Annons

Råvaror: Kopparn på rekordnivåer

Priskurvorna hos metallerna och oljan pekade återigen mot högre höjder under tisdagens förmiddagshandel. Medan kopparn noterade nya rekordhöjder var guldet åter över 1.400 dollar per uns.

Starkast på morgonen gick metallerna, där spotpriset på guld lade till ytterligare knappa 11 dollar, en lika stor uppgång som på måndagen. Spotpriset var därmed något över 1.405 dollar vid klockan 11,30. Även silvret pekade högre, upp knappt 0,30 dollar till 29,82 dollar per uns.

"Priset på guld har återigen överstigit 1.400 dollar per uns den här morgonen för den första gången på en vecka. Stöd kommer från en svagare dollar och måttliga inflöden i guld-ETF. Guld-ETF:er som spåras av Bloomberg ökade deras innehav i går med 96.000 till 67,4 miljoner uns", skriver Commerzbank i ett marknadsbrev.

Financial Times rapporterade med hänvisning till en källa med insyn i ärendet att JP Morgan har minskat en stor position på den amerikanska silverterminsmarknaden. Beslutet togs för att försöka avleda kritiken om bankens handel i ädemetallen.

Enligt Korea Exchange, som kommer att lansera spothandel i guld 2012, förväntas efterfrågan på guld i Sydkorea stiga nästa år.

"Koreaner har mer intresse i guld än i andra råvaror och ser det som ett investeringsverktyg. Vi förväntar oss att terminshandeln i guld kommer att öka under nästa år eftersom det finns ett väldigt stort intresse från investerare", sade Kim in Soo, chef för aktie- och terminsmarknaderna vid Korea Exchange, och tillade att den större volymen kommer att bidra till att förbereda den planerade spothandeln.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange försvarade kopparn de rekordnivåer som uppgången på måndagen ledde fram till. Tremånadersterminen steg ytterligare 31 dollar till 9.251 dollar.

"Marknadssentimentet är fortfarande generellt positiv. Den högre riskviljan bland marknadsaktörer, vilket speglas i stigande aktiemarknader, driver upp metallpriserna yttelrigare. En annan stödjande faktor är den återigen svaga dollarn", skriver Commerzbank.

Andra bedömare pekade på den positiva fundamentabilden för industrimetallerna som en orsak till uppgångarna.

"Fundamentan ser bra ut, särskilt för kopparn. Innan den kinesiska regeringer vidtar ytterligare åtgärder eller "statistik börjar vise en uppbromsning, kommer vi se att råvarupriserna går högre", sade Li Yaozhong, chef för metallanalys vid Yongan Futures till Bloomberg News.

Bland övriga var zinken upp 25 dollar till 2.347, medan aluminium var upp 21 dollar till 2.352. Nickel var upp 421 dollar till 24.951 dollar.

På råoljemarknaden visade WTI-oljan i första termin en stigande pristrend efter ett litet tapp under natten. Noteringen var 88,89 dollar per fat, upp 0,28 dollar från stängningen på måndagen.

Oljepriset har stigit 11 procent hittills i år och flera analytiker ser förutsättningar för en fortsatt stark marknad under nästa år.

Goldman Sachs bedömer att en minskning av reservkapaciteten inom Opec lägger grunden för nästa fas i oljepriset återhämtning och det talar för att oljan kommer att stiga till över 100 dollar per fat under andra halvan av 2011.

"Lagernivåerna har sjunkit snabbt under de senaste månaderna sedan den globala efterfrågan accelererat till de högsta nivåerna hittills", skriver Goldman Sachs-analytikern Jeffrey Currie i en analys som refereras av Bloomberg News.

Investmentbankens scenario är att WTI-oljan stiger till 89 dollar per fat inom tre månader, för att sedan bygga på denna uppgång till 100 dollar inom sex månader. Därefter bedöms priset stiga till 105 dollar inom ett år.

Lagernivåerna, som Goldman Sachs refererar till, har i USA fallit med 13 procent på två månader till 356 miljoner fat. Det är dock alltjämt nära 10 procent över det femåriga snittet.

Mer information om lagersituationen i USA ges sent i kväll från American Petroleum Institute, API. Rapporten kan ge riktlinjer för den officiella rapporten på onsdag, där analytikerna enligt Bloomberg News enkät räknar med en fortsatt nedgång med 2,6 miljoner fat från -3,8 miljoner föregående vecka, samtidigt som bensinlagren väntas fortsätta åt motsatt riktning med en uppgång om 2,0 miljoner fat.

Förra veckan konstaterade DNB Nor att API-statistiken i 70 procent av fallen pekar åt rätt håll inför den officiella lagerstatistiken från det amerikanska energidepartementet.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?