1515

Stockholmsbörsen: SSAB ned på lugn börs

Stockholmsbörsen handlades i en oregelbunden tendens i den inledande handeln på tisdagen i brist på tydlig vägledning från USA och Asien. Samtidigt avvaktar marknaden Federal Reserves räntebesked under kvällen.

Klockan 10.00 var OMXS30 oförändrad till noteringen 1.145,9. Omsättningen uppgick till 2,0 miljarder kronor.

Sandvik steg 1,4 procent till 129 kronor efter att bolaget meddelat att Olof Faxander blir ny vd och koncernchef med tillträde den 1 februari.

SSAB A tappade 2,2 procent till 104:30 kronor. Martin Lindqvist som nu är affärsområdeschef för SSAB Emea efterträder Olof Faxander som vd. Därutöver har Outokumpu sänkt sin prognos till att underliggande rörelseresultat blir klart negativt under fjärde kvartalet. Tidigare prognos var "runt break-even".

Meda A avancerade 3,3 procent till 51:25 kronor efter att ha köpt tre receptfria läkemedel från Glaxosmithkline för 235 miljoner kronor. Produkternas årliga omsättning uppgår till cirka 100 miljoner kronor och ska enligt bolaget ha hög lönsamhet.

Clas Ohlson B sjönk 0,7 procent till 109:25 kronor. Bolaget har redovisat ett rörelseresultat om 119 miljoner kronor för det andra kvartalet i det brutna räkenskapsåret. Analytiker hade i snitt räknat med 129 miljoner kronor, enligt SME Direkts analytikersammanställning. Försäljning ökade dock med 10 procent under november mot en väntad ökning om 6 procent.

Peab B steg 2,8 procent till 55:50 kronor. Bolaget har bekräftat att det slutit ett samarbetsavtal med Ikea som omfattar byggandet av tio nya varuhus i Sverige, Norge och Finland.

Börserna i New York stängde oregelbundet på måndagen efter att ha försvagats den sista timmen. Dow Jones slutade 0,2 procent upp, en marginell försvagning jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring +0,3 procent. S&P 500 stängde på oförändrat medan Nasdaq Composite backade 0,5 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade övervägande mindre uppgångar under tisdagens handelssession. Nikkei 225 steg 0,2 procent.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna svagt upp i eftermiddag.

Till eftermiddagen och kvällen riktas intresse främst mot detaljhandelsstatistik i USA för november och räntebesked från Federal Reserve.

Detaljhandeln väntas enligt Bloomberg News prognosenkät ha ökat 0,6 procent från i oktober och även 0,6 procent exklusive bilar. Bedömare räknar med oförändrad styrränta och inte heller i den verbala kommunikationen från Federal Reserve väntas några större förändringar.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?