Annons

Börsen: Muntert inför öppningen

Terminerna för de ledande europeiska indexen pekar upp inför att handeln i Europa ska inledas på fredagen med stöd av utvecklingen i USA och Kina.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 0,5 procent högre, CAC 40 Index ökade 0,5 procent medan DAX-terminen steg 0,4 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet till lätt stigande på torsdagen. Stöd kom från att veckosiffran över antalet nyanmälda arbetslösa inkom bättre än väntat.

Dow Jones slutade oförändrat, en viss förbättring jämfört med vid europeisk stängning då indexet var kring -0,2 procent. S&P 500 steg 0,4 procent och Nasdaq Composite ökade 0,3 procent.

Indexen på de ledande asiatiska börserna hade blandad utveckling under fredagens handelssession. Tokyobörsens Nikkei 225 tappade 0,7 procent efter nedgångar för exportbolagen Yenen har stärkts mot euron sedan Fitch på torsdagen sänkt Irlands kreditbetyg.

De kinesiska börserna vände upp i den senare delen av handeln inför den månadsvisa publiceringen av utfallet för bland annat KPI, detaljhandel och industriproduktion på lördagen. Marknaderna har präglats av spekulationer om en eventuell kinesisk räntehöjning i samband med statistiken.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 0,2 procent i eftermiddag.

För svensk del har Lundin Mining meddelat att det räknar med att produktionen av koppar, zink och bly, i gruvor där bolaget gett guidning, blir högre 2011 än 2010. Kraftiga regnoväder i Extremadura-regionen i Spanien har dock tvingat Lundin Mining att stoppa produktionen vid sin gruva Aguablanca.

Bank of America/Merrill Lynch skriver i en kommentar att stängningen av Aquablancagruvan kan bli långdragen och att aktien kan komma att pressas som en följd av problemen. Gruvan står för 4 procent av substansvärdet, enligt investmentbankens beräkningar. En stängning under ett helt år innebär att cirka 7 procent av ebitda-resultatet 2011 försvinner.

JP Morgan har sänkt rekommendationen för Getinge till undervikt från tidigare neutral. Riktkursen sänks till 133 kronor från tidigare 163 kronor.

Efter Skanskas kapitalmarknadsdag på torsdagen har UBS sänkt riktkursen till 142 kronor från tidigare 148 kronor. Rekommendationen köp kvarstår dock.

Metro har meddelat att det under 2011 kommer att få ett högre bidrag till koncernens ebit-resultat från den kanadensiska rörelsen än under 2010.

På fredagens agenda finns för svensk del SCB:s statistik över industrins produktion och orderingång i oktober, klockan 9.30. Från Europa kommer brittisk november- PPI, klockan 10.30 samt definitiv italiensk BNP för tredje kvartalet klockan 11.00.

Eftermiddagens USA-agenda bjuder på handelsbalans för oktober och importpriser för november, klockan 14.30, samt preliminärt Michiganindex för december, klockan 15.55.

Enligt Bloomberg News enkät väntas handelsunderskottet ha minskat marginellt, till 43,9 miljarder dollar. Importpriserna väntas ha stigit 0,8 procent i november jämfört med oktober och Michiganindex väntas ha stigit till 72,5 i början av december, från 71,6 i november.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?