Annons

Råvaror: Oljan rusar

Råoljan noterade en kraftig uppgång på onsdagen.

Positiv statistik från Kina och USA lyfte oljepriset successivt under dagen. Stigande börser i både Europa och USA höjde också stämningen.

Spekulationer om att ECB efter torsdagens möte kommer att presentera fler åtgärder för att motverka skuldkrisen stärkte euron, vilket gav stöd till råvarumarknaderna.

Vid golvhandelns stängning på Nymex visade WTI i första termin en uppgång på 2:64 dollar till 86:75 dollar per fat, vilket motsvarar en ökning med 3,1 procent. Brent steg 3:05 dollar till 88:97 dollar per ton.

"Oljan följer den globala ekonomin. De ekonomiska talen från Kina och andra håll har varit mycket starka och det indikerar en accelererande tillväxt", sade Andre Julian, finansdirektör på Opvest Wealth Management, till Bloomberg News.

Onsdagens USA-statistik gladde med positiva jobbtal.

Antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 93.000 personer i november enligt en undersökning från ADP Employer Services. Enligt Bloomberg News enkät väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 70.000 personer.

De amerikanska inköpschefernas index noterades till 56,6 i november, ned från 56,9 månaden före. Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 56,5, enligt Bloomberg News.

Byggnadsinvesteringarna i USA steg 0,7 procent i oktober, jämfört med månaden före, enligt statistik från US Census Bureau. Analytiker hade räknat med att bygginvesteringarna skulle ha sjunkit med 0,3 procent, enligt Bloomberg News.

Veckans lagerrapport, som visade relativt blygsamma förändringar, hamnade inte i marknadens direkta fokus. De amerikanska lagren av råolja steg med 1,1 miljoner fat under förra veckan, enligt USA:s energidepartement, DOE. Enligt Bloomberg News väntades lagren sjunka med 1,2 miljoner fat.

Importen av råolja minskade med 0,58 miljoner fat per dag jämfört med föregående vecka.

Lagren av bensin steg med 0,6 miljoner fat. Här väntades lagren vara sjunka med 0,3 miljoner. Importen minskade med 0,09 miljoner fat per dag.

Lagren av destillat sjönk med 0,2 miljoner fat under veckan. Här väntades en nedgång med 1,1 miljoner fat. Importen sjönk med 0,02 miljoner fat per dag.

Kapacitetsutnyttjandet vid raffinaderierna minskade 2,90 procentenheter till 82,6 procent. Analytikerna räknade med en ökning om 0,40 procentenheter.

Importen av oljeprodukter sjönk 0,34 miljoner fat per dag.

Basmetallerna på London Metal Exchange var upp över hela linjen trots en liten försvagning innan stängning.

Under natten visade Kinas inköpschefsindex en uppgång till sjumånadershögsta 55,2 i november från 54,7 i oktober, vilket var bättre än väntat.

"Priserna stiger på Kina-statistiken, vilket i teorin leder till högre kopparkonsumtion", sade Adam Klopfenstein, chefsstrateg på Lind-Waldock, till Bloomberg News.

Tremånadersterminen för koppar visade en uppgång på 225 dollar till 8.585 dollar per ton, medan zinken var upp 48 dollar till 2.140 dollar per ton.

Strejken vid den chilenska koppargruvan Collahuasi fortsatte på onsdagen med rapporter om att konflikten är "långt" från en lösning. Strejken har varat i 27 dagar.

På ädelmetallmarknaden var rörelserna mer återhållna.

Spotpriset på guld visade en uppgång om 2:63 dollar till 1.388:66 dollar per uns, medan silver var upp 0:311 dollar till 28:388 dollar per uns.

Table


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från IdogenAnnons

När immunförsvaret blir din fiende

Anders Karlsson, vd på biotech-bolaget Idogen.
Anders Karlsson, vd på biotech-bolaget Idogen.

Vårt immunsystem kan vid vissa svåra sjukdomar och tillstånd angripa kroppens egna vävnader, utveckla antikroppar mot livsviktiga biologiska läkemedel och stöta bort transplanterade organ. Svenska biotech-bolaget Idogen vill med en ny cellterapi revolutionera behandlingen av en rad allvarliga sjukdomar och tillstånd där immunförsvaret blir kroppens egen fiende.

Idogens plattformsteknologi kan komma att revolutionera behandlingen av patienter med allvarliga sjukdomar och tillstånd där det egna immunsystemet riskerar att bli ett hot. Bolagets teknologi baseras på så kallade dendritiska celler, en typ av vita blodkroppar som är särskilt viktiga för immunförsvaret då de styr andra immuncellers igenkänning av vad som är kroppsegen vävnad och vad som är kroppsfrämmande. 

– Vi har utvecklat ett innovativt sätt att behandla flera allvarliga sjukdomar och tillstånd. Vi omprogrammerar en del av immunsystemet genom att skapa tolerans för till exempel biologiska läkemedel och transplanterade organ där patientens immunförsvar ställer till det i dag. Just nu behandlas dessa patienter med traditionell läkemedelsbehandling vilka tyvärr bara dämpar symptomen, säger Anders Karlsson, vd för Idogen. 

Blödarsjuka som första terapiområde

I Idogens första projekt, IDO 8, används teknologin för att producera en tolerogen cellterapi för patienter med svår blödarsjuka som, efter att ha utvecklat antikroppar mot sin ordinarie behandling med koagulationsfaktor VIII, står utan effektiv behandling. 

– Med vår cellterapi är avsikten att omprogrammera vissa av patientens egna celler så att immunförsvaret fortsätter att tolerera faktor VIII-behandlingen. Vi förbereder oss nu för en klinisk studie med IDO 8 och har ingått ett samarbete med Radboud University Medical Center i Holland. De är världsledande på att tillverka och producera celler i större skala för cellterapibehandlingar och är självklart en väldigt viktig milstolpe för oss, säger Anders Karlsson.

Idogens teknologi förväntas även kunna användas som förebyggande behandling mot avstötning vid njurtransplantation. Idag måste patienter med transplanterade organ ha livslång behandling med immunhämmande läkemedel för att motverka organavstötning. Dessa mediciner dämpar hela immunsystemet och ökar därmed också risken för andra sjukdomar såsom cancer. Här är tanken att Idogens behandling IDO T ska göra mottagarens immunsystem tolerant mot donatorns celler, och på så sätt säkerställa att organet inte stöts bort. 

– Drömmen vore att vår behandling IDO T blir så pass effektiv att patienten kan behålla sitt nya organ och kan klara sig utan immundämpande läkemedel. Det är även en stor vinst för vården och patienterna att kunna minska användningen av den traditionella behandlingen och därmed minska de oönskade bieffekterna, säger Anders Karlsson. 

Stort intresse bland globala läkemedelsföretag

Projektportföljen har nyligen utökats med ett tredje terapiområde för autoimmuna sjukdomar, IDO AID. Här utvärderas just nu potentialen för teknologin inom en grupp av autoimmuna sjukdomar där det medicinska behovet är stort.

Intresset för cellterapier är stort bland läkemedelsjättarna som ser små och innovativa biotech-bolag som en väg in på en nischad marknad. Idogen lämnade in en patentansökan för sin plattformsteknologi i fjol, och hoppas i framtiden kunna knyta nära samarbeten med globala läkemedelsbolag som har kapaciteten att tillsammans med Idogen kommersialisera innovationen. 

– Vi är bara ett år från att behandla de första patienterna i kliniska studier, vilket känns oerhört spännande. Vi har redan inlett dialoger med framstående nordiska sjukhus om att vara med i den kliniska prövningen av IDO 8 som vi avser starta nästa höst, säger Anders Karlsson och fortsätter: 

– Fältet vi verkar inom i dag är komplext och komplikationerna från standardbehandlingen av dessa allvarliga sjukdomar är oerhört kostsam. Förhoppningsvis kan vår teknologi göra stor skillnad för den enskilde individen men också för hela samhället när den når marknaden.

Fakta om Idogen

Idogen är ett svenskt bioteknikbolag baserat i Lund som utvecklar tolerogena cellterapier för att undvika att biologiska läkemedel, transplanterade organ eller kroppens egna celler eller vävnad angrips av patientens immunförsvar. Idogen är noterat på Nasdaq First North Growth sedan den 4 juni 2020. Kontakt: info@idogen.com  

Läs mer om Idogens livsviktiga arbete på idogen.com

 

Mer från Idogen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Idogen och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?