Annons

Räntor och valutor: Kronan stärks

Europeiska marknadsräntor rörde sig knappt under tisdagens förmiddagshandel, utan korträntorna pekade fortsatt några punkter ned och långräntorna var i princip oförändrade. USA-räntorna var också stabila i Europahandeln inför detaljhandelssiffror i eftermiddag och räntebesked från Federal Reserve i kväll, svensk tid.

Strax före lunch är den svenska tioåriga benchmarkobligationen oförändrad på 3,20 procent, medan den tyska tioårsräntan ligger stilla på 2,97 procent, jämfört med måndagens svenska stängning.

De svenska marknadsaktörerna inväntar Riksbankens räntebesked i morgon, onsdag, men inga större överraskaningar väntas och därför spås beskedet inte ge någon större marknadseffekt.

Samtliga tillfrågade analytiker i SME Direkts enkät räknar med att Riksbanken höjer reporäntan med 25 punkter till 1,25 procent.

"Givet fortsatt starka data ligger risken åt det hökaktiga hållet med en mindre upprevidering av räntebanan -> högre räntor/starkare krona", skriver Carl Hammer i SEB:s morgonbrev.

Nordeas Fredrik Floric och Mats Hydén noterar i ett marknadsbrev att det är ovanligt att Riksbanken ändrar sitt policybudskap i sina penningpolitiska uppdateringar.

"Under den nya kommunikationspolicyn har räntebanan bara ändrats två av tio gånger (borträknat den finansiella krisepisoden). Samma statistik vid penningpolitiska rapporter är nio av elva", skriver de två.

Trots stora skuldproblem i flera euroländer har svenskarnas motstånd mot euron minskat något. I SCB:s stora undersökning om euro-sympatierna svarar cirka 58 procent av svenskarna att de är emot euron, ned från 60 procent i maj. Cirka 29 procent är för, vilket är marginellt upp från 28 procent i maj-undersökningen.

Europaräntorna visade små rörelser efter lite blandade statistikutfall under förmiddagen.

Tyska ZEW-index kom in lite högre än väntat. Index över sentimentet steg till +4,3 i december från 1,8 i november. Väntat var en uppgång till +3,9, enligt Bloomberg News enkät.

Index för den nuvarande situationen i Tyskland steg samtidigt till 82,6 från 81,5 månaden före. Här hade dock analytiker hade väntat ett index på 84,5.

ZEW konstaterar att investerarnas förväntningar fortsatt ligger under det historiska genomsnittet. Återhämtningen i Tyskland stärks, men budgetkonsolidering är en risk för ekonomin samtidigt som stimulanser väntas komma från den inhemska efterfrågan. En penningpolitisk åtstramning är också en risk, enligt ZEW.

Industristatistik för euroområdet kom in svagare än väntat för oktober. Industriproduktion steg 0,7 procent i oktober, jämfört med månaden före, och steg 6,9 procent jämfört med samma månad föregående år.

Förväntningarna pekade på en uppgång med 1,3 procent jämfört med månaden före och en ökning med 7,1 procent jämfört med motsvarande månad förra året, enligt Bloomberg News enkät.

Spanien sålde på tisdagen tolv- och 18-månaders statsskuldsväxlar för sammanlagt cirka 2,5 miljarder euro. Den avsedda totala volymen var 2-3 miljarder euro.

Den genomsnittliga räntan för båda emissionerna var drygt 1 procentenhet högre än vid de senaste emissionerna.

Runt lunchtid väntas besked om hur förtroendeomröstningen om Italiens premiärminister Silvio Berlusconi har utfallit.

Som väntat vann Silvio Berlusconi den första rundan i senaten, men regeringen riskerar att falla i underhuset där en grupp av konservativa parlamentariker antytt att de ska rösta med oppositionen.

Brittiska räntor pekade uppåt efter inflationsstatistik som visade att KPI steg med 0,4 procent i november, från föregående månad, och med 3,3 procent från samma månad i fjol. Det var mer än väntade +0,3 respektive +3,2 procent, enligt Bloomberg news enkät. Kärn-inflationen låg dock stilla på 2,7 procent.

Amerikanska räntor, som vände markant nedåt efter svensk stängning på måndagen, har inte heller rört sig nämnvärt i tisdagens europeiska förmiddagshandel.

Den tvååriga USA-räntan är ned 6 punkter till 0,57 procent och den tioåriga är ned 7 punkter till 3,35 procent, från måndagens svenska stängning.

Handlare uppgav att nedgången på måndagen kom efter att de senaste dagarnas kraftiga uppgångar lockat till sig fyndköpare, efter att Federal Reserve efter svensk stängning på måndagen inledde veckans obligationsköp, liksom att många investerare köper på sig statsobligationer inför årsskiftet och för att sänka risken i sina portföljer.

I eftermiddag publiceras detaljhandelsstatistik för november och i kväll räntebesked från Federal Reserve. Detaljhandeln väntas enligt Bloomberg News prognosenkät ha ökat 0,6 procent från i oktober och även 0,6 procent exklusive bilar.

Federal Reserves räntemöte ser på förhand ut att bli ganska odramatiskt. Alla bedömare räknar med oförändrad styrränta och inte heller i den verbala kommunikationen väntas några större förändringar.

Goldman Sachs chefekonom för USA, Jan Hatzius, skriver i ett marknadsbrev att tisdagens räntemöte troligen blir det minst intressanta i år.

"Vi räknar bara med en mycket måttlig rörelse i riktning mot bättre statistik", skriver han.

Goldman Sachs tror inte att vare sig kritiken mot QE2 eller de nya finanspolitiska stimulanser som nu väntas i och med de förlängda skattesänkningarna kommer att synas i uttalandet från räntemötet.

På tal om skattesänkningarna beslutade senaten på måndagen att gå vidare med förslaget och en slutlig omröstning kan komma att hållas redan på tisdagen. Även representanthuset ska behandla skattesänkningarna.

Från USA kommer dessutom NFIB småföretagsindex, PPI och lager av osålda varor. PPI väntas ha ökat med 0,6 procent i november, från oktober, medan kärn-PPI väntas ha ökat med 0,2 procent.

På valutamarknaden har dollarn tappat till treveckorslägsta mot euron inför Fed-beskedet i kväll och handlas vid lunchtid kring 1:346.

Mot yenen har dollarn också försvagats sedan måndagens svenska stängning och handlas strax under 83- strecket.

Kronan har däremot blivit 8 öre starkare mot euron och knappt 2 öre starkare mot dollarn.

Handlare tonar ner effekten av dagens PPM-utflöde då de pengar som PPM-sparare valt att placera i utlandet växlas.

Carl Hammer, valutastrateg på SEB, uppskattar dagens PPM-utflöde uppgår till cirka 15-18 miljarder kronor, men att effekten trots storleken endast blir marginell.

Anders Eklöf, valutastrateg på Swedbank, säger att eftersom alla vet att flödena ska komma så brukar det inte bli så stor effekt.

"Det viktiga som alla väntar på nu är signalerna från Riksbanken i morgon", säger Anders Eklöf.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?