1515

Råvaror: Guldpriset uppåt

Råvarumarknaderna visade oregelbundna rörelser på tisdagen.

En förstärkning av dollarn tyngde på eftermiddagen. Samtidigt som marknaden inväntade Federal Reserves räntebesked vid 20.15.

På råoljemarknaden var WTI-oljan i första termin upp 0,14 dollar till 88,75 dollar per fat. Brent steg 0,38 dollar till 91,57 dollar per fat.

WTI dök på eftermiddagen till som lägst till 87,74 dollar per fat men återhämtade sig omgående.

"Investerare väntar på Fed-mötet och morgondagens lagerrapport. De vill se om räntebeskedet eller lagerdatan kan lyfta priset förra tisdagens högstanoteringar", sa Peter Beutel på Cameron Hanover till Bloomberg News.

Goldman Sachs bedömde att en minskning av reservkapaciteten inom Opec lägger grunden för nästa fas i oljepriset återhämtning och det talar för att oljan kommer att stiga till över 100 dollar per fat under andra halvan av 2011.

Investmentbankens scenario är att WTI-oljan stiger till 89 dollar per fat inom tre månader, för att sedan bygga på denna uppgång till 100 dollar inom sex månader. Därefter bedöms priset stiga till 105 dollar inom ett år.

Senare i kväll kommer lagerrapporten från American Petroleum Institute, API. Rapporten kan ge riktlinjer för den officiella rapporten på onsdag, där analytikerna enligt Bloomberg News enkät räknar med en fortsatt nedgång med 2,5 miljoner fat från -3,8 miljoner föregående vecka, samtidigt som bensinlagren väntas fortsätta åt motsatt riktning med en uppgång om 2,0 miljoner fat.

Förra veckan konstaterade DNB Nor att API-statistiken i 70 procent av fallen pekar åt rätt håll inför den officiella lagerstatistiken från det amerikanska energidepartementet.

Dagens statistik från USA kom in bättre än väntat.

Detaljhandelns försäljning i USA steg med 0,8 procent i november, jämfört med månaden före. Analytiker hade räknat med att försäljningen skulle ha stigit med 0,6 procent jämfört med föregående månad, enligt Bloomberg News.

Detaljhandeln exklusive bilar steg med 1,2 procent, mot väntade 0,6 procent.

Basmetallerna på London Metal Exchange visade blandade rörelser. Tremånadersterminen sjönk 20 dollar till 9.205 dollar per ton. Tidigare noterades kopparn på nya rekordet 9.267:50 dollar per ton

Bland övriga var zinken ned 17 dollar till 2.305, medan aluminium var upp 22 dollar till 2.353. Nickel var oförändrad på 24.530 dollar.

På ädelmetallmarknaden var guld och silver fortsatt på plussidan.

Spotpriset på guld steg 6,77 dollar till 1400,90 dollar per uns. Silver gick upp 0,158 dollar till 29,683 dollar per uns.

"Fed kommer att lämnar dörren öppen för ytterligare obligationsköp och Europas skuldproblem kommer att dyka upp igen. Du kommer att se folk flockas runt guld igen", sa Matt Zeman, metallhandlare på Lasalle Futures, till Bloomberg News.

Financial Times rapporterade med hänvisning till en källa med insyn i ärendet att JP Morgan har minskat en stor position på den amerikanska silverterminsmarknaden. Beslutet togs för att försöka avleda kritiken om bankens handel i ädelmetallen.

Noteringar cirka klockan 18.40
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0,14 USD 88,75
Brent, första termin +0,38 USD 91,57

Basmetaller (pris/ton, 3-månadersterminer)
Koppar -20 USD 9.205
Zink -17 USD 2.305
Aluminium +22 USD 2.353
Nickel OFÖR 24.530
Bly +1 USD 2.441
Tenn -50 USD 26.100

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +6,77 USD 1.400,90
Silver +0,158 USD 29,683

 


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?