USA-börser: Osäker öppning väntar

Terminerna för de ledande USA-indexen gav ett osäkert intryck efter att fredagens amerikanska sysselsättningsstatistik offentliggjorts.

Den alldeles omedelbara reaktionen var negativ för att några minuter senare byta skepnad och hamna på svagt plus.

Emellertid sjönk terminerna återigen in i negativ terräng.

Vid 15-tiden skvallrade terminerna om nedgångar om cirka 0,5 procent.

Den amerikanska sysselsättningsstatistiken avslöjade att antalet sysselsatta utanför jordbrukssektorn minskade med 95.000 personer i september och att arbetslösheten var 9,6 procent.

Analytiker hade räknat med att sysselsättningen skulle ha sjunkit med 5.000 personer jämfört med månaden före, och att arbetslösheten skulle uppgå till 9,7 procent, enligt Bloomberg News prognosgenomsnitt.

Sysselsättningen i den privata sektorn ökade med 64.000 personer i september, väntat var en ökning om 75.000 personer.

Bland aktier i fokus finns Alcoa, som steg knappt 3 procent i förhandeln efter att sent på torsdagen inlett rapportsäsongen. Alcoa rapporterade en 21-procentig nedgång i vinst per aktie, men slog marknadens förväntningar och höjde också sin prognos för den globala efterfrågan på aluminium under 2010.

Motorola vände ned i förhandeln efter att Citigroup sänkt rekommendationen till köp från tidigare behåll med motiveringen att aktien gått starkt sedan i juli och att utmanande konkurrens från andra tillverkare väntar.

Fredagens statistikbatteri är inte över.

Vid klockan 16.00 emotses statistik över grossistlager i augusti, med en förmodad uppgång på 0,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?