Stockholmsbörsen: Ned inför USA-siffror

Stockholmsbörsen sjönk något på fredagen i likhet med de ledande europeiska börserna, inför den amerikanska jobbrapporten för september som kommer under eftermiddagen.

Klockan 13.30 var OMXS30 0,3 procent ned till noteringen 1.082,4. Omsättningen uppgick till 5,0 miljarder kronor.

Från USA kommer klockan 14.30 jobbrapporten för september. Antalet sysselsatta väntas ha minskat med 5.000 personer och antalet sysselsatta i privat sektor ha ökat med 75.000, jämfört med en ökning om preliminära 67.000 i augusti. Arbetslöshetsnivån antas ha stigit till 9,7 procent från 9,6 procent föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

ADP Employer Services undersökning tidigare i veckan visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn minskade med 39.000 personer i september.

"Sedan vi tog ner våra tillväxtprognoser i början av förra månaden har vi behållit en mycket enkel premiss: den ekonomiska datan kommer inte att bli materiellt sämre men inte väsentligt bättre heller. För arbetsmarknaden, innebär det att sysselsättning växer men inte tillräckligt starkt för att få ned arbetslösheten", skriver Bank of America/Merrill Lynch i en kommentar.

Flera av de mer konjunkturkänsliga aktierna sjönk inför statistiken. Sandvik tappade 0,7 procent till 99,95 kronor, Atlas Copco A backade 0,7 procent till 128 kronor och SKF B var 0,6 procent ned till 149,50 kronor.

Skanska B steg 1,0 procent till 128,30 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Skanska till köp från tidigare behåll. Riktkursen dras upp till 150 kronor från tidigare 130 kronor. Motiveringen till höjningen är att Skanska utvecklats sämre än sektorn och att bolaget drar fördel av en stark fastighetsmarknad.

Nordea var 0,7 procent upp till 72,85 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Nordea till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 88 kronor från tidigare 70 kronor. Aktien har gått sämre än konkurrenterna de senaste månaderna och SEB Enskilda skriver att det finns utrymme för en ganska dålig rapport och att en något bättre sådan skulle kunna utlösa en positiv kursreaktion.

Bland de övriga bankerna tappade Swedbank A 0,6 procent till 93,75 kronor och SEB A sjönk 0,9 procent till 51 kronor.

Källor till Dagens Industri har uppgett att SEB och Swedbank sedan i somras fört diskussioner om ett eventuellt samgående. Det handlar dock om initiala samtal. Parallellt uppges Nordeas vice ordförande Björn Wahlroos skissa på en strukturaffär med Swedbank. Enligt både Reuters och Bloomberg förnekar dock Swedbank att sådana samtal förts.

Ericsson B var 0,6 procent upp 71,65 kronor. Goldman Sachs har sänkt riktkursen för Ericsson till 96 kronor från tidigare 105 kronor och upprepat rekommendationen köp.

Goldman Sachs fortsätter att se Ericsson som en attraktiv investering, men räknar med svaga intäkter för tredje kvartalet (men goda marginaler) på grund av den senaste tidens dollarförsvagning och långsammare förbättringar i komponenttillgänglighet än väntat. Fjärde kvartalet tror Goldman Sachs dock blir starkare för Ericsson och intäkterna väntas accelerera under 2011.

PA Resources ökade 2,8 procent till 5,10 kronor. Bolaget meddelade att det producerade totalt 969.700 fat olja under tredje kvartalet, i snitt 10.500 fat per dag. Vidare skriver bolaget i produktionsrapporten att den fjärde produktionsbrunnen vid Azurite-fältet togs i bruk den 4 oktober.

Odd Molly föll 11 procent till 89,75 kronor. Införsäljningen av Odd Mollys vår- och sommarkollektion 2011 blev 165 miljoner kronor, en nedgång med 9 procent jämfört med motsvarande kollektioner förra året. Bolagets vd, Christina Tillman, säger till Nyhetsbyrån Direkt att Odd Molly inte kommer att klara sitt tillväxtmål vare sig 2010 eller 2011. Att det ska nås 2012 ses dock som absolut möjligt.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?