Stockholmsbörsen: Orolig start på fredagen

Stockholmsbörsen inledde som väntat fredagens handel oregelbundet. Trenden var likartad på de ledande Europabörserna.

Marknaden är till stor del fokuserad på eftermiddagens sysselsättningsstatistik från USA som är mycket viktig. Statistiken följs noggrant av centralbanken Federal Reserve.

SIX Generalindex var klockan 09.45 oförändrat vid 329 medan OMXS30-index tappade låg kvar på 1.086.

Omsättningen var aktier för 1,2 miljarder kronor.

Klockan 14.30 redovisas månadsstatistik över sysselsättningen i USA.

Sysselsättningen, exklusive jordbrukssektorn, väntas ha minskat med 5.000 personer i september. Under närmast föregående månad minskade sysselsättningen med 54.000 personer, enligt en preliminär bedömning.

Arbetslösheten väntas ha ökat till 9,7 procent från 9,6 procent månaden innan.

Rapportsäsongen i USA har nu sparkat igång på allvar. Aluminiumtillverkaren Alcoa redovisade efter USA-börsernas stängning igår kväll ett justerat resultat på 0,09 dollar per aktie i det tredje kvartalet. Marknadens förväntningar låg vid 0,06 dollar per aktie.

Försäljningen uppgick till 5,3 miljarder dollar och var högre än väntade 4,9 miljarder dollar. Bolaget justerade upp prognosen för ökningen i den globala aluminiumkonsumtionen till 13 procent för 2010. Tidigare prognos låg på 12 procent.

Alcoa-aktien var en av de mest handlade i efterhandeln och höjdes 2,8 procent.

Det ryktas återigen om en fusion inom banksektorn. Enligt Dagens Industri arbetar två läger på skilda håll - och vill båda åt Swedbank.

Enligt vad DI erfar pågår diskussioner om en affär mellan SEB och Swedbank.

SEB ökade 0,2 procent medan Swedbank lyfte 0,2 procent.

Drivande parter i den affären skulle dels vara Wallenbergs maktbolag Investor, största ägare i SEB. Även Swedbanks VD Michael Wolf, sannolik chef för en ny superbank, ska enligt DI vara pådrivande.

Enligt Dagens Industri är det andra tänkbara paret Nordea och Swedbank. Björn Wahlroos, VD i försäkringsjätten Sampo som är största ägare i Nordea, har enligt DI uppvaktat såväl finansdepartementet som näringsdepartementet med kalkyler för olika fusionsalternativ.

Ett av de största problemen med ett samgående är olika monopolfrågor. Exempelvis skulle ett ihopslaget Swedbank/SEB bli helt dominerande i Baltikum, på den svenska bolånemarknaden samt fondmarknaden, skriver tidningen.

Klädbolaget Odd Mollys införsäljning av vår- och sommarkollektionerna 2011 visar på ett ordervärde på cirka 165 miljoner kronor, omkring nio procent lägre jämfört med samma period förra året. Aktien backade 14 procent till 87 kronor.

För första halvåret 2011 tillkommer en leverans i juni till skillnad från föregående år, skriver bolaget. Valutakursutvecklingen har också påverkat ordervärdet negativt. Införsäljningen av Odd Mollys vår- och sommarkollektioner 2011 nådde inte helt upp till förväntan, skriver bolaget.

Oljebolaget PA Resources snittproduktion ökade under tredje kvartalet till 10.500 fat per dag jämfört 10.400 fat per dag under andra kvartalet 2010.

Produktionen fördelade sig med 4.600 fat per dag på de sex tunisiska oljefälten och med 5.900 fat per dag på Azuritefältet i Republiken Kongo under tredje kvartalet.

Den fjärde produktionsbrunnen på Azuritefältet i Republiken Kongo har färdigställts och togs i produktion den 4 oktober, efter kvartalets utgång. Brunnen höjer markant fältets produktionsnivåer, vilka kommer att höjas ytterligare när resterande brunnar tas i drift.

PA Resources gick fram 1,8 procent till 5,05 kronor.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?