1515

Räntor och valutor: Nedåt för Europaräntorna

Europaräntorna sjönk svagt i den inledande handeln på fredagen. Även USA-räntorna visar små nettoförändringar inför jobbrapporten i eftermiddag.

Förväntningar om att Federal Reserve ska spä på de penningpolitiska stimulanserna, via ökade tillgångsköp, har hjälpt till att trycka ned räntenivåerna en tid, och utvecklingen på arbetsmarknaden är en viktigt pusselbit för det Fed-beslutet.

"Vi kommer troligen att ha en arbetslöshetsnivå som är stadigt hög i denna typ av tillväxtmiljö. För många företag finns det fortfarande mycket osäkerhet vart saker och ting är på väg. Det är väldigt svårt för affärsverksamheten", sade Julia Coronado på BNP Paribas i New York till Bloomberg News.

Antalet sysselsatta väntas ha minskat med 5.000 personer och antalet sysselsatta i privat sektor ha ökat med 75.000, jämfört med en ökning om preliminära 67.000 i augusti. Arbetslöshetsnivån antas ha stigit till 9,7 procent från 9,6 procent föregående månad, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Bloomberg News konstaterar att om arbetslösheten kommer in som väntat så har arbetslösheten legat på 9,5 procent eller högre under 14 månader, vilket slår 13- månadersperioden mellan mitten 1982 och mitten av 1983, den längsta perioden av förhöjd arbetslöshet sedan de månadsvisa mätningarna startade 1948.

ADP Employer Services undersökning tidigare i veckan visade att antalet sysselsatta i den privata sektorn minskade med 39.000 personer i september.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att fokus återigen kommer att ligga på utvecklingen i den privata sektorn, då avvecklingen av Census-arbetare i samband med folkräkningen fortsätter att påverka huvudsiffran. "Census- effekten" kanske inte försvinner förrän i december, även om den gradvis avtar under oktober-november.

Ökningen i privatanställda har snittat på 95.000 per månad sedan början av året, vilket återspeglar en total jobbökning på 763.000 sedan i januari. Men mer än hälften av dessa jobb skapades under mars-april och under de senaste fyra månaderna har snittet legat på 71.000 per månad.

Frågan om vilket utfall som behövs för att få Fed att åtminstone temporärt skjuta på aktiverandet av nya kvantitativa lättnader kräver ett stort mått av överförenkling, då Fed inte kommer att fatta det beslutet baserat på ett enskilt utfall i jobbrapporten.

"Men med detta i åtanke så skulle en ökning med över 130.000-140.000 sannolikt hjälpa till att hålla debatten vid liv inom Fed vad gäller nödvändigheten av sådant agerande. Självklart kommer också revideringar av de två föregående månaderna att spela roll, då varje överraskande styrka i den privata sysselsättningen i september kan motverkas av revideringar i motsatt riktning", skriver Commerzbank.

På valutamarknaden handlas euro/dollar på 1:393 och dollar/yen på 82:40, nära nivåerna vid svensk stängning på torsdagen. Viss avvaktan råder inför eftermiddagens jobbrapport och helgens IMF/G7-möte, där en uppseglande konfrontation i valutafrågor blir ett viktigt ämne.

Japans finansminister Yoshihiko Noda sade på fredagen att de fortsatt är redo att agera på valutamarknaden vid behov, men att interventionerna kan bli mer återhållna.

"Interventionen som vi genomförde den 15 september var för att tygla överdrivna rörelser. Det har en annan karaktär än när man söker en speciell nivå med storskaliga, långsiktiga interventioner", sade han.

Den tyska handelsbalansen i augusti visade ett mindre överskott än väntat, och exporten sjönk för andra månaden i rad, vilket kan vara en indikation om att den allt starkare euron tynger tyska företag.

Johan Javeus på SEB konstaterar i bankens morgonbrev att avsaknaden av en "exit från exitpolitiken" i budskapet från ECB-chefen Jean-Claude Trichet på torsdagen bidrar till att stärka euron.

"Valutarörelserna illustrerar kostnaden för centralbanker att gå mot strömmen. Riksbanken står inför samma dilemma där fortsatta räntehöjningar är högoktanigt bränsle för kronan. Vår egen kronmodell pekar på att EUR/SEK- kursen faller nästan 15 öre för varje 25-räntepunkters ökning av korträntespreden mot ECB", skriver Johan Javeus.

Kronan handlas på morgonen på 6:66 mot dollarn och 9:28 mot euron, nära nivåerna vid stängning på torsdagen. För svensk del inväntas närmast orderingång och produktion i industrin i augusti från SCB klockan 9.30.

Table


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?