Annons

Räntor & valutor: Euron stärks mot dollarn

Europeiska statspappersräntor med långa löptider sjunker något i den inledande handeln på fredagen, efter en fortsatt nedåtrekyl i långa USA-räntor under natten. Euron stärks samtidigt mot dollarn inför vad som ser ut att bli en relativt positiv öppning på europeiska börser.

Höga räntenivåer på långa amerikanska statspapper efter de senaste dagarna kraftiga uppgångar ledde på torsdagen till att köpare återvände till marknaden, vilket i sin tur bidrog till stark efterfrågan vid finansdepartementets auktion av 30-åriga statsobbligationer.

Svenska statsobligationsräntor ställs ned 1-2 punkter på fredagsmorgonen samtidigt som kronan handlas något starkare mot den i övrigt starkare euron.

I Sverige riktas blickarna fredagen mot SCB:s statistik över industrins produktion och orderingång i oktober, klockan 9.30. Nordea-ekonomen Carolinne Bjerking skriver i bankens morgonbrev att de räknar med att produktionen har ökat med 11 procent på årsbasis i oktober, vilket skulle vara något högre än de 10,5 procent som noterades i september.

"Även om industriproduktionen har planat ut något de senaste månaderna ser vi en god tillväxt framöver i linje med fortsatt starka indikatorer", skriver Carolinne Bjerking.

Nordea räknar däremot med att orderingången kan ha dämpats något i oktober efter en stark uppgång i september.

Ett skäl till ökat hopp om fortsatt god orderingång och produktion kommer från en kraftig ökning i Kinas utrikeshandel i november, vilket kan gynna exporttunga nationer som Sverige och Tyskland.

Överskottet i Kinas handelsbalans minskade visserligen till motsvarande 22,9 miljarder dollar i november, från 27,2 miljarder i september, men det var bättre än väntade 21,2 enligt Bloomberg News enkät. Den stora överraskningen låg dock i att såväl importen som exporten ökade omkring 50 procent mer än väntat, exporten steg 34,9 procent på årsbasis medan importen steg 37,7 procent. Importen uppgick till rekordhöga 130,4 miljarder dollar och exporten slog också rekord med 153,3 miljarder dollar.

Den starka aktiviteten kan dock samtidigt göra de kinesiska myndigheterna mer åtstramningsbenägna, och marknadsaktörer blickar nu oroligt mot lördagens kinesiska statistiksjok. Tidningsuppgifter på fredagen rapporterar åter om att KPI-inflationen kan ha stigit mer än väntat, efter motsatta rapporter på torsdagen. Det förefaller dock som att fredagens rapporter åtminstone delvis bygger på gamla uppgifter.

Danske Bank påminner i sitt morgonbrev om att Kina också inleder ett ekonomiskt toppmöte i helgen där den ekonomiska politiken för 2011 ska läggas fast. Danskes ekonomer räknar med att få besked om "vilken dignitet inflationsbekämpningen kommer att ha". Enligt flera rapporter på senare tid kan den penningpolitiska hållningen komma att skiftas över till "klok" (prudent) från tidigare "måttligt expansiv".

På fredagsmorgonen kom vidare besked om att kinesiska banker förmedlade högre volymer nya lån än väntat i november. Bankerna nyutlånade ut 564,0 miljarder yuan i november, ner från 587,75 i oktober men högre än väntade 500 miljarder.

Penningmängdstillväxten, mätt som M2, ökade samtidigt till 19,5 procent i november, från 19,3 procent i oktober. Här väntade en nedgång till 19,1 procent i november.

I Frankrike sjönk dock såväl industriproduktionen som produktionen i tillverkningsindustrin med 0,8 procent i oktober jämfört med månaden före och med xx procent jämfört med samma månad i fjol. Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades produktionen ha ökat med 0,3 respektive 0,4 procent.

Bloomberg News kopplar produktionsminskningen till att strejker blockerade franska hamnar, vilket ledde till att exempelvis raffinaderier och petrokemisk industri tvingades dra ned produktionen. Franska fackförbund började strejka mot regeringens planer att höja pensionsåldern i början av september, men strejkerna avslutades i slutet av oktober.

Fredagens Europaagenda bjuder i övrigt bland annat på, dansk och norsk november-KPI, klockan 9.30 respektive 10.00, brittisk november-PPI, klockan 10.30 samt definitiv italiensk BNP för tredje kvartalet klockan 11.00.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på handelsbalans för oktober och importpriser för november, klockan 14.30, samt preliminärt Michiganindex för december, klockan 15.55.

Enligt Bloomberg news enkät väntas handelsunderskottet ha minskat marginellt, till 43,9 miljarder dollar i oktober från 44,0 miljarder i september. Importpriserna väntas ha stigit 0,8 procent i november jämfört med oktober och Michiganindex väntas ha stigit till 72,5 i början av december, från 71,6 i november. 


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?