Annons

Stockholmsbörsen: Q-Med-bud lyfte stämningen

Stockholmsbörsen låg under hela måndagen på mer eller mindre behörigt avstånd från minus. Den uteblivna befarade räntehöjningen i Kina och en räcka strukturaffärer höjde humöret. Även de ledande europeiska handelsplatserna klamrade sig fast på plus.

Stockholmsbörsens OMXS30-index slutade 0,6 procent upp till noteringen 1.146. Omsättningen uppgick till nästan 13 miljarder kronor under måndagen.

Lördagens kinesiska statistik för november visade på en detaljhandelsökning i linje med förväntningarna, medan industriproduktionen steg lite mer än väntat. PPI ökade 6,1 procent i årstakt, mer än väntade 5,1 procent i Bloomberg News prognosenkät, medan KPI steg 5,1 procent, upp från 4,4 procent i oktober och mer än väntade 4,7 procent.

Kinas nationella utvecklings- och reformkommission, NDRC, såg temporära och säsongsmässiga faktorer bakom uppgången i KPI och tror att index kan ha kulminerat i november.

Marknaden hade spekulerat i en räntehöjning i samband med statistiken, men centralbanken avstod. I fredags höjde dock Kina reservkraven för alla banker med 50 punkter.

Verkstadsaktierna drev storbolagsindex uppåt i Stockholm. Atlas Copco A avancerade 3,4 procent till 170:70 kronor, Sandvik ökade 1,4 procent till 127:20 kronor och SKF B steg 2,7 procent till 192:20 kronor.

Måndagen förde med sig nyheter om flera förvärv bland börsbolagen. Det största förvärvet för dagen stod Assa Abloy för med ett kontantbud på Cardo på 420 kronor per aktie, eller totalt 11,3 miljarder kronor.

Vad gäller huvudkomponenten för Assa Abloys del, Entrance Solutions, räknar låsbolagets vd Johan Molin med att få upp enhetens rörelsemarginal några procentenheter under de kommande tre till fem åren. Entrance Solutions kommer dock sannolikt inte att nå samma lönsamhet som Assa Abloys division Entrance Systems, spådde Johan Molin under en presskonferens.

Cardo-aktien slutade upp 48 procent till 418:50 kronor på beskedet medan Assa Abloy B tappade 1,2 procent till 188:80 kronor.

Lundbergs B steg 5,2 procent till 468:30 kronor efter att ha meddelat att deras försäljning av drygt 11 miljoner Cardo-aktier till Assa Abloy, resulterar i en reavinst på cirka 2,5 miljarder kronor.

Estetikbolaget Q-Med steg i sin tur 13 procent, till 74:75 kronor, efter att schweiziska Galderma lagt ett kontantbud om 75 kronor per aktie på bolaget.

Enligt ordföranden, storägaren och grundaren Bengt Ågerup har Q-Med fört samtal med andra potentiella köpare av bolaget men inga andra aktörer kunde tävla med Galdermas bud.

Galderma anser i sin tur att Q-Meds ägare uppfattar budet som väldigt positivt.

Mekonomen köpte Marin Shopen och tog därmed steget in i den marina sektorn. Aktien backade 0,2 procent till 222 kronor.

Nibe steg 1 procent till 98 kronor efter att ha meddelat förvärv av den brittiska värmeelementtillverkaren Thermatec, med en årsomsättning på cirka 2 miljoner pund.

Bilia var upp 2,2 procent till 129:25 kronor efter en köprekommendation i måndagens upplaga av Dagens Industri. Bolaget har en stabil serviceverksamhet, fin direktavkastning och en stor rabatt i förhållande till Mekonomen, argumenterade Dagens Industri.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?