Stockholmsbörsen: Terminerna talar för osäker start

Terminerna för de ledande europeiska indexen indikerar mindre rörelser när handeln i Europa inleds på fredagen i avvaktan på den amerikanska jobbrapporten för september senare under dagen.

En halvtimme före öppning var terminerna för DJ Euro Stoxx 50 oförändrad, CAC 40 Index var oförändrad och DAX- terminen steg 0,1 procent.

Börserna i New York stängde oregelbundet på torsdagen i avvaktan på bolagsrapporter och fredagens jobbrapport. Dow Jones slutade 0,2 procent ned, i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 tappade 0,2 procent medan Nasdaq Composite steg 0,1 procent.

Efter stängningen inledde Alcoa den amerikanska rapportsäsongen genom att redovisa en rapport där EPS var i linje med konsensus medan det justerade resultatet och försäljningen överträffade förväntningarna. Aktien steg 2,8 procent i efterhandeln.

"Ledningen uttryckte försiktig optimism på telefonkonferensen och sade att den globala efterfrågan på aluminium kan stiga med 13 procent 2010 (en ökning från 12 procent), men främst på grund av EM-ekonomier. Trots viss skepsis inför, erkänner vi att Alcoa levererade ett hyfsat kvartal", skriver Deutsche Bank i en kommentar.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre under fredagen sedan investerare tagit hem vinster inför den amerikanska arbetsmarknadsrapporten. Nikkei 225 tappade 1,0 procent.

Undantaget i regionen var Kina, där Shanghai Composite Index steg över 3 procent när handeln återupptogs efter en veckas helgstängt. De kinesiska marknaderna stärktes också av att kreditvärderingsinstitutet Moody´s sagt att de inlett en översyn för en eventuell höjning av Kinas kreditbetyg.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna kring oförändrat i eftermiddag.

För svensk del har källor till Dagens Industri uppgett att SEB och Swedbank sedan i somras fört diskussioner om ett eventuellt samgående. Det handlar dock om initiala samtal. Parallellt uppges Nordeas vice ordförande Björn Wahlroos skissa på en strukturaffär med Swedbank. Enligt både Reuters och Bloomberg förnekar dock Swedbank att sådana samtal förts.

Trellborg har expanderat sin närvaro på den kinesiska marknaden i hög takt de senaste åren. Det säger vd Peter Nilsson i en intervju med Dagens Industri. På fem år har Trelleborg gått från en hälftenägd mindre anläggning till sex fabriker och tre tekniska centrum och Peter Nilsson ser ingen avmattning i investeringstakten.

Goldman Sachs har sänkt riktkursen för Ericsson till 96 kronor från tidigare 105 kronor. Rekommendationen är köp.

PA Resources har meddelat att det producerade totalt 969.700 fat olja under tredje kvartalet, i snitt 10.500 fat per dag, enligt preliminära siffror från bolaget.

Från USA kommer klockan 14.30 jobbrapporten för september. Antalet sysselsatta väntas ha minskat med 5.000 personer och antalet sysselsatta i privat sektor ha ökat med 75.000, jämfört med en ökning om preliminära 67.000 i augusti. Arbetslöshetsnivån antas ha stigit till 9,7 procent från 9,6 procent föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

ADP Employer Services undersökning tidigare i veckan visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn minskade med 39.000 personer i september.

Från USA kommer också grossistlager i augusti, med en väntad uppgång på 0,5 procent.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från RegSmart Life ScienceAnnons

Stort behov av regulatorisk kunskap inom läkemedelsindustrin

Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.
Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare och Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare, RegSmart Life Science.

En möjliggörare med gedigen regulatorisk grund från både myndighet och industri. Så beskriver RegSmart Life Science grundare, Marie Gårdmark och Agneta Larhed, bolaget som hjälper både företag och forskare med allt från produktutveckling till regulatoriska frågor. 

Det var redan på apotekarutbildningen vid Uppsala universitet som Marie Gårdmark och Agneta Larhed lärde känna varandra. I dag har Marie en bred bakgrund inom läkemedelsutveckling och regulatoriska frågeställningar och Agneta har stor erfarenhet inom formuleringsutveckling av läkemedel – en riktigt bra kombination enligt de själva: 

– Vi kommer båda från tjänster på Läkemedelsverket. Jag var chef för tillståndsverksamheten rörande läkemedel och Agneta var vetenskapligt ansvarig inom området farmaci och bioteknologi. Under våra år på myndigheten såg vi att det fanns ett stort behov av regulatorisk kunskap inom industrin, framförallt bland småföretagare och forskare. Det sådde fröet till RegSmart. När erbjudandet kom att starta ett bolag tillsammans med Center for Translational Research så kändes det som ett enkelt beslut, säger Marie Gårdmark, Farm Dr, vd och grundare. 

– Det som gör oss unika på marknaden är vår bredd. Vi balanserar regulatoriska, vetenskapliga och kommersiella behov och förutsättningar vilket är värdefullt i arbetet med så väl tidig utveckling som inför marknadsgodkännande. Jag och Marie kompletterar varandra och vi har ett bra helhetsperspektiv med fokus på företagens mål, tillägger Agneta Larhed, Farm Dr, senior konsult och grundare. 

Använda riktlinjer på rätt sätt

Just helhetsperspektivet är extra viktigt poängterar Marie Gårdmark. Det gäller att utgå från vilka produkter som bolaget faktiskt vill ha ut på marknaden i slutändan – något som mindre företag inte alltid tänker på: 

– De blir lätt uppslukade av den fas som de befinner sig i just nu och inför de problem de möter dagligdags. Genom att istället ha ett klart affärsmål med sin produkt från start, blir det lättare att förstå vad man behöver göra för att nå dit. Här är det viktigt att veta hur man kan ta hjälp av riktlinjer och regler under resans gång för att uppnå sina kommersiella intressen, säger Marie Gårdmark. 

Men, det handlar inte bara om att läsa riktlinjer – det  gäller också att förstå sammanhanget, säger Agneta Larhed. RegSmarts roll är att vara lösningsfokuserade och deras arbete går snarare ut på att förstå syftet med riktlinjerna, och hjälpa kunden att förstå vart lagstiftningen är på väg. 

– Då får man bättre koll på vad man behöver eller inte behöver göra, och kan se både närliggande risker och möjligheter i utvecklingsarbetet. Vi har tre ledord som vi utgår från: vetenskaplighet, regulatorisk relevans och fit for purpose. Fit for purpose innebär att man utgår ifrån det man vill uppnå och därefter bestämmer vilka studier eller tester man ska göra istället för att bara hålla sig fast vid en riktlinje och göra som man alltid har gjort, säger Marie Gårdmark. 

Stort engagemang och framåtanda 

I augusti firar bolaget ett år och utvecklingen har varit över de båda grundarnas förväntan. De har nyligen rekryterat tre nya spetskompetenser som ska täcka upp inom dels det medicintekniska området, dels inom läkemedelstillverkning. 

– Det är väldigt roligt att få ta del av så många spännande idéer från företag och forskare som jobbar med alla dessa fantastiska utvecklingsprojekt inom läkemedel och medicinteknik. Det finns ett sådant engagemang och en stark framåtanda, vilket är härligt att kunna vara en del av! säger Agneta Larhed.

– För oss är det viktigt att bidra till utvecklingen av life science-sektorn i Sverige och det är något som vi gör på olika sätt. Det kan till exempel handla om att hjälpa små forskande företag med regulatorisk kunskap så tidigt som möjligt i utvecklingsprocessen. Det regulatoriska behöver inte förhindra eller försvåra – det gäller bara att fokusera på sin produkt och se möjligheterna, avslutar Marie Gårdmark.

Fakta RegSmart Life Science
RegSmart Life Science AB bildades i augusti 2019. Företaget är en del av koncernen Center for Translational Research tillsammans med Clinical Trial Consultants, Lablytica och ClinSmart. I dagsläget har företaget fem anställda och kontor i Uppsala. RegSmart täcker regulatoriska frågeställningar för både läkemedel och medicintekniska produkter och har en global inriktning med fokus på den europiska och amerikanska marknaden.
EXTERN LÄNK: Läs mer här 

Mer från RegSmart Life Science

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med RegSmart Life Science och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?