USA-börser: Råvarubolagen gav stöd

De amerikanska börserna noterade uppgångar på fredagen. En svag arbetsmarknadsrapport tyngde sentimentet i öppningen men efter en timmes handel steg kurserna. Antalet sysselsatta i USA minskade mer än väntat i september medan sysselsättningen i den privata sektorn ökade, dock mindre än väntat.

Vid stängning var Dow Jones Industrial Average upp 0,5 procent till 11.006. S&P 500 steg 0,6 procent till 1.165 medan Nasdaq Composite gick upp 0,8 procent till 2.402.

Omsättningen på New York Stock Exchange var 150 miljoner aktier, medan den var 330 miljoner aktier på Nasdaq.

Dow Jones stängde på 11.006. Det var första gången indexet stängde över 11.000 sedan den 3 maj 2010.

"Det var en ganska dålig jobbrapport. Vi har inte skapat tillräckligt med jobb för att bibehålla den ekonomiska tillväxten. Sysselsättningen kan komma att tynga ekonomin i flera år. Ju värre statistiken är desto större blir förväntningarna på kvantitativa lättnader", sade Michael Mullaney, förvaltare på Fiduciary Trust, till Bloomberg News.

Antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn i USA minskade med 95.000 personer i september. Arbetslösheten var 9,6 procent, jämfört med 9,6 procent månaden före.

Analytiker räknade med att sysselsättningen skulle ha sjunkit med 5.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 9,7 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 64.000 personer i september, väntat +75.000.

Råvaru- och oljebolagen gav stöd. Råvarupriserna steg efter jobbrapporten sedan dollarn försvagats.

Alcoa, det första bolaget inom DJIA-index att rapportera, redovisade efter torsdagens stängning en justerad vinst för tredje kvartalet på 0:09 dollar per aktie. Väntat var 0:05 dollar per aktie, enligt Bloomberg News. Aluminiumproducenten höjde även sin prognos för den globala konsumtionen av aluminium under 2010 till 13 procent från tidigare 12 procent. Aktien klättrade 5,7 procent.

Procter & Gamble steg 1,7 procent. BMO Capital Markets höjde rekommendationen till outperform från tidigare market perform.

JC Penney klättrade 2,7 procent. Hedgefonden Pershing offentliggjorde att den nu är den störste ägaren i varuhuskedjan med en andel på 16,5 procent.

Motorola sjönk 3,4 procent efter att Citigroup sänkt rekommendationen till köp från tidigare behåll med motiveringen att aktien gått starkt sedan i juli och att utmanande konkurrens från andra tillverkare väntar.

Genzymes ledning uppmanade sina aktieägare att inte acceptera Sanofi-Aventis bud på 69 dollar per aktie. Genzymes aktie var upp 0,5 procent.

USA:s grossistlager ökade 0,8 procent i augusti, jämfört med månaden före, enligt USA:s handelsdepartement.

Analytiker hade räknat med att grossistlagren skulle öka med 0,5 procent, enligt Bloomberg News snittprognos.

På obligationsmarknaden var tioåringen oförändrad på l 2,38 procent.

Ericsson noterades 1 öre högre än vid Stockholmsbörsens stängning.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Lunds universitetAnnons

Rätt vård för barncanceröverlevare

Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.
Helena Linge, vd för startup-bolaget Concidera Health och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Utvecklingen under de senaste decennierna inom barnonkologi är fantastisk – i dag överlever de flesta barn som drabbas av cancer. Dock är risken stor att patienterna får sena effekter av sin behandling. Det här är något som Lundabolaget Concidera Health vill motverka med hjälp av strukturerad hälsodata. 

I dag finns ungefär 11 000 barncanceröverlevare i Sverige. Patientgruppen behöver regelbunden medicinsk tillsyn. Detta eftersom minst 70 procent av barncanceröverlevare riskerar att drabbas av sena komplikationer efter sina behandlingar – till exempel en andra cancer, hjärtpåverkan eller infertilitet. 

– I dag blir friskförklarade barn tidigt informerade om att seneffekter kan drabba dem. Så var inte fallet för patienter som behandlades för 40 år sedan, då både information och uppföljning ofta var ofullständig och sporadisk, säger Thomas Wiebe, docent i pediatrik och pensionerad barnonkolog och tillägger: 

– Som läkare under 1990-talet var det svårt att få en överblick och förståelse för patientens behandlingshistorik – all information låg gömd i tjocka pärmar med journalhandlingar. Därför beslutade jag mig, efter ett anslag från Barncancerfonden, att skapa ett digitalt och populationsbaserat kvalitetsregister – BORISS.  

Läs mer om de seneffekter som kan drabba barncanceröverlevare

Omfattande arbete med register 

Thomas Wiebes målsättning med BORISS var att skapa en god överblick av patientens behandlingshistorik. I ett mycket omfattande arbete registrerades data om alla individer som diagnostiserats med barncancer i södra sjukvårdsregionen sedan 1970 och framåt. 

– När jag och Thomas möttes 2015 började vi utbyta tankar och idéer kring hur vi skulle kunna använda BORISS på ett innovativt sätt. Dessa idéer lade grunden för Concidera Health, säger Helena Linge, vd för startup-bolaget och forskare vid Lunds universitet inom fältet ”Sena effekter efter barncancerbehandling”.

Digital tillgång till strukturerad hälsodata

Med BORISS som grund har de utvecklat ett webbaserat system som genererar beslutsunderlag. Systemet CiCADA består av dels en digital rapport som visar överlevarens behandlingshistorik, dels ett digitalt verktyg som riskstratifierar populationen av överlevare och gör det möjligt att kalla rätt person i rätt tid till vården. 

Nu färdigställs ytterligare en del som ska sprida kunskap i vårdkedjan om patientgruppen och vilka seneffekter de kan drabbas av. Hela systemet CiCADA, där verktygen ingår, är inom kort klart för användning.

– En digital tillgång till strukturerad hälsodata ökar informations- och patientsäkerheten och är en förutsättning för medicinsk uppföljning. Personerna kan leva längre och friskare liv om de får rätt hjälp. Tidig upptäckt av seneffekter sparar också kostnader och tid i vården, säger Helena Linge. 

AI kan berika 

Dessutom undersöker de i ett forskningsprojekt om det går att finna nya samband mellan behandling och seneffekter. 

– I projektet arbetar vi med metodik lånad från AI-fältet och vår målsättning är att forskningsresultaten ska vävas in i de digitala verktygen. Vi kan genom strukturerad hälsodata göra stor skillnad i människors liv, inte bara genom forskning utan också genom konkret praktisk användning inom vården, avslutar Helena Linge. 

Ta del av ytterligare AI-satsningar vid Lunds universitet 

Fakta om Concidera Health AB

Forskningen bedrivs vid Kliniska Vetenskaper, Medicinska Fakulteten Lunds universitet, i samarbete med RISE, Climber och Region Skåne; och stöds av Vinnova och Barncancerfonden. 

Vårdprogram för överlevare har utformats av Svenska Arbetsgruppen för Långtidsuppföljning efter Barncancer. 

Concidera Health AB grundades 2018 med stöd av universitets Holdingbolag. 

Läs mer här!

 

Mer från Lunds universitet

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lunds universitet och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?