1515

Stockholmsbörsen: Alla väntar på USA:s jobbsiffror

Stockholmsbörsen fluktuerade kring oförändrat i den inledande handeln på fredagen i avvaktan på den amerikanska jobbrapporten för september som kommer under eftermiddagen.

Klockan 10.30 var OMXS30 oförändrad till noteringen 1.085,2. Omsättningen uppgick till 2,3 miljarder kronor.

Från USA kommer klockan 14.30 jobbrapporten för september. Antalet sysselsatta väntas ha minskat med 5.000 personer och antalet sysselsatta i privat sektor ha ökat med 75.000, jämfört med en ökning om preliminära 67.000 i augusti. Arbetslöshetsnivån antas ha stigit till 9,7 procent från 9,6 procent föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

ADP Employer Services undersökning tidigare i veckan visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn minskade med 39.000 personer i september.

Skanska B steg 1,4 procent till 128,80 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Skanska till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 150 kronor från tidigare 130 kronor.

Nordea var 0,4 procent upp till 72,60 kronor. SEB Enskilda har höjt rekommendationen för Nordea till köp från tidigare behåll. Riktkursen höjs till 88 kronor från tidigare 70 kronor.

Bland de övriga bankerna tappade Swedbank A 0,5 procent till 93,85 kronor och SEB A sjönk 0,2 procent till 51,35 kronor.

Källor till Dagens Industri har uppgett att SEB och Swedbank sedan i somras fört diskussioner om ett eventuellt samgående. Det handlar dock om initiala samtal. Parallellt uppges Nordeas vice ordförande Björn Wahlroos skissa på en strukturaffär med Swedbank. Enligt både Reuters och Bloomberg förnekar dock Swedbank att sådana samtal förts.

Ericsson B var 0,6 procent upp 71,65 kronor. Goldman Sachs har sänkt riktkursen för Ericsson men till 96 kronor från tidigare 105 kronor. Rekommendationen köp upprepas samtidigt.

PA Resources ökade 2,8 procent till 5,10 kronor. Bolaget har meddelat att det producerade totalt 969.700 fat olja under tredje kvartalet, i snitt 10.500 fat per dag, enligt preliminära siffror från bolaget. Vidare skriver bolaget i produktionsrapporten att den fjärde produktionsbrunnen vid Azurite-fältet togs i bruk den 4 oktober.

Börserna i New York stängde oregelbundet på torsdagen i avvaktan på bolagsrapporter och fredagens jobbrapport. Dow Jones slutade 0,2 procent ned, i linje med nivåerna vid europeisk stängning. S&P 500 tappade 0,2 procent medan Nasdaq Composite steg 0,1 procent.

Efter stängningen inledde Alcoa den amerikanska rapportsäsongen genom att redovisa en rapport där EPS var i linje med konsensus medan det justerade resultatet och försäljningen överträffade förväntningarna. Aktien steg 2,8 procent i efterhandeln.

"Ledningen uttryckte försiktig optimism på telefonkonferensen och sade att den globala efterfrågan på aluminium kan stiga med 13 procent 2010 (en ökning från 12 procent), men främst på grund av EM-ekonomier. Trots viss skepsis inför, erkänner vi att Alcoa levererade ett hyfsat kvartal", skriver Deutsche Bank i en kommentar.

Indexen på de ledande asiatiska börserna var övervägande lägre under fredagen sedan investerare tagit hem vinster inför den amerikanska arbetsmarknadsrapporten. Nikkei 225 tappade 1,0 procent.

Undantaget i regionen var Kina, där Shanghai Composite Index steg över 3 procent när handeln återupptogs efter en veckas helgstängt. De kinesiska marknaderna stärktes också av att kreditvärderingsinstitutet Moody´s sagt att de inlett en översyn för en eventuell höjning av Kinas kreditbetyg.

Terminshandeln indikerar att börserna i New York kommer att öppna oregelbundet i eftermiddag.

 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?