander blir ny vd och koncernchef med tillträde den 1 februari. Han lämnar därmed samma befattning på SSAB, där han efterträds av Martin Lindqvist som nu är affärsområdeschef för SSAB Emea (Europa, Mellanöstern och Afrika).

Clas Ohlson har redovisat ett rörelseresultat om 119 miljoner kronor under det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Analytiker hade i snitt räknat med 129 miljoner kronor, enligt SME Direkts analytikersammanställning. Clas Ohlsons försäljning ökade med 10 procent under november mot en väntad ökning om 6 procent.

Peab har bekräftat att bolaget slutit ett samarbetsavtal med Ikea som omfattar byggandet av 10 nya varuhus i Sverige, Norge och Finland.

Av övriga nyheter som kan påverka sektorer eller sentiment finns att Outokumpu sänkt sin prognos till att underliggande rörelseresultat blir klart negativt under fjärde kvartalet. Tidigare prognos var "runt break-even".

På tisdagens Europaagenda står bland annat tyskt ZEW- index med en väntad uppgång till 3,9 procent i december från 1,8 i november och KPI från Storbritannien, där inflationen väntas ha legat kvar på 3,2 procent. Det bjuds också på industriproduktion i euroområdet och KPI från ett par euroländer.

Från USA kommer detaljhandelsstatistik för november och räntebesked från Federal Reserve. Detaljhandeln väntas enligt Bloomberg News prognosenkät ha ökat 0,6 procent från i oktober och även 0,6 procent exklusive bilar.

Bedömare räknar med oförändrad styrränta och inte heller i den verbala kommunikationen från Federal Reserve väntas några större förändringar. Goldman Sachs chefekonom för USA, Jan Hatzius, skriver i ett marknadsbrev att tisdagens räntemöte troligen blir det minst intressanta i år.

Det blir även USA-statistik i form av NFIB småföretagsindex, PPI och lager av osålda varor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?