1515

Råvaror: Kopparn på rekordnivåer

Råvarumarknaderna inledde den nya veckan med stärkt sentiment efter att helgen passerats utan någon ny kinesisk åtstramning, det tema som dominerade spekulationerna när förra veckans handel avslutades.

Råvarorna fick sällskap av de ledande aktiebörserna i Asien som överlag pekade uppåt under måndagen.

Under helgen kom ett paket med statistik från Kina som bland annat visade ett uppsving i inflationstakten. Konsumentprisindex visade i november en inflationstakt på 5,1 procent, upp från 4,4 procent månaden innan. Konsensus visade +4,7 procent. Producentpriserna visade +6,1 procent, upp från 5,0 procent i oktober. Här var konsensus +5,1 procent.

"Att Kina väntar med en räntehöjning adderar till de i övrigt positiva fundamentala faktorerna. Vi ser att lagernivåerna sjunker och det är ett tydligt tecken på att efterfrågan övertrumfar utbudet", säger Yingxi Yu, råvaruanalytiker vid Barclays Capital i Singapore, i en kommentar om oljemarknaden till Bloomberg News.

Vid 8.50 visade WTI-oljan i första termin en uppgång på 0,56 dollar till 88,35 dollar per fat och terminen tog därmed igen en del av den nedgång på 1,5 procent som facit för förra veckan visade.

Under helgen hölls även Opec-mötet i Equador och inga förändringar i de kvoter som fastställts skedde. Rådande pris ligger dock en bit över den nivåer som Opecföreträdare beskrivit som önskvärda. Den saudiarabiske oljeministern Ali al-Naimi uttalade att marknaden var balanserad och att priset mellan 70-80 dollar var ett "gott pris".

Basmetallerna på London Metal Exchange öppnade starkt och bland de mer handlade metallerna steg kopparterminen till nya rekordnivåer. Något före klockan 9 visade tremånadersterminen en uppgång på 135 dollar till 9.125.

Zinkterminen var samtidigt upp 53 dollar till 2.327 och bland de övriga visade aluminium en uppgång på 27 dollar till 2.335 och nickel +275 dollar till 24.255.

Från Kina kom statistik över produktion av basmetaller som visade att kopparproduktinen steg till rekordnivåer under november. Även bly visade en stark produktionstakt, medan aluminiumproduktionen sjönk för tredje månaden i rad.

"Det kommer alltid bli en utbudsreaktion på högre priser", konstaterar Lin Yi vid Zhongda Futures i en kommentar till Bloomberg News, främst med hänvisning till det rally som utspelat sig på kopparmarknaden.

Spotpriset på guld var upp 5 dollar till 1.391 vid 8.50, en uppgång som dock såg sig passerad av silver som visade en uppgång på cirka 0,52 dollar till 29,20 dollar, en uppgång på 1,8 procent.

Noteringar cirka klockan 08.50
Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0,56 USD 88,35
Brent, första termin +0,76 USD 91,24

Basmetaller (pris/ton, 3-månadersterminer)
Koppar +135 USD 9.125
Zink +53 USD 2.327
Aluminium +27 USD 2.335
Nickel +275 USD 24.255
Bly +55 USD 2.445
Tenn +200 USD 26.000

Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld +5,00 USD 1.391,00
Silver +0,524 USD 29,195

 


Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor:

Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?