Annons

Stockholmsbörsen: Nytt årshögsta

Stockholmsbörsen steg på onsdagen i likhet med de ledande europeiska börserna efter att inköpschefsindex i Kina och Indien visat på fortsatt stark tillväxt samt på spekulation om att ECB ska vidta ytterligare åtgärder.

Klockan 12.55 var OMXS30 1,7 procent upp till noteringen 1.126,0. Omsättningen uppgick till 7,7 miljarder kronor.

Volvo B steg 4,8 procent till 107 kronor. UBS har höjt rekommendationen för Volvo till köp från tidigare neutral. Riktkursen höjs till 125 kronor från tidigare 97 kronor. Samtidigt inkluderar UBS Volvo-aktien i sin så kallade European Key Call lista.

Sandvik klättrade 2,9 procent till 122:50 kronor, Scania B var 3,0 procent upp till 148 kronor och SKF B adderade 2,7 procent till 192:50 kronor.

Kinas inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 55,2 i november från 54,7 i oktober, väntat 54,8. HSBC:s alternativa PMI steg samtidigt till 55,3 från 54,8, väntat 55,4.

Det var fjärde månaden i rad med stigande Kina-PMI, vilket enligt analytiker tyder på att ekonomin klarar att växa trots stigande räntor i spåren på högre inflation.

I Indien steg samtidigt HSBC PMI för tillverkningsindustrin till 58,4 i november, från 57,2 i oktober.

Det definitiva utfallet för industrin i euroområdet visade en uppgång till 55,3 i november, marginellt sämre än väntat. I Storbritannien överraskade PMI kraftigt på uppsidan och steg till 58,0 från 55,4, att jämföra med en väntad nedgång till 54,7.

SEB A klättrade 2,8 procent till 52:40 kronor, Nordea steg 2,4 procent till 71:75 kronor och Swedbank A ökade 2,1 procent till 90:75 kronor.

Räntespreadarna för länder med svaga statsfinanser i Europa har sjunkit tillbaka samtidigt som euron har stärkts efter spekulation om att ECB vid sitt räntemöte på torsdagen kan komma att utöka köpen av statsobligationer.

I en artikel i Financial Times lämnade ECB-chefen Jean-Claude Trichet dörren öppen för en kraftig expansion av inköpen av statsobligationer och han varnade för underskattning av Europas beslutsamhet att lösa den växande Europakrisen.

Lundin Petroleum steg 5,4 procent till 72:80 kronor. Bolaget har slutfört prospekteringsborrningen 16/1-4 i PL338 med strukturen Apollo som målsättning. Initialt estimat för utvinningsbara resurser är i intervallet 15-65 miljoner fat olja.

Alliance Oil var 2,4 procent högre till 101:40 kronor. Goldman Sachs har upprepat rekommendationen köp och riktkursen 184 kronor på Alliance Oil efter ett möte med bolagets ledning och framhåller aktien som bankens främsta val i sektorn.

Atlas Copco A ökade 2,0 procent till 158:40 kronor. Bolaget bekräftade inför sin kapitalmarknadsdag på onsdagen den kortsiktiga prognosen från den 22 oktober att efterfrågan på koncernens produkter och tjänster väntas, totalt sett, öka något. Den sekventiella förbättringen förväntas främst komma från tillväxtmarknaderna.

Swedol B steg 5,1 procent till 51:50 kronor och Intrum Justitia var 3,5 procent högre till 96:25 kronor efter köprekommendationer i det senaste numret av Affärsvärlden.

Bland aktier som sjönk fanns MTG B med en nedgång om 2,7 procent till 499:60 kronor. Handelsbanken Capital Markets har sänkt rekommendationen för MTG till minska från tidigare öka.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York ska öppna med uppgångar om 1,0-1,2 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?