1515

Råvaror: Guldpriset tappar

Råvarumarknaderna präglades av mer dämpat köpintresse när handeln återupptogs på fredagen. Oljan handlades under natten mot fredagen ned, men återhämtade sig under morgontimmarna. Metallerna, både guld och basmetaller, var under större press, präglade av vinsthemtagningar efter den senaste tidens rally. Silvret fortsatte samtidigt uppåt.

Stöd för råvarorna kom dock från Asien, där regeringen i Japan godkände ett stimulanspaket på 5.100 miljarder yen. Paket var aviserat sedan tidigare men beloppet var inte känt och något högre än de uppgifter som tidigare cirkulerat på marknaden.

Den kinesiska marknaden var åter öppen efter det nationaldagsfirande som hållit marknaderna stängda tidigare i veckan.

På råoljemarknaden handlades WTI-oljan i första termin vid 8.40-tiden till i princip oförändrad nivå jämfört med stängningen på torsdagen. Under natten var WTI-oljan ned som mest en halv dollar.

Återhämtningen fick näring av dollarn som åter försvagades mot euron.

"Den försvagade dollarn ger ett golv att stå på för oljan. Alla söker nu efter indikationer om hur den underliggande styrkan i ekonomin ser ut. Många spekulanter har tagit ett bet på att oljan ska stiga", säger Gavin Wendt, chef för råvaruanalysen vid Mine Life Resources i Sydney, till Bloomberg News.

Samtidigt visar en enkät gjord av samma nyhetsbyrå att analytiker har relativt pessimistiska scenarier för den närmaste tiden.

Av 33 tillfrågade analytiker räknar 17, eller 52 procent, med att priset kommer att sjunka under veckan till den 15 oktober, medan 12, eller 36 procent, tror på stigande pris. Kommentarer från analytiker centreras återigen kring de historiskt höga lagernivåerna som en viktig faktor till att köpintresset kommer att vara dämpat.

"Lagren är högre än för ett år sedan, även när det justeras för efterfrågan, och samtidigt är priset 10 dollar högre. Det finns helt enkelt ingen efterfrågan som motiverar det prisrally som skett på senare tid", säger Tim Evans, energianalytiker vid Citi Futures Perspective i New York, till Bloomberg News.

På metallmarknaden fortsatte priserna nedåt under morgonen, om än i lugnare takt än dagen innan. Aktörer på såväl ädel- som basmetallmarknaderna talade om konsolidering efter den snabba uppgång som skett, uppgångar som gjort både guld och flera av de mer handlade basmetallerna överköpta.

Vid 8.40 visade spotpriset på guld en nedgång på 1:20 dollar, eller 0,1 procent, till strax över 1.332 dollar per uns. Silver visade en starkare trend och steg 0:35 dollar, eller 0,2 procent, till 22:54.

På basmetallmarknaden visade tremånadersterminen på koppar en nedgång på 42 dollar till 8.058 medan zinken var ned 16 dollar till 2.245.

Bland övriga metaller visade nickelterminen en nedgång på 102 dollar till 23.798, medan aluminium gick mot den allmänna trenden och visade en uppgång på 18 dollar till 2.343.

Den amerikanska aluminiumproducenten Alcoa, som är först ut i den förestående rapportperioden, uppgav att de såg positiva fundamentala faktorer för aluminiummarknaden. Lagren fortsatte att falla under det avslutade tredje kvartalet till 59 dagar vid utgången av perioden. Det kan jämföras med 63 dagar i slutet av andra kvartalet.

"Det är faktiskt ganska goda nyheter", sade Alcoachefen Klaus Kleinfeld vid den telefonkonferens som hölls efter rapporten.

Innevarande års överutbud av aluminium beräknas nu till 1 miljon ton, vilket är en sänkning med 180.000 ton jämfört med bedömningen i föregående rapport.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?