Annons

Räntor och valutor: Dollarn starkare

Europaräntorna stiger i den inledande handeln på måndagen, med tyska statsobligationer 2- 4 punkter högre jämfört med svensk stängning på fredagen. Svenska räntor är 2-3 punkter upp.

Europa följer USA-räntorna i spåren. Den tvååriga statsobligationen handlas på 0,65 procent, 4 punkter upp från fredagens svenska stängning, medan tioåringen är 10 punkter upp på 3,36 procent.

Robert Ryan, valuta- och räntestrateg för Asien på BNP Paribas i Singapore, ser tvåårsräntan som nyckeln för investerarnas syn på återhämtningen.

"Ja, vi har en tioåring som går upp men det är tvååringen som vi behöver bevaka. Vad sänder tioåringen högre? Är det tillväxten, inflationen eller (oro för) upplåningen? Så vi föredrar att vid detta läge fokusera på tvååringen som indikator för hur återhämtningen går", sa han till Reuters.

Ökade tillväxtförväntningar har väckt den slumrande frågan om när Fed kan tänka sig vara redo att påbörja räntehöjningar eller annan exit från den penningpolitiska stimulansen, där förväntningarna hittills varit grundmurade om att Fed ska lämna räntan oförändrad en lång tid framöver.

Wall Street Journals Fed-bevakare Jon Hilsenrath skrev i förra veckan att Fed vid sitt FOMC-möte den 14 december väntas lämna penningpolitiken oförändrad, då de bedömer inverkan från programmet för obligationsköp och den fortsatta skattedebatten i Washington.

Feds program, som omfattar 600 miljarder dollar i obligationsköp, har mött såväl extern som intern kritik, men Fed-företrädare har inte uttryckt någon avsikt att ändra kurs eller i betydande grad ändra sin kommunikation om planen.

Även om utsikter för förlängda skattesänkningar och något högre tillväxt kan minska Feds incitament att utöka programmet i ett senare skede, så ger fortsatt hög arbetslöshet och låg inflation centralbanken få incitament att dra sig tillbaka nu, skrev Jon Hilsenrath.

Lördagens tidigarelagda statistikskörd i Kina visade bland annat att på en detaljhandelsökning i november linje med förväntningarna medan industriproduktionen steg lite mer än väntat. KPI steg 5,1 procent, upp från 4,4 procent i oktober och mer än väntade 4,7 procent, även om en del mediauppgifter pekat mot denna inflationstakt, den högsta sedan i juli 2008.

Livsmedelspriserna, som steg 11,7 procent i årstakt i november mot 10,1 procent i oktober, var den främsta drivkraften till KPI-uppgången, men även inflationen utanför livsmedelssektorn steg till 1,9 procent från 1,6 procent.

Kinas nationella utvecklings- och reformkommission, NDRC, såg temporära och säsongsmässiga faktorer bakom uppgången i KPI och tror att index kan ha toppat i november och gå ned under 5 procent i december. Åtgärder beslutade av regeringen, till exempel att öka utbudet på jordbruksvaror, kommer att bidra till att lätta på inflationstakten, men KPI- uppgångarna kommer ändå sannolikt att vara "relativt höga" under den första hälften av nästa år, enligt NDRC.

Kina politiska ledarskap åtog sig vid en ekonomisk konferens i helgen, som lade fast de ekonomiska riktlinjerna för kommande år, att sätta inflationsbekämpningen högre på sin prioriteringslista.

På valutamarknaden har euron tappat marginellt till 1,320 mot dollarn, medan dollarn stärkts något till 84,20 mot yenen.

Kronan har tappat 1 öre till 6,92 mot dollarn och 1 öre till 9,13 mot euron, jämfört med nivåerna vid svensk stängning på fredagen.

"På valutamarknaderna har det varit lugnt idag. Kronan ligger i vänteläge inför PPM i morgon som alltid innebär ett större utflöde av valuta (drygt 15 miljarder). Vi tror inte att helgens bombattentat i Stockholm ska sätta några negativa avtryck i kronan. Mer drivande blir i stället att Riksbanken höjer räntan igen på onsdag med signal om fler höjningar i början av 2011. Vi tror kronan kan göra en stark avslutning på 2010 och nå vårt mål på 9,00 mot euron", skriver SEB i bankens morgonbrev.

På den svenska agendan på måndagen står arbetslösheten i november från Arbetsförmedlingen. I övriga Europa publicerar OECD en rapport om euroområdets ekonomi.

Senare i veckan väntas på tisdagen, förutom Feds policybesked, tyska ZEW-index samt detaljhandel och PPI i USA. På onsdagen kommer räntebesked från Riksbanken och Norges Bank, Tankan-rapport från Japan och KPI samt industriproduktion i USA.

Dagens Industris skuggdirektion konstaterar att världsekonomin blir allt starkare och att Sveriges ekonomi är urstark, och skuggdirektionen är därmed enig om att Riksbankens bör höja räntan till 1,25 procent på onsdag.

På torsdagens agenda står preliminärt inköpschefsindex i euroområdet, arbetslöshet i Sverige (AKU) och Philadelphia Fed index i USA. Veckan avslutas med EU- toppmöte torsdag-fredag och tyska IFO-index på fredagen.

EU-toppmötet kommer att ta upp frågan om en permanent räddningsfond, som ska ersätta nuvarande EFSF från 2013.

Enligt Financial Times överväger EU-företrädare att ändra mandat för EFSF så att den kan användas till att köpa statsobligationer i skuldtyngda länder, utan att dessa formellt behöver be om hjälp. En annan ändring som övervägs är att EFSF ska kunna ge kortsiktiga lån till länder som kämpar med upplåningen, men som inte behöver fleråriga stödpaket.

 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Euro AccidentAnnons

Ohälsa – påtaglig risk för företag

Långtidsfrånvarande medarbetare är en påtaglig hållbarhetsrisk för de flesta företag. Därför erbjuder försäkringsbolaget Euro Accident även ett rehabiliteringsstöd i sin företagsbetalda sjukförsäkring. Ett stöd som hjälper åtta av tio att kunna fortsätta arbeta.

Hållbarhetsfrågan med sociala, miljömässiga och ekonomiska aspekter spelar en allt större roll för företag. Därmed har det också blivit viktigt för företag att förstå, identifiera och hantera sådana risker, vid sidan om till exempel affärsrisker och finansiella risker.

En av de viktigaste, men ofta förbisedda, hållbarhetsfrågorna handlar om hållbara medarbetare, alltså de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Förutom de mänskliga sidorna så är kostnaderna för ohälsa höga i form av ökad sjukfrånvaro, högre personalomsättning och lägre produktivitet.

En modern sjukförsäkring

Att en medarbetare blir långtidsfrånvarande är emellertid en risk som du till viss del kan försäkra dig mot. Några som erbjuder en sådan försäkring är försäkringsbolaget Euro Accident Livförsäkring.

- Risken för sjukskrivning är högst påtaglig i dagens arbetsliv med många som blir långtidssjuka av stress och utmattning. Därför har vi skapat en modern sjukförsäkring som är bra både för medarbetaren som är försäkrad och för arbetsgivaren som betalar försäkringen, säger Jörgen Örnebrand, produktchef Tjänstepension, på Euro Accident Livförsäkring AB.

Vid risk för sjukskrivning

Förutom den ekonomiska ersättningen vid långtidsfrånvaro så ingår även ett rehabiliteringsstöd i Euro Accidents försäkring.

Rehabiliteringsstödet kan aktiveras redan vid första tecken på att en medarbetare riskerar att bli långtidssjukskriven eller för att hjälpa medarbetare att komma tillbaka i arbete igen. Efter en webbanmälan från närmaste chef samordnar en av Euro Accidents egna rehabiliteringskoordinatorer hela ärendet och ser till att rätt insatser kopplas in.

Goda chanser att hjälpa

Åtta av tio försäkrade som kommer in i Euro Accidents rehabiliteringsprocess genom sin sjukförsäkring blir inte långtidsfrånvarande.

- Om vi bara får möjlighet att starta processen tidigt så har vi en bra chans att komma in med rätt åtgärder innan det går för långt, säger Jörgen Örnebrand.

Det är inte alltid som rehabiliteringsstödet i försäkringen behöver aktiveras. Ibland kan det räcka långt med att medarbetaren själv tar ett eller flera samtal med psykolog, ekonom, jurist, ergonom eller hälsocoach genom samtalsstödet som också är en del av försäkringen.

- Samtalsstödet kan ge rådgivning och hjälp att komma vidare oavsett om det gäller privata eller arbetsrelaterade frågor. Det viktiga är att ta hjälp innan små problem växer sig stora, säger Jörgen Örnebrand.

Helförsäkring för trygga och friska medarbetare

Det här ingår i Euro Accidents Sjukförsäkring PlanSjuk som tecknas av företag för deras medarbetare:

- Samtalsstöd av psykolog, ekonom, jurist, ergonom och hälsocoach

- Chefs- och HR-stöd

- Rehabiliteringsstöd

- Ekonomisk ersättning för inkomstbortfall

Läs mer om Sjukförsäkring PlanSjuk  

Läs mer om Euro Accident

 

Mer från Euro Accident

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Euro Accident och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?