1515

Börsglädje i New York

USA-börserna visade breda uppgångar på onsdagen. Positiva jobbtal i USA tillsammans med stark statistik från Kina lyfte handeln. Stigande börser i Europa och uppgångar på råvarumarknaderna gav också stöd.

Vid 16.15 var Dow Jones Industrial Average upp 1.8 procent till 11.199. S&P 500 steg 1,7 procent till 1.200 medan Nasdaq Composite gick upp 1,9 procent till 2.546.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 220 miljoner aktier, medan den var 460 miljoner aktier på Nasdaq.

"Det är ett lättnadsrally. ADP-talen bådar gott för jobbarapporten på fredag. Vi ser ett lyft från den nedgång i ekonomin som vi såg tidigare i år. Sen har vi också styrkan från Kina samtidigt som det klarnar i Europa. Allt det indikerar att vi kan få en stark decembermånad för aktier", sade Burt White, investeringsdirektör på LPL Financial, till Bloomberg News.

Före öppning kom statistik som visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn i USA ökade med 93.000 personer i november enligt en undersökning från ADP Employer Services. Enligt Bloomberg News enkät väntade marknadsaktörer att sysselsättningen skulle öka med 70.000 personer.

Konsensusprognosen inför fredagens arbetsmarknadsrapport pekar mot att antalet sysselsatta ska ha ökat med 145.000 i november jämfört med månaden före, med en ökning på 155.000 i privat sektor.

Olja- och verkstadsbolagen låg i topp. Inom Dow Jones steg Exxon Mobil med 2,0 procent sedan råoljepriset stigit över 85:50 dollar per fat.

Teknologibolagen tillhörde också vinnarna. Microsoft ökade 2,9 procent medan IBM klättrade 1,6 procent.

Google steg 2,1 procent. Enligt källor till Bloomberg News planerar bolaget att sälja e-böcker i USA innan årets slut och en global lansering planeras till 2011.

Motorola meddelade att delningen av bolaget kommer att genomföras 4 januari. Aktien ökade 4,4 procent.

Övrig amerikansk statistik kom också in bättre än väntat. De amerikanska inköpschefernas index noterades till 56,6 i november, ned från 56,9 månaden före. Analytiker hade spått att index skulle ha sjunkit till 56,5, enligt Bloomberg News.

Byggnadsinvesteringarna i USA steg 0,7 procent i oktober, jämfört med månaden före, enligt statistik från US Census Bureau. Analytiker hade räknat med att bygginvesteringarna skulle ha sjunkit med 0,3 procent, enligt Bloomberg News.

Under natten visade Kinas inköpschefsindex en uppgång till sjumånadershögsta 55,2 i november från 54,7 i oktober, vilket var bättre än väntat.

I Storbritannien överraskade PMI kraftigt på uppsidan genom att stiga till 58,0 från 55,4, att jämföra med en väntad nedgång till 54,7.

På obligationsmarknaden var tioåringen upp 12 punkter till 2,92 procent.


Innehåll från CrunchfishAnnons

Digital Cash säkrar digitala betalningar

I Sverige sker under 10 procent av alla transaktioner med fysiska kontanter. Digitala betaltjänster dominerar men kräver att uppkoppling och betalservrarna fungerar. En robust lösning bör vara oberoende av nätet. Det är här Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash kommer in.

Digital Cash har kontanternas styrka i digital form och fungerar alltid. Oavsett var man befinner sig eller om nätverk tillfälligt saknas så erbjuds en driftsäker lösning där man kan betala offline. Digital Cash skapar trygghet för företag och konsumenter genom en digital betallösning som de alltid kan lita på. 

– I ett hållbart samhälle måste man planera för scenarios där inte allt fungerar. Digital Cash ger en försäkran om att digitala betalningar alltid kan genomföras, säger Joachim Samuelsson, VD Crunchfish.

Fungerar med alla digitala betallösningar

Systemet bakom en digital betallösning är komplext och innehåller många olika komponenter. Det är en utmaning att skapa betaltjänster som har hög tillgänglighet och robusthet. Finansinspektionen har nyligen kallat bankerna till möte för att diskutera hur avbrott i Swish ska hanteras för att försäkra att tjänsten har hög tillgänglighet. Digital Cash är en naturlig lösning för att skapa driftsäker digital betalning.

Crunchfish Digital Cash-lösning xoxo.cash konkurrerar inte med digitala betallösningar utan är en viktig pusselbit för att bidra till en ökad robusthet och tillgänglighet för de lösningar som redan finns.

– Digital Cash kompletterar alla andra betallösningar. Vår lösning ger robusthet som implementeras i själva betaltjänsten. Vi finns för att man alltid ska kunna betala tryggt med den betalösning som man föredrar, oavsett vem och var man är, säger Joachim Samuelsson.

Säker arkitektur i två steg

Crunchfish Digital Cash är ett komplement till alla olika betaltjänster, antingen i mobilen eller på ett kort. Lösningen bygger på ett system som delar upp betalningsförfarandet i två steg som gör betalningen möjlig att genomföra offline på ett säkert sätt. Betalaren har ett Digital Cash-konto som senare debiteras. Kontot kan inte övertrasseras och registrerar all betalningshistorik. 

Tävlar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling

Crunchfish deltar tillsammans med Swish i PTS Innovationstävling – Betaltjänster för alla. Tjänsten möjliggör att Swish fungerar i hela landet även där mobiltäckning saknas och gör att alla människor, företag och föreningar som föredrar just Swish kan lita på att den fungerar eftersom risken för driftstörningar elimineras. PTS fattar beslut om vilka sökande som får finansiering att genomföra sitt projekt i juni 2021.

Om Crunchfish 

Crunchfish är ett fintech-bolag och teknisk pionjär med patentsökt Digital Cash-lösning som använder en betalprocess i två steg, först clearing offline följd av online settlement. Crunchfish Digital Cash plånbok gör digital betalning robust och oberoende av nätet. Den är exceptionell flexibel och kan användas med alla typer av betalningslösningar. Crunchfish är sedan 2016 noterade på Nasdaq First North Growth Market med huvudkontor i Malmö och med representation i Indien.

Crunchfish.com/digital-cash 

 

Mer från Crunchfish

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Crunchfish och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?